dilluns, 29 d’abril del 2019

“La capsa contra la por”, un àlbum premiat




“La capsa contra la por” és un àlbum infantil amb text de Xavier Blanch i amb unes il·lustracions exuberants i contundents de Sílvia Cabestany. L’ha editat Sant Joan de Déu ja que ha resultat guanyador del Premi que porta aquest nom i que celebra enguany el seu vintè aniversari. Aquesta iniciativa encaixa molt bé –segons manifesten els promotors del Premi-  amb els valors d’aquesta Institució, que no es centren només en la salut dels petits, sinó en totes les dimensions de les persones, i, per tant, també la cultural.



Una eina per a treballar emocions

       La protagonista del conte és una capsa buida que faran servir tots plegats –i els més petits els primers- per omplir-la d’aquelles pors que de tant en tant tenim i no sols ens inquieten sinó que no ens deixen créixer amb naturalitat i alegria. La nena protagonista, l’Ainet, ens anirà guiant. Abans era una nena que s’espantava per tot. És clar, abans era més petita. –Ui, ui, ui, quina por que tinc!- feia l’Ainet-, com una figaflor.

Prou que li deia l’àvia: -La por és com la boira, que no et deixa veure el camí. Però si pares atenció...i trepitges el terra amb peus ferms i segurs, la boira s’escampa com el fum. Bons consells de l’àvia. Però a l’Ainet l’espantava qualsevol sorollet, els llamps i trons, que esquerden el cel amb rajos de llum i toquen timbals de gegant... l’espantava anar a cal dentista... Sort de l’àvia Remei, que és una heroïna “Salvanenesporugues” i ha regalat a l’Ainet la capsa contra la por, una capsa de sabates que ompliran de tot allò que els genera alguna por i que després s’encarregaran de llençar ben lluny i amb ella totes les pors del món.


 L’àlbum pot ser una eina que ajudi a gestionar les pors típiques de cada nen o nena organitzant activitats que permetin verbalitzar les pors, jugar a desar-les en una capsa menja pors per tal d’eliminar-les d’una vegada. Cal, en definitiva que l’infant expressi lliurement les seves pors sense tenir vergonya alhora que gaudeix d’una petita i divertida història.

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada