dilluns, 3 de febrer del 2014

"Com el salmó dins l'aigua", un viatge per les aigües de la vida


"Els salmons no es pregunten si seran capaços o no de remuntar el riu. Simplement ho fan". A partir d'aquesta metàfora i amb un relat senzill i vibrant, l'autor ens endinsa en les aigües originals i ens porta a fondàries insospitades de l'existència. Ens col.loca davant d'un mirall la veritable potència de l'ésser, enmig de l'evolució individual i col.lectiva.

L'autor d'aquesta excel.lent faula és Jordi Palou-Loverdos (Barcelona, 1966), llicenciat en dret i advocat acreditat davant la Cort Penal Internacional (l'Haia), un dels juristes pioners en l'aplicació del principi de justícia universal. Ha escrit diversos llibres sobre mediació de conflictes, drets humans i construcció de pau.

Aquesta faula, "Com el salmó dins l'aigua" (Pagès editors, 2013), és un excel.lent intent d'explicar les principals idees d'una feina que difícilment es podrien explicar d'una altra manera. És per això que pot ser un llibre també molt indicat per al jovent per la invitació que fa a reflexionar sobre la capacitat d'impuls que tots portem a dintre per superar els obstacles i créixer sàviament.

"...cada dia és únic. Aquest és el nostre repte diari:
viure cada dia com el que és."

Com molt bé diu Francesc Torralba en el pròleg, com a gènere eminentment simbòlic i al.legòric, la faula convida a pensar i eixampla els límits de la ment, i tot sota una aparença de simplicitat, sota la forma d’un simple conte infantil. En el moment
que ens submergim en aquest tipus de gènere ens adonem que el més transcendental es pot expressar d’una manera simple quan l’autor té la voluntat d’arribar a tothom i abandona el llenguatge críptic i esotèric només accessible a una elit.

... l'existència de cadascun dels éssers
influeix en tota la resta,
com cada una de les gotes de pluja
influeixen en el riu on som.

L'autor, a través d'aquesta bella faula ens presenta els grans temes de l’existència i de la convivència humana: el valor del viatge, l’etern retorn, la correlació dialèctica entre els pols oposats, el yin i el yang, la capacitat d’adaptació i el fluir de tot el que és, a través de la imatge del riu que ja va utilitzar l’immortal filòsof presocràtic Heràclit. I, per tant, el lector rep l'estímul i la força d'un valuós món de valors a partir dels periples i les circumstàncies que protagonitzen els personatges de la faula: els salmons. Descobreix que allò que l’uneix als éssers humans, germans en l’existència, és molt més que allò que el diferencia, i li permet descobrir camins de reconciliació i de mediació entre col·lectivitats enfrontades. Com també diu el prologuista: És un cant a l’esforç, al sacrifici, a l’heroisme, a la resistència i a la tenacitat. La faula destil.la saviesa i convicció. Però també compromís. Compromís amb la vida i compromís amb el món, amb les persones i sobretot amb el dret i la justícia universals.

"... quasi sense adonar-te'n, portes incorporada
tota la saviesa de milers de salmons que
han fet abans que tu aquest mateix viatge.
I tu continues també aquesta estela col.lectiva..."

L'autor és plenament conscient que hi ha coses difícils d'explicar si no és a través d'una faula. Per això segurament es van inventar les faules. I Jordi Palou utilitza aquest recurs i ho fa sense que es noti massa, però tampoc no dissimula gens la duresa i les dificultats de viure la vida. I cal que els joves ho aprenguin i sàpiguen que no és possible endinsar-se per les aigües de la vida sense sortir-ne ferit, d'una manera o altra. El repte  constant -diu l'autor- és transcendir les experiències -àdhuc les traumàtiques- i anar més enllà... és impressionant la capacitat d'impuls que tenim dintre.


L'autor dedicarà part dels ingressos procedents de la venda d'aquest llibre a dues organitzacions a banda i banda de les Grans Aigües, ambdues compromeses amb l'educació... Tant de bo els petits -i no tan petits- salmons als quals van destinats aquests projectes remuntin gorgs, rocs, esglaons i ràpids per complir els seus designis, tot albirant nous horitzons harmònics i equitatius

Tant de bo se'ns encomani aquesta força a tots plegats!

"...la gota d'aigua és a la vegada gota i riu.
Però aquesta gota no pot posseir el riu,
ni pot pretendre considerar-se tot el riu,
excloent la resta de gotes..."
Josep Maria Aloy

1 comentari: