dilluns, 1 de desembre del 2014

"Barcelona Bestiari", un llibre que val per tres



       El Bestiari, de Josep Carner és una obra molt present a les aules perquè, com poques, saben descriure el món de les bèsties amb una correcció excel.lent, un domini del llenguatge extraordinari i una elegància formal admirable. No en va, Josep Carner ha estat qualificat com el Príncep dels poetes catalans. El llibre Barcelona Bestiari, publicat el 2013 per Triangle Postals SL:, recull 41 poemes del Bestiari de Carner.

Però, com diu el seu nom, Barcelona Bestiari va més enllà encara i ofereix el que podria ser un segon llibre, un petit llibre d'art: cada poema de Carner va acompanyat de la mateixa bestiola fotografiada en algun parc, porta, reixa o barana... de Barcelona, algunes ben desapercebudes pels propis barcelonins. Així, junt al poema "El cargol", hi podem trobar un cargol picaportes de les Cases dels Cargols del carrer de Tamarit de Barcelona... o bé la tortuga de la façana del Naixement de la Sagrada Família que acompanya el poema del mateix nom de Carner... i el mateix passa amb la resta de les quaranta bestioles del llibre. Per tant, a l'interès dels textos de Carner s'hi afegeix ara l'interès per veure o descobrir els mateixos animals en una multitud d'espais fruit d'una recerca exhaustiva del fotògraf Pere Vivas.


Però Barcelona Bestiari encara té un tercer ingredient atractiu: junt al poema de Carner i a la fotografia de Pere Vivas s'hi poden llegir uns petits textos complementaris de Marta Luna que hi aporten una mirada alegre i actual, ja irònica, ja enginyosa i còmica sobre l'animal protagonista o bé sobre el seu emplaçament o fins i tot alguna nota divertida del perquè una bestiola en concret es troba també en un indret concret i, en moltes ocasions, per què ha anat a parar allà.

 Un llibre que val per tres, doncs. I cada part amb el seu objectiu. Òbviament, els poemes amb l'objectiu principal de donar a conèixer l'obra de Carner i fomentar el gust per la poesia. Però a més, hom té la possibilitat de visitar els enclavaments barcelonins on es pot observar cada un dels animals tractats i llegits al Bestiari. I, per ampliar coneixements, algunes informacions molt encertades sobre les bestioles que ajudaran al lector a entendre determinades coses dels objectes esculpits esgrafiats, forjats o pintats que es poden trobar a les façanes, fonts, reixes o jardins de Barcelona, potser la ciutat europea amb un bestiari més extens i complet a l'abast de la mirada dels qui passegen pels seus carrers -com molt bé diu la contraportada del llibre.

Cal no desmerèixer gens el pròleg de Jaume Subirana titulat "Bèsties, llibres i ciutats", tot un compendi de coneixements sobre el gènere del bestiari i la seva relació amb l'home i la ciutat.

Tot plegat conforma un conjunt ric en literatura, en art i en referències de tradició popular que fan que el llibre esdevingui un document molt agradable als sentits. Un llibre adreçat sobretot als barcelonins però també a tots els qui estimen l'art i la cultura, siguin d'on siguin. I no solament per a lectors adults, sinó també per ser explorat i llegit a casa, en família, o a les aules, sempre amb un bon acompanyament dels mestres o dels pares. Crec que no podem desaprofitar aquestes petites perles que de tant en tant algun editor agosarat intenta portar a terme, a vegades jugant-se els diners i les il.lusions.

Josep Maria Aloy


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada