dilluns, 14 de maig del 2018

El 9 de juliol l'escriptor Josep Vallverdú compleix 95 anys


Josep Vallverdú (Fot. Berger)

Doncs sí, ho heu llegit bé. El dia 9 de juliol el degà de la nostra literatura per a nois i noies complirà noranta-cinc anys. I encara més: als 95 anys, Vallverdú gaudeix d'una salut de ferro molt envejable i continua escrivint i publicant.

Autor de més de cent cinquanta obres, la meitat de les quals destinades al públic jove, Vallverdú ha donat mostres evidents d'una fidelitat als lectors i d'un compromís amb la llengua i el país que mereixen un reconeixement sincer de tots plegats, així com un homenatge just i entusiàstic.

Em temo però que no en sabrem prou, com no en sabem mai prou d'agrair la tasca que han fet tants escriptors i escriptores que han dedicat temps i esforç a estimular els sentiments i les emocions i a satisfer les necessitats lectores de la gent jove de casa nostra.


Em temo també que les editorials que han publicat llibres de Josep Vallverdú tampoc no es mostraran massa agraïdes des del moment que es dediquen a descatalogar molts dels seus llibres, alguns dels quals esdevinguts ja uns clàssics.

Tampoc no sé si d'aquí a quatre dies tots plegats oblidarem definitivament el seu nom i la mandra o el desinterès ens impedirà de rellegir i recomanar les seves obres davant l'excessiva invasió de novetats que ens aclapara, moltes d'elles ben poc atractives, certament i amb pobres pretensions.

No sé tampoc si els pares, els mestres, les escoles són plenament conscients de la importància de difondre els nostres clàssics i del que suposa no sols conèixer-los i saber coses d'ells sinó sobretot llegir-los, saber que hi són i tenir-los ben aprop.

(Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Joaquim Carbó)

I podria pensar el mateix d'altres autors clàssics com Joaquim Carbó, amb una obra similar, o com l'Emili Teixidor o Sebastià Sorribas, per dir-ne només quatre. Oimés quan dels quatre dos ja no estan amb nosaltres. Autors que van escriure per a nois i noies quan ningú no ho feia perquè eren temps grisos i difícils i escriure en català no era ben vist per "l'autoritat competent".

(Sebastià Sorribas)

Necessitem mostrar-los el nostre agraïment i ells necessiten rebre'l per la seva obra, per les hores i per les pàgines que ens han dedicat a generacions senceres, per la seva complicitat, pel plaer inoblidable que molts lectors han pogut assaborir mentre els llegien.


No els oblidem. Som a temps encara de dedicar-los atenció, reconeixement i de fer-los un homenatge sincer i efectiu.

 El 9 de juliol l'escriptor Josep Vallverdú compleix 95 anys. És un bon moment perquè pugui recollir el que ha sembrat i és un bon moment per mostrar-li el nostre agraïment i el nostre afecte.

 Josep Maria Aloy

2 comentaris:

  1. Absolutament d’acord amb aquest article. Gràcies per escriure’l.

    ResponElimina
  2. Recordo que la meva mare Joana Raspall parlava d'ell, crec recordar que s'havien tractat per coses relacionades amb Cavall Fort i el teatre infantil.
    Ell just una década més jove que ella. Junts van treballar per la literatura infantil.
    Moltes felicitats per l'obra feta, per cumplir 95 anys i per seguir al peu del canó.

    ResponElimina