dilluns, 23 de febrer del 2015

El crític i escriptor Pere Martí i Bertran ens convida a gaudir d'un recull d'endevinalles



Endevinalles per a tothom, publicat per Baula i il.lustrat per Núria Feijoó, recull 87 endevinalles repartides en diversos apartats: Menjar i aliments (9); Animals i natura (18); Persones i professions (6); Objectes (20); Noms i geografia (10) i un últim "Calaix de sastre" amb 24 endevinalles més. Les endevinalles són totalment noves, escrites en vers i amb graus de dificultat i temàtiques diversos perquè siguin de debò per a tothom. L'humor i l'amenitat són dos dels principals ingredients del recull.

En general, la descripció d'allò que s'ha d'endevinar apareix embolcallat amb pistes enginyoses i suggerents com ara el croisant ("tinc banyes que no fan mal..."); d'altres, amb un bon sentit de la lògica ("sempre vaig avall / sigui en una vall /sigui en una aixeta...") o bé divertits jocs de paraules, com en el colibrí ("Amb un bri de col / i la lletra i / ja t'he dit el nom"), i la granota ("Al nom, hi tinc un gra / i canto amb bona nota..."). Hi ha endevinalles més o menys poètiques: el didal ("Podria ser campana /de minairons /o habitacle de fada"). D'altres són més transcendents o filosòfiques: com la vida ("Comença amb un plor / se'n va amb un sospir...") o bé l'horitzó ("... no intentis pas assolir-me: / només sóc una quimera / on ningú mai no ha arribat").



La il.lustradora del llibre, Núria Feijoó destaca per la seva subtilesa a l'hora de dibuixar els diferents elements que conformen les endevinalles. Feijoó omple les pàgines amb multitud de detalls, tots ells divertits i atractius.

Les endevinalles, molt més que un joc

A la introducció del llibre, el mateix autor manifesta que les endevinalles són una font de coneixement i d'aprenentatge d'allò més útils, recomanables i inesgotables. Pere Martí, mestre de secundària, insisteix que les endevinalles són un joc, un joc intel.lectual però un joc, al cap i a la fi; i alhora també són un recurs didàctic d'allò més útil com molt bé saben els ensenyants d'arreu. No és pas perquè sí que hagin estat considerades una de les portes d'entrada al coneixement, presents des de la Bíblia a les obres clàssiques, sense deixar de banda, naturalment, la cultura popular.



Les endevinalles de Martí estan escrites en vers, seguint el rigor de la mètrica, però amb unes mires molt obertes pel que fa a ritmes, rimes, recursos. L'ambigüitat -diu l'autor- és a la base dels textos, per potenciar-ne un tret essencial, el misteri, l'enigma que tota endevinalla amaga, però alhora hi hem aplicat la rigorositat de les definicions del diccionari.

Endevinalles per a tothom és, doncs, una aportació més a aquest camp tan extens i ric, tan variat, tan apreciat i tant estudiat i que permeten al lector i endeví a mobilitzar l'enginy i a fer treballar la imaginació.

Josep Maria Aloy


(De Pere Martí i Bertran en parlo en aquest mateix bloc també en ocasió de la publicació del seu conte "En Quim i el grill" i amb motiu del 20è aniversari del programa de Ràdio Vilafranca "Llegir per sentir".)

1 comentari:

  1. Sens dubte un gran llibre que farà les delícies de petits i grans. Sovint associem les endevinalles a un joc infantil. Aquestes de Pere Martí faran trencar la closca a més d'un ganàpia!
    Jo el tinc a classe i, de tant en tant, n'escric una al racó de la pissara on hi ha sempre un poema. Als nois i noies els encanta el repte que planteja endevinar què s'hi amaga rere una definició en forma de vers.
    Felicitats pel comentari, Josep M!
    I gràcies al Pere Martí per la seva aportació al corpus endevinaire!!

    ResponElimina