dilluns, 17 de febrer del 2014

"Wonder", una narració escrita amb una naturalitat punyent



"Em dic August, per cert. No penso descriure la meva cara. Segur que és molt pitjor que tot el que us esteu imaginant!". Wonder és una novel.la protagonitzada per un noi de 10 anys que té una deformitat facial des del naixement. Ha estat operat moltes vegades i ara es disposa a assistir per primera vegada a l'escola.

Wonder (Edicions La Campana, 2012) és la primera novel.la de la dissenyadora nordamericana R.J.Palacio. Una història de superació personal però explicada amb una naturalitat punyent i un bon sentit de l'humor que encomana vitalitat i sobretot desprèn emoció. Un relat capaç de fer patir el lector sense que, paradoxalment, deixi de somriure.

La novel.la ajuda a descobrir l'enorme capacitat que tenim els humans per superar els traumes i regalar, a canvi, alegria i bondat. En una societat que venera excessivament la imatge personal, Wonder és un cant a la bellesa interior del seu protagonista malgrat tenir una cara monstruosa.

Sabeu què crec, jo?
Que l'única cosa que fa
que no sigui normal és que
ningú no m'hi troba."

August Garcia al seu blog "Rapsòdia" ressalta la capacitat que té aquesta narració de plantejar preguntes: què vol dir "ser normal"? com acceptar i acceptar-se? quins fantasmes s'amaguen davant de molts dels rebuigs a aquells que són diferents a nosaltres? Sí, ja sé -continua dient August Garcia- que no són interrogants nous. La gràcia és com l'autora els ha sabut plantejar, sense sermons ni falses moralines.

"Em va dir (la mare) paraules tendres
que jo sé que eren per ajudar-me,
però les paraules no em poden
canviar aquesta cara."

Evidentment, Wonder toca un tema cru i dur però explicat de manera amable i molt espontània que va portant al lector a emocionar-se davant la lluita personal d'un adolescent que sap, des del primer moment, que és un "esguerro" i que a l'escola tots evitaran mirar-lo o li giraran la cara per evitar l'impacte d'una imatge repugnant. Però alhora planteja una lluita també a favor de l'acceptació, per part de tots, d'allò que ens repugna i ens molesta i ens proposa anar -com ja he dit- a la recerca de la bellesa interior que pot amagar-se darrera una cara deformada.

"A tu et passa, que la gent s'aparti per no tocar-te, Olívia?
... Doncs fes el favor de no comparar els teus dies
dolents a l'escola amb els meus, d'acord?"

Wonder és una novel.la molt recomanable per la seva sinceritat i perquè aconsegueix l'art d'interpel.lar a fons el lector -jove o no tant- amb el màxim de respecte i honestedat i sempre a la recerca de la veritat. I una recomanació final per part de Sílvia Cantos, també al seu blog "Us recomano": Aquest és, sense cap mena de dubte, un d'aquells llibres que tothom hauria de llegir, des dels joves lectors fins als més grans, és la perfecta definició d'un crossover, una lectura que s'ajusta a un perfil de lector amplíssim.

"Quan neixes compres un número,
i és només qüestió d'atzar que
et toqui un número bo o un de dolent.
És només qüestió de sort".


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada