dilluns, 11 d’abril del 2016

"En Pere i el bosc", un conte infantil de l'escriptor Jaume Cabré



L'escriptor Jaume Cabré ja havia fet alguna incursió a la literatura per a joves per obsequiar els seus fills -els va escriure dues novel·les, La història que en Roc Pons no coneixia (La Galera, 1980) i L’Home de Sau (La Galera, 1985). Ara, després d'uns quants anys, és el nét, Pere, qui ha reclamat l'atenció de l'avi i l'ha motivat a escriure per a nens. El resultat és En Pere i el bosc un bonic àlbum que fa patxoca, publicat per Estrella Polar i il·lustrat per Júlia Sardà.

       El protagonista del conte és, és clar, en Pere a qui algú li ha robat un cotxe de bombers i ell ha seguit les petjades del lladre però en entrar al bosc les ha perdudes... L'Esquirol l'ajuda demanant al Liró si ha vist res... però el Liró s'adorm perquè està molt cansat... La son del Liró s'encomana al Pere que també decideix dormir una estona... Un grupet d'animals el rodegen: els fa gràcia veure dormir un nen... La sirena d'un camió el desperta. El so de la sirena surt de dins del cau d'una família de conills que hi ha al peu d'un arbre. Un conill petit no para de fer-la sonar. En Pere crida dins del cau però el Mussol li diu que és massa gran per entrar-hi... Però el nen vol el camió que li van regalar precisament ahir... Els animals fan l'orni. Tots tenen una excusa o una altra: el Mussol, el Puput, l'Eriçó... Però el Gripau té una idea: treu una mena de bolet de color verd llampant i li diu que si en menja un tros es farà petit... I fins aquí es pot explicar.


El conte és suggestiu i remet a imatges i a escenes típiques d'altres contes tradicionals i ben populars. Les descripcions del diversos animals que es belluguen pel bosc, els seus diàlegs i reaccions i, especialment els colors foscos de les il·lustracions donen molta vida i molt dinamisme a la història que no per senzilla és simple. Tot el contrari, l'escriptor sap moure molt bé els fils i les regnes i sap com encarrilar el lector jove dins d'un argument atractiu que desembocarà en un desenllaç que és un cant a l'amistat, a l'amistat que el nen ha fet amb els animals del bosc. Aquests, mentre l'acomiaden l'omplen de regals. No vull deixar de destacar el regal que li fa el Mussol: una ploma tot dient-li que abans les seves plomes es feien servir per escriure però li sembla que ara ja no... Un detall inevitable, venint d'on ve, i molt significatiu en un autor com Jaume Cabré. Un àlbum, en definitiva, pensat per esdevenir una petita i agradable caixa de sorpreses per a un nét privilegiat i per a tots els néts que, de passada, se'n poden beneficiar.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada