dilluns, 21 de setembre del 2015

Josep Tomàs Cabot publica una selecció dels seus articles a la premsa




"La vida de cadascú avança generalment amb
uns petits passos indefinits, sense cap importància,
mentre la vida col·lectiva dóna sovint uns salts enormes,
dramàtics, trascendentals."


"Retorn a casa", publicat per Edicions de l'Albí aquest 2015, aplega una selecció d'articles de Josep Tomàs Cabot (Manresa, 1930), publicats al diari Regió-7 des de 1999 fins al 2010. Aquests dotze anys de col.laboracions periodístiques van representar la culminció d'una intensa i prolífica activitat, iniciada molts anys enrere en nombroses publicacions com "Destino", "Historia y Vida", de la qual fou director, sense oblidar les seves continuades col·laboracions a "La Vanguardia".

Com diu l'editor Jaume Huch, en diversos moments del seu pròleg, els articles de Josep Tomàs Cabot són uns textos amables que traspuen, a més de saviesa, una gran humanitat i una visió i un sentit positius de la vida. Aquests articles, en què el lector trobarà una gran varietat de temes i una diversitat d'anècdotes i d'escenes molt humanes, "han estat escrits sense ampul·lositats ni estridències (...), tot fent gala d'un periodisme afable que podria fer escola."

...ningú no vol confessar-ho, i ens enganyem els uns als altres
dient que tots estimem els llibres i que, si no en comprem,
és perquè són massa cars, o no caben a casa nostra,
o no tenim temps de llegir...

123 articles que esdevenen una bona lliçó per a la vida

       Normalment cada un dels articles del llibre segueix més o menys un esquema que sol ser l'exposició d'un fet, d'una situació o fins i tot la presentació d'una persona... A continuació s'explica com evoluciona el fet, la gesta, l'acció d'aquella persona; en un tercer moment, coneixem l'opinió i la valoració de l'articulista, a vegades criticant o lloant l'acció esmentada i, finalment, un desenllaç en forma de frase o de resum a manera de conclusió... a vegades de lliçó final, sovint crític però sempre carregat de sentit comú fruit de la saviesa i de la lucidesa de l'autor. Molts d'aquests articles són una invitació a la reflexió.

"Rebutgem amb energia determinades coses
que ens fan nosa, tot i que sabem que existeixen
i provoquen sofriment a molta gent. Som egoistes
 i covards, per molt que la societat actual, en conjunt,
 vulgui mostrar-se alliberada generosa, comprensiva
 i tolerant."

Alguns articles volen ser un petit homenatge a persones conegudes per l'autor o a persones que han deixat un llegat a la ciutat, al país o al món... En d'altres, l'autor, observador crític de la realitat, opina sobre conductes humanes no massa exemplars d'una societat que sembla que no acabi de trobar el seu lloc i la seva projecció. La ironia i en algun cas una actitud mofeta de l'autor li serveix també per evocar i denunciar actituds poc solidàries... Comentaris sobre economia, política, història, medecina... sobre la vida quotidiana dels homes i les dones del país, omplen aquestes pàgines donant sempre un missatge positiu i un estímul per tal d'aprendre a viure en col·lectivitat i amb la màxima solidaritat.

La vida és curta -deia Sèneca a mitjan segle primer.
Som nosaltres els qui l'escurcem malversant-la
en ocupacions inútils...

Josep Tomàs Cabot (fot. de Salvador Redó)

En general, Tomàs Cabot, que és també novel·lista, metge i historiador, pren, en aquests articles, una opció clara i contundent a favor de tot allò que enriqueix humanament la societat, mostrant la seva complicitat amb les persones que han dedicat la vida a treballar per alguna causa digna, com també la seva simpatia per fets o persones anònimes que viuen amb il·lusió i mostren una grau de felicitat que saben transmetre a la gent del seu entorn... És irònic sobretot amb aquells que volen "fardar" d'alguna cosa que no són o bé per a tots aquells que somien en la felicitat però que no mouen un dit per aconseguir-la ni perquè l'aconsegueixin els del seu entorn... Tomàs Cabot mostra curiositat i interès per tot allò que, sense ser transcendental, té una dosi de senzillesa i d'ingenuïtat.

"Estem sotmesos a un individualisme salvatge
que només valora el diner immediat i l'èxit social
 que aquest proporciona. I ningú no ens diu, com caldria,
que el món s'està arruïnant per culpa del capitalisme actual."

L'humanisme és un dels ingredients més notables en la majoria dels seus textos. Els seus continguts i valors de caire ètic poden servir d'estímul a molts lectors i és per això que ens complau presentar-lo com a eina de reflexió i de debat a les classes de filosofia i ètica en els cursos de Secundària i de Batxillerat dels nostres centres escolars. Les riques opinions d'un savi i veterà professor de 85 anys i els meandres per on discorren els seus pensaments i reflexions, es converteixen en un petit regal per a tots aquells, joves i no tant, immersos en un procés d'aprenentatge i de creixement. Molts d'aquests 123 articles permeten que el lector s'identifiqui amb l'autor i hi estableixi una relació de complicitat tot adoptant una mirada positiva i estimulant davant la vida i el propi creixement personal.


Josep Maria Aloy

1 comentari:

  1. No cal dir que trobo encertadíssima la proposta de Josep Maria Aloy, que aquests articles poguessin esdevenir un bon estímul i un punt de partida per establir un debat enriquidor a les aules. Sí, sens dubte, les reflexions i les opinions de l'autor, sobre temes molt diverses, es convertirien per als joves en tot un regal!

    ResponElimina