dilluns, 9 d’octubre del 2017

A vegades falta l'esma necessària per recomanar un llibre als joves

(Portada del diari ARA del 4 d'octubre)

Aquest bloc, Mascaró de proa, porta més de cinc anys recomanant llibres i homenatjant escriptors de la nostra literatura per a nois i noies. Ha estat present cada dilluns, amb un nou comentari o ressenya i no ha faltat mai a la cita.

Però hi ha moments en què recomanar lectures per als lectors joves és fa més difícil perquè els esdeveniments que es presenten en la més estricta quotidianitat no permeten la concentració adequada per a una activitat que necessita sobretot tranquil·litat, serenor i un bon recolliment.


 Llegir una bona novel·la és una tasca divertida i molt recomanable. Però quan l'actualitat ens ofereix una novel·la tan real que la podem olorar i sentir en directe i en pròpia pell, la lectura s'esdevé fora dels llibres perquè es converteix en una activitat per ser vista i viscuda amb les emocions més colpidores. I és quan llegir es converteix aleshores en observar, mirar, pensar i intentar entendre per què passen tantes coses. Llegir es converteix també en compartir emocions, superar les dosis de por i assimilar els fets de l'actualitat més complexa.


 Aquests dies hem viscut escenes molt colpidores que ens han glaçat el cor. Però també moments d'una intensitat i tendresa emocionant que a més d'un li han provocat una immensa pell de gallina i li han fet saltar alguna llàgrima. I quan la realitat s'imposa amb tanta contundència, costa molt llegir ficció.


 És per això que el bloc, Mascaró de proa, se sent impotent avui per reconamar un bon llibre perquè no vol trencar el silenci ni la reflexió en què estem immersos tots plegats. Avui toca mirar el món i llegir la dura realitat, intentant entendre la vida i les conductes humanes. Llegir avui és compartir les emocions que hem viscut en els diversos escenaris del carrer, als noticiaris de la televisió, als diaris i a les xarxes. Aquests dies llegir és compartir complicitats amb els germans i amics, amb els avis, els pares i els mestres. Sobretot amb els avis.

Avui potser entendrem millor aquell tòpic que diu que "la realitat supera la ficció". I fins i tot aquell altre que diu que "una imatge val més que mil paraules".



Avui ens toca llegir la vida!
La que trobem fora dels llibres!
La que trobem mirant el món!
Bona lectura!



Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada