dilluns, 14 de juliol del 2014

Llibres per a les vacances, sense cap obligació de llegir-los



Hem acostumat als nois i noies a llegir per obligació i el verb llegir no hauria de conjugar-se mai en imperatiu.

És bo que els lectors joves sàpiguen que tenen oportunitats de llegir sense cap obligació de fer-ho.

Hi ha vacances per llegir però no vacances de llegir.

Llegir és una activitat lliure que ens ajuda a viure.


Heus aquí una selecció de deu títols per a tots els gustos i per a totes les edats:



Tots els petons del món
Montse Paneo
Il.lustr. de Mercè Galí
(Inclou DVD)
Edit. El Cep i la Nansa, 2013 (Per als més petits)

L'Editorial El Cep i la Nansa, de Vilanova i la Geltrú, ha publicat un àlbum, il.lustrat per Mercè Galí, titulat "Tots els petons del món". El conte, amb text de Montse Panero, va dirigit a un públic jove a partir ja dels tres anys. Un conte ple de petons. Petons afectuosos per donar i per vendre... (Mésinformació)


La nena que només es va poder endur una cosa
Eulàlia Canal
Il.lustracions de Valentí Gubianas
Animallibres, 2014 (Col. "La formiga blanca"). (A partir dels sis anys)

Eulàlia Canal i Valentí Gubianas donen vida a una història plena de tendresa que és alhora un cant a la màgia de llegir, escriure i explicar contes. Canal-Gubianas, un tàndem perfecte que ha donat com a resultat una petita i saborosa perla literària... (Més informació)


En Quim i el grill
Pere Martí i Bertran
Il.lustracions de Marta Ponce
Edit. del Roure de Can Roca, 2014
(Per explicar a partir de 5 anys i per llegir a partir del 8)

Els pares d'en Quim han de ser fora durant uns dies i el deixen a cals avis. En Quim està una mica ensopit perquè no falta gaire per al seu aniversari i no sap com el podrà celebrar. Però els dies passaran molt més de pressa que no es pensava... (Més informació)


En Miquelet i les formigues
Joaquim Carbó
Il.lustracions de Montse Tobella
Baula, 2014 (Col. "Capsa de contes") (A partir de sis anys)

Caminant pel bosc, en Miquelet descobreix un formiguer on entren i d'on surten constantment les formigues. L'observació continuada dels moviments i costums d'aquests petits insectes li fa l'efecte d'un gran espectacle, d'una posada en escena meticulosament assajada... (Més informació)



La rateta i el gat burleta
Marc Donat
Il.lustracions de Pedro Rodríguez
Cruïlla, 2013
(A partir dels sis anys)

Un inici ben normal d'un conte que coneix tothom. La gràcia d'aquesta versió de "La rateta que escombrava l'escaleta" i la seva originalitat és, d'una banda, la forma de narrar-la -en versos-rodolins escrits amb un llenguatge clar i net- i, de l'altra, les complicitats que va establint ja amb el lector ja amb la rondallística tradicional... (Més informació)


El guardià dels cinc secrets
David Navalón (Albaida, 1978)
Bromera, 2014 (Col. "El Micalet Galàctic")
Il.lustracions d'Esperança Martínez
(A partir dels deu anys)

David Navalón (Albaida, 1978) acaba de publicar el seu primer relat per a nois i noies, El guardià dels cinc secrets, editat per Bromera i il.lustrat per Esperança Martínez, que explica allò que els lectors joves han llegit tantíssimes vegades: l'estada d'un nét a casa del seu avi durant uns dies i la poca il.lusió que d'entrada té el noiet... (Més informació)


El petó de Lili Marleen
Pep Molist
Il.lustr. de Jorge del Corral
Barcanova, 2014 (Col. "Sopa de Llibres")
(A partir dels dotze anys)

El petó de Lili Marleen, publicada per Barcanova, és una història ben narrada i amb una excel.lent dosi de sensibilitat. El lector observa amb atenció la relació que s'estableix entre el protagonista, en Pere, un nen espantadís i insegur, i un fotògraf ja gran, el Sr. Salom, un home reservat que poca gent coneix. A poc a poc, aquesta relació creix i es converteix en una tendra complicitat... (Més informació).


La rosa de paper
Gemma Pasqual
Il.lustracions de Lalalimola
Alfaguara/Voramar, 2014
(A partir dels dotze anys)

La professora i escriptora Gemma Pasqual acaba de publicar, en homenatge a Vicent Andrés Estellés, un relat biogràfic del poeta titulat "La rosa de paper" editat per Alfaguara/Voramar i il.lustrat per Lalalimola. Una bona manera de conèixer el poeta Estellés. (Més informació).




La balada del funicular miner
Pau Joan Hernàndez 
Edició: Cruïlla, 2013 ("Gran Angular")
(A partir de 14 anys i adults)
Premi Gran Angular, 2013

Un petit poble rural, un funicular miner en desús, una bèstia salvatge en llibertat i uns personatges ben peculiars són els principals elements amb els quals l'autor ordirà un bon grapat d'intrigues que, explicades amb un ritme creixent, tens i sostingut, conduiran cap a un desenllaç frenètic i contundent. (Més informació)


La tomba de Tiangbotxé
Josep-Francesc Delgado
Edicions del Roure de can Roca, 2014 (478 pp.) (Per a joves lectors i adults)

La tomba de Tiangbotxé, de Josep-Francesc Delgado, tanca la seva tetralogia sobre l'Himàlia que va començar fa 25 anys amb Si puges al Sagarmatha (premi Joaquim Ruyra, 1988, 30ª edició el 2014) i va continuar amb Sota el signe de Durga (Premi Nacional de Literatura, 1993, 2ª edició 2013) i Nima el xerpa de Namtxe o la recerrca d'un norpa errant (segon Premi Internacional Europa 1992, 6ª edició 2014) (Més informació).


Bones lectures!
Bones vacances!
Fins al mes de setembre!


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada