dilluns, 15 de juliol del 2013

Fomentem la lectura, durant les vacances, entre els nostres fills i néts



       No en tinguem cap dubte: ajudar a fomentar el gust per la lectura als nostres fills i compartir amb ells les lectures és una inversió excepcional per fer-los créixer amb alegria i vitalitat. Mai no ens penedirem d'haver-hi dedicat temps i esforç. Del contrari, potser serem responsables del seu futur poc saludable.

Si aconseguim
transmetre als nostres fills la passió lectora,
els estarem deixant en herència un univers infinit
de sensacions i coneixement
i obrint-los portes a un futur més ric,
autònom i ple d’oportunitats.
No hi ha cap dubte que la meta d’aquesta
travessia espinosa bé paga la pena!
(Joan Carles Girbés)


Joan Carles Girbés, de qui he transcrit aquest petit paràgraf suggereix uns passos bàsics per fomentar la lectura i crear bons lectors: estimar els llibres i la lectura, donar exemple i triar el llibre adequat. Els dos primers passos dependran molt de l'interès que hi tingueu pares i mestres. De la tria de bons llibres, us n'informaran determinats blogs. I el "Mascaró de Proa" que esteu llegint espero que us hi ajudi. Per tant, aquí teniu unes quantes recomanacions per a nois i noies ben joves. Ah!, i no dubteu a regalar-los llibres, i que, un cop llegits, els ordenin i guardin a la seva biblioteca personal, que, amb el temps, esdevindrà sens dubte el seu tresor, potser, més valuós.



Selecció de lectures per als joves més joves:




L'Èlia va de bòlit

de Llorenç Capdevila
Il.lustracions de Marta Biel
Edit. Barcanova, 2013
(A partir de 8 anys)

... el relat del manresà Llorenç Capdevila (Alpicat, 1969), publicat per Barcanova, té tots els requisits d'una bona aventura per satisfer els lectors joves i captivar-los fins al desenllaç de la història.. 






Set Blancaneus i un nan

Carles Cano
Il.lustracions de Núria Feijoó
Edicions del Bullent
(A partir dels 8 anys)

Segons llegim a la contraportada de Set blancaneus i un nan -un títol ja significatiu i intencionat- es tracta d'una versió gamberra de Blancaneu i els set nans, només que a l'inrevés: aquí són set les princeses blanques com la neu nascudes, en dos parts múltiples, de la reina Eduarda que aprofita l'arribada d'un nan negre com el sutge en una barca a la deriva pel riu per nomenar-lo successor i obligar-lo a casar-se amb una de les seves filles. Però les coses si li complicaran a la malvada reina i el conte acabarà d'una manera totalment imprevista. (veure'n més)




Cargol, i què faràs dins un iglú?

d'Eulàlia Canal
Il.lustracions de Carole Edet
Ed. Barcanova, 2012)

Es tracta de dues petites històries d'un Cargol "fabufantàstic" que ha esdevingut ja un personatge bastant habitual en l'obra de l'Eulàlia. Un Cargol amb qui  s'emmirallen fàcilment els joves lectors per la similitud d'experiències i sensacions.






La tortuga poruga i la seva amiga eruga

Carles Sala i Vila
Il.lustracions de Marta Montañà
Edit. Barcanova, 2012)
(A partir de 7 anys)

La tortuga d'aquesta història és terriblement poruga; tant, que ja de molt petita va decidir amagar el cap sota la closca i no tornar-lo a treure mai més. No volia veure re. Per sort, però, un bon dia es fa amiga d'una petita eruga verda que l'acompanya pel bosc i li explica com és de bonic el món que l'envolta...


El conte és una metàfora aparentment ingènua però molt atractiva sobre la por, la por al món, a donar la cara, a veure enemics inexistents... La tortuga viu amb el cap amagat, doncs, fins que l'eruga li fa veure la inutilitat d'aquesta determinació...(veure'n més).


Les gallines del Batat

de Victòria Tubau
Il.lustracions de Victòria Tubau
Edit. Cruïlla, 2012
(A partir dels 7 anys)

El llibre  -Premi Vaixell de Vapor, 2012- està format per brevíssims capítols. Cada capítol porta el nom d'un nen de la classe: Batat, Leila, Fani, Mizar... i així fins a quinze. Un ventall o una galeria de personatges tots diferents però tots rics en sentiments. Així com aquell home -llegim a l'epíleg- que mirava les estrelles va veure que n'hi havia de tots colors, de totes les formes, de totes les mides: els nens de la meva classe són com les estrelles. (Veure'n més...)



El dinosaure i la sequoia

d'Hermínia Mas
Il.lustracions de Francesc Rovira
Edicions del Roure de Can Roca, 2013
(A partir de 6 anys)

Una bonica història centrada en el respecte a tots els éssers de la natura. El protagonista és un dinosaure entremaliat que es dedica a tombar arbres perquè són els únics sers vius que no s'hi tornen i, per tant, l'animal -mai millor dit- té totes les de guanyar i això el fa sentir important... fins que els arbres, molt espantats, fan una assemblea per decidir què fan i com cal resoldre aquesta situació... (Veure'n més...)







Concert de nit

de Joaquim Carbó
Il.lustracions de
Edit.Baula, 2013
(A partir dels 7 anys)

Els protagonistes d' El concert de nit, en canvi, són les bestioles del bosc que preparen un concert de nit que no vol ser altra cosa que una metàfora de l'activitat vital i frenètica de la natura on tots estem, i ens hi hem de sentir, implicats. I és amb aquesta intenció que les bestioles, vencent totes les dificultats, munten un concert on cada una d'elles té el seu paper, millor dit, la seva partitura... (Veure'n més...)






La Formiga Piga va a la biblioteca

d'Emili Teixidor
Il.lustracions de Gabriela Rubio
Edit. Cruïlla, 2012 (El Vaixell de Vapor)
(A partir dels 9 anys)

La Formiga Piga va a veure el Mussol Tot Sol, el bibliotecari, per dir-li que la reina ha de reposar després de la malaltia que ha passat i que vol uns quants llibres: els que expliquin les històries més interessants, per animar-se llegint. El Mussol acompanya la Piga per les diferents sales de la biblioteca i li parla dels llibres que els lectors llegeixen des de fa molts i molts anys.

Llegint aquest conte, recordarem l'Emili que va morir fa un any... (Veure'n més...)


El meu món de poesia

de Joana Raspall
Il.lustracions de Pere Cabaret
Edit. El Cep i la Nansa
(A partir dels set anys)

I llegint aquest llibre de poemes, homenatjarem la Joana Raspall, la poeta més veterana del País que ha complert 100 anys...

Joana Raspall ha sabut trobar l'art de dirigir-se als lectors joves amb alegria i espontaneïtat i s'ha anat guanyant un públic que ara li és molt fidel. (Veure'n més).



I, sobretot, molt bones vacances a tots els lectors!!

Josep Maria Aloy




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada