dilluns, 27 de gener del 2014

Voleu rebre "Tots els petons del món"?



L'Editorial El Cep i la Nansa, de Vilanova i la Geltrú, acaba de publicar un àlbum, il.lustrat per Mercè Galí, titulat "Tots els petons del món".

El conte, amb text de Montse Panero, va dirigit a un públic jove a partir ja dels tres anys. Un conte ple de petons. Petons afectuosos per donar i per vendre.

La particularitat d'aquest àlbum, com tots els que l'editorial El Cep i la Nansa publica a la col.lecció "El Ginjoler", és l'adaptació i la immersió que s'hi fa cap a la llengua de signes catalana. Així, doncs, l'objectiu de l'editorial, a través d'aquesta col.lecció, és estimular la lectura tant a nens sords com a tota la resta de la població infantil.

L'àlbum va acompanyat d'un DVD que inclou el conte, el vocabulari i, fins i tot, una cançó. Tot plegat en la llengua dels signes catalana.

El text, molt senzill, no pretén altra cosa que motivar els petits lectors a la manifestació de l'afecte a base de rebre i fer petons a tothom. El protagonista, el nen Tonet, això d'entrada no li agrada gens i en una mena de viatge iniciàtic, com si es tractés d'un conte tradicional, el nen va trobant pel camí diverses bèsties amb ganes de saludar-lo amb petons ben diversos. De mica en mica en Tonet descobreix la sensibilitat i l'elegància del petó d'una papallona però també la petó-llepada d'una vaca o el del cocodril, més semblant a una mossegada... Però en tots ells s'hi reflecteix l'afecte i això fa que el protagonista torni més convençut i satisfet cap a casa i regali petons a dojo.


 Les il.lustracions de la Mercè Galí saben transmetre les diverses impressions de tots aquests petons i petonassos i les reaccions afectuoses de qui els rep en unes il.lustracions exageradament significatives que segur que sabran captar no sols l'atenció i l'interès dels lectors sinó més d'una i de dues rialles.

En uns moments en què la crisi ha fet disminuir notablement la producció d'àlbums, celebrem que una editorial modesta com El Cep i la Nansa aposti per projectes agosarats com aquest. Tot un regal!


Josep Maria Aloy

3 comentaris:

  1. us en llegeixo un fragment http://jmtibau.blogspot.com.es/2014/02/tots-els-petons-del-mon-de-montse-panero.html

    ResponElimina
  2. Moltes, moltes gràcies! Ahhhh i m'oblidava un petonàs enorme!!!!

    ResponElimina