dilluns, 17 de novembre del 2014

Valentí Gubianas, la mirada sensual i plàcida d'un traficant d'emocions


(Portada del Catàleg de l'exposició)

Aquest cap de setmana passat, a Manresa, s'ha inaugurat l'exposició "Valentí Gubianas, 20 anys" que no es tancarà fins al 6 de gener de 2015 i que permet observar i revisar l'univers d'aquest artista de Navàs (Bages) al llarg de vint anys il.lustrant llibres infantils: tot un món màgic de traços, formes i colors.

       Sempre m'ha semblat que gràcies al Valentí trobo més bonic mirar i observar els objectes, entretenir-m'hi, assaborir-los... sobretot les il.lustracions de qualsevol conte. Trobo bonic mirar colors i figures... però, sobretot, descobrir, en les seves obres, el festival de colors i l'estructura de les formes, amb tots els seus matisos...

(detall de l'exposició "Valentí Gubianas, 20 anys")

Del Valentí he valorat sempre la seva capacitat no sols de comunicar-se amb els lectors sinó també d'expressar una visió personal de la quotidianitat, una lectura de la vida, un manual de com es pot viure i transmetre sensibilitat. És, la seva, una obra que conté poesia, una poesia que destil.la ofici, que genera emocions, que imparteix saviesa i que és una mostra de les seves grans dosis d'observació. Una poesia que no és mai gratuïta i sempre sempre proposa al lector una reflexió, un dubte, una admiració...

Aquesta seva capacitat de transmetre sentiments a través del seu traç és fruit de la seva mirada lúcida i profunda, i alhora crítica, de la societat. El Valentí publica llibres que sobretot suggereixen i sedueixen. De fet, amb aquesta mirada múrria i oberta, arriba a meravellar lectors de totes les edats.

 Valentí Gubianas reivindica un grau de responsabilitat suficient, a pares i a mestres, a l'hora d'educar la manera de mirar per tal que els lectors aprenguin a apropar-se al plaer de l'art. Amb les seves il.lustracions es dirigeix directament a les emocions però també a la raó i a la intel.ligència dels lectors.

En l'obra de Valentí Gubianas es retroben sempre literatura i art. Els seus llibres generen sensacions com genera sensacions, posem per cas, l'excel.lent conte de Claude Clément, il.lustrat per John Howe, L'home que encenia estels. Valentí Gubianas encén estels per allà on passa i la llum dels seus estels ilumina els colors de la imaginació.

Els qui el coneixem sabem que Valentí Gubianas no és pas un il.lustrador d'aquells que està al servei escrupolós de la narració sinó que va més enllà: la narració li serveix per manifestar el seu art i el seu univers. Per això totes les narracions il.lustrades per ell surten doblement enriquides. A la mirada de l'escriptor cal sumar-hi la de l'il.lustrador, la del llenguatge visual. L'obra escrita queda completada i les dues mirades, les dues lectures, donen com a resultat una obra única i diversa, estimulant i seductora. Una obra que pretén sempre aconseguir la complicitat afectiva i efectiva de qui la llegeix.

 No sé ben bé si és la complicitat de l'il.lustrador per la via de l'enginy o la murrieria afectuosa allò que genera les simpaties del lector. És evident que les seves il.lustracions són fruit de la genuïna sensibilitat de l'autor. Hi ha enginy en les propostes gràfiques de Gubianas i hi ha capacitat comunicativa a l'hora d'elaborar històries que no sols no passaran de moda sinó que aniran engrossint el patrimoni literari de la població jove.

És característica fonamental, doncs, en molts dels seus contes el treball conjunt de l'autor dels textes i de l'autor de les il.lustracions. Un tàndem creatiu que s'observa per exemple en el conte La nena que només es va poder endur una cosa (Animallibres, 2014), o bé en El secret de l'esquirol (Cadí, 2004), com també en La Júlia té un estel (La Galera, 2006) per citar-ne només tres. Mireu-vos-els. Poques vegades haureu vist com text i dibuix han sabut fusionar-se oferint un producte de qualitat que honora la literatura per a gent jove, sovint menystinguda i, més sovint encara, poc valorada.

I és que quan l'il.lustrador va més enllà de la simple decoració d'un text i la seva funció té la força i el sentit d'autèntica creació plàstica, podem considerar que l'il.lustrador és un artista. Valentí Gubianas reuneix sobradament aquests requisits. Per això cal considerar-lo, de totes totes, un artista.

El catàleg de l'exposició, subvencionat per l'Ajuntament de Navàs, a part d'un bon grapat d'excel.lents il.lustracions, conté una sèrie de textes que aborden sobretot la figura i la personalitat de Valentí Gubianas. Són textos de Carme Solé Vendrell (...en Valentí forma part dels meus alumnes més estimats...); d'Elena O'Callaghan (...ha recorregut un camí de responsabilitat i de compromís amb la Literatura Infantil i Juvenil...); de Pep Molist (...el que és cabdal és la manera com ell comunica l'emoció...) i de Quim Pujolar, comissari de l'exposició (...ens fa el favor de mantenir-nos viva la capacitat d'imaginar, de descobrir, d'espavilar-nos...). L'alcalde de Manresa, en el seu text dins del catàleg i en el seu parlament en el moment de la inauguració, destaca la mirada lúcida i plena d'humanitat d'aquest artista que s'ha merescut la complicitat dels lectors i el respecte dels professionals.

(Detall de l'exposició)

Ens en podem felicitar tots plegats, especialment els lectors joves, de tenir en el camp de la Literatura Infantil i Juvenil un autèntic referent de la il.lustració al nostre país.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada