dilluns, 2 de febrer del 2015

La Literatura per a nois i noies també celebra els seus aniversaris i efemèrides



Durant els primers dies d'un any nou se'ns informa des de diverses entitats i publicacions culturals de les celebracions, onomàstiques i efemèrides de l'any. Enguany, per exemple, celebrarem els 700 anys del naixement de Ramon Llull, com també el centenari de la creació de les Biblioteques populars o bé els trenta anys de la mort d'Ovidi Montllor... dins d'un llistat ben divers que afecta sobretot a escriptors, poetes i artistes que ja no són entre nosaltres però que han deixat marca i sobretot han deixat una obra que els perpetua i que ens permet recordar-los i homenatjar-los de nou.

       Normalment en aquests llistats no hi figuren els aniversaris i les diverses efemèrides dels escriptors de Literatura Infantil i Juvenil, si exceptuem, enguany, l'escriptora Maria Barbal i els trenta anys de la seva novel.la "Pedra de tartera" una novel.la considerada també juvenil. I prou. S'hi contemplen habitualment els grans i la literatura gran quan sorprenentment, el món del llibre infantil és conformat per una explosió de dates carregades de celebracions que no cabrien juntes en un comentari com aquest. Per tal de ser justos amb la població més jove, n'informaré d'unes quantes de suggerents que demostren quina és la vitalitat i l'eufòria d'aquesta literatura, una vitalitat i una eufòria molt superiors al que ens podríem pensar.

55 anys d'"El venedor de peixos"

L'any 1960 l'escriptor Josep Vallverdú va publicar "El venedor de peixos", la que seria la primera novel.la juvenil enmig de la censura franquista i quan publicar en català podia costar-li greus problemes. Vallverdú, valent i compromès, va inaugurar la que se n'ha dit sempre més la represa de la literatura per a nois i noies en un escenari pobre i totalment mancat de lectures. Cinc anys més tard, el mateix Vallverdú publicava una segona novel.la juvenil: "Trampa sota les aigües", primer premi Joaquim Ruyra, de la que enguany celebrarem els seus 50 anys. Celebració doble, doncs, per al degà de la literatura per a joves, Josep Vallverdú, als seus 91 anys!

50è aniversari de Rosa Sensat i "El Nus"

Aquell mateix any 1965 neix la col.lecció "El Nus" de literatura juvenil de l'editorial Estela i després Laia. La col.lecció estava dirigida per Emili Teixidor.
I també aquest mateix any neix l'Associació de Mestres Rosa Sensat, una institució àmpliament reconeguda per la seva tasca ingent en el camp de l'ensenyament.

40è aniversari de la novel.la de Joaquim Carbó "I tu, què hi fas aquí?"

L'any 1975, dins la col.lecció "Els Grumets de la Galera", apareix una nova novel.la de Joaquim Carbó "I tu, què hi fas aquí?". Joaquim Carbó, junt amb Josep Vallverdú, SebastiàSorribas i Emili Teixidor són els quatre escriptors que Edicions de La Galera va atorgar el títol de "Pòquer d'Asos" de la literatura catalana per a nois i noies. Pioners i iniciadors d'una nova i renovada literatura per a joves, han estat sense cap mena de dubte, escriptors fonamentals i creadors de llenguatge. Encara és l'hora que el país sencer els reti un homenatge per la seva trajectòria literària i per la seva fidelitat no sols al país sinó als lectors joves. Un homenatge que ja no serà possible a tot el conjunt perquè Sorribas i Teixidor ja no són entre nosaltres.

40è aniversari de "La Xarxa" i dos grans llibres

Fou l'any 1975 que naixia la Col.lecció "La Xarxa" de Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Una col.lecció per a nois i noies que agafaria ràpidament volada a la recerca de títols apropiats per al públic jove.
Per la seva banda, Edicions de La Galera seguia ampliant la seva col.lecció "Els Grumets", nascuda uns anys abans i ara ho feia amb un llibre dels anomenats emblemàtics: "El rei Gaspar" del mallorquí Gabriel Janer Manila, la primera novel.la per a joves d'aquest autor.
D'altra banda, Pep Albanell, amb el pseudònim Joles Sennell publicava "Un llibre amb cua" i encetava una literatura de caire fantasiós que va esdevenir una varitable sorpresa a casa nostra.

Diversos títols del 1980 celebren el seu 35è aniversari

Aquest 2015 celebrarem, també, el 35è aniversari de diversos llibres entre els quals "Màquines d'empaquetar fum" de Dolors Alibés, "Que comenci la festa" de Joan Barceló i Cullerés, "La història que en Roc Pons no coneixia", de Jaume Cabré i "Tetrabill en contes uns" de Miquel Obliols, tots ells publicats durant el 1980. Dels quatre autors, dos ja no són entre nosaltres i, per tant, ens queda només la seva obra, raó de més per tenir-la present.

El naxement de la revista "Faristol", l'any 1985




La revista "Faristol" especialitzada en Literatura per a nois i noies celebrarà els 30 anys del seu naixement ja que el primer número de la revista va sortir durant el mes de juliol de 1985. Aquests foren alguns dels artilces d'aquest primer número de la revista: "De la literatura infantil i juvenil", per Albert Jané; "El plaer de la lectura (i de l’escriptura)", per Joaquim Carbó; "Parlem de la crítica. El Ventall de la Ventafocs", per Francesc Boada; "Les raons de l’alquimista o els camins perillosos de la literatura dirigida", per Francesc Sales... i d’altres.
D'altra banda, durant l'any 1985 també s'estrenaven l'escriptora Maria Barbal amb "Pedra de tartera" i el mallorquí Miquel Rayó amb "El secret de la fulla d'alzina".

No oblido pas que enguany, com ja he dit a l'inici d'aquest article, celebrarem el centenari de la creació de les BibliotequesPopulars de la xarxa de la Mancomunitat, una de les realitzacions culturals més representatives del Noucentisme. Tot sigui dit de passada, van estat dirigides per bibliotecàries insignes, totes elles coneixedores del món de la literatura infantil i juvenil. Són dones destacades en el món de la cultura: Teresa Rovira, Concepció Carreres, Aurora Diaz Plaja, Joana Raspall... un exemple i un model que estaria prou bé que les noves fornades de bibliotecaris i bibliotecàries seguissin amb la màxima fidelitat i vocació.

No cal dir que les celebracions i aniversaris han de servir sobretot per recordar i fer recordar obres i autors alguns dels quals fa molt de temps que treballen i seguiran treballant per fomentar la lectura entre els joves i per oferir obres de qualitat i d'interès a una població que cada vegada té més estímuls que la distreuen. La nostra literatura per a nois i noies és pletòrica, abundosa i riquíssima. Tot un privilegi per a un poble que quan vol ho donaria tot pel país i per la llengua. Dissortadament però avui costa trobar lectors que llegeixin per plaer i, encara més, crear-ne de nous. L'escola i els mestres -la família ja no cal dir-ho- no fan sempre tot el que cal per encomanar el cuquet de la lectura als més joves, ni fa tot el que pot per estimular-los ni per seduir-los al món de la lectura, un món que els ha de fer crítics, savis i emocionalment més sans i més rics. No passarà res si els alumnes obliden el nom de les capitals del món o dels presidents d'alguns països... en canvi les emocions derivades d'una bona lectura no les oblidaran mai.

Josep Maria Aloy


Aquest article el dedico a tots aquells que celebren alguna onomàstica en el camp de la literatura per a nois i noies. Però molt especialment als qui foren els pioners d'aquesta literatura i que han estat sempre fidels i generosos amb als seus lectors, amb un fort compromís amb el país.

1 comentari:

  1. Gràcies, Josep M, per aquest article que ens recorda que hem de justos a l'hora d'homenatjar també tots els pioners de la literatura infantil i juvenil, i els diferents aniversaris en aquest gènere "menor" que està en la base de l'escaleta -com deia Joana Raspall- que ha d'aconduir els lectors joves a les lectures d'adult.
    N'hi havia molts que desconeixia, gràcies!!
    Una abraçada.

    ResponElimina