dissabte, 22 de desembre del 2018

Per llegir durant les festes de Nadal dels nostres joves



Val molt la pena aprofitar unes hores de les vacances de Nadal per llegir alguna novel·la o narració atractiva que ens pot fer passar una estona ben agradable que després podem compartir i comentar-la amb la resta de la família. Seran uns moments  molt intensos que no oblidarem mai més. Provem-ho!

És per això que us proposem una sèrie de títols:



Les aventures d’en Nao
Raül Romeva
Il·lustracions de Albert Asensio
Editorial La Galera, 2016

Amb expressives il·lustracions d’Albert Asensio, Edicions de La Galera, va publicar un bonic i magnífic relat per a lectors joves i no tant joves, del polític català Raül Romeva. Es tracta d’un conte fantàstic que vessa imaginació i que ha sorprès els lectors venint d’un autor que, malgrat no haver-se dedicat a la literatura per a nois i noies, acaba de demostrar la seva habilitat per moure’s amb una gran naturalitat i mestratge a l’hora d’escriure per a aquest públic. El seu domini dels recursos literaris és notable i té l’habilitat d’arrossegar els lectors fins al desenllaç definitiu de l’aventura. (Veure`n més informació).



L’infinit a les teves mans
Enric Senabre (Alcoi, 1964)
Edicions Bromera, 2018 (“Espurna”, 126)

Vivim inquiets, pendents de les xarxes, angoixats per la seva immediatesa... i el jovent potser és qui en pateix més les conseqüències perquè, sense ser-ne del tot conscients, aboquen les energies en recursos sovint poc agraïts i plaents que a la llarga els perjudicaran si no aprenen a posar-hi els límits necessaris. Enric Senabre (Alcoi, 1964) és professor d’Ètica i Filosofia. Ha rebut diversos premis d’innovació educativa i ha publicat llibres de divulgació adreçats als joves, com ara “Política per a joves inquiets” i “El viatge d’Atena”. D’aquest últim me’n vaig fer ressò, en aquest mateix bloc, l’octubre de 2015. (Veure’n més informació).



 El món fosc. Talps
Jordi de Manuel (Barcelona, 1962)
Jollibre / Grup Promotor, 2018

Jollibre/Grup Promotor acaba de publicar un relat tan insòlit com apassionant, obra de l’escriptor i biòleg Jordi de Manuel (Barcelona, 1962), posseïdor d’una àmplia trajectòria literària que cobreix diversos temes i diversos públics i que en el cas d’aquest “El món fosc. Talps” va de ciència ficció, gènere al qual l’autor està excel·lint de forma clara fins i tot pensant també en el públic juvenil.
L’autor, certament, té l’habilitat de saber situar el lector davant d’un escenari insòlit i descriure la vida d’una sèrie d’humans que des de fa anys viuen sota terra, en el món més fosc on la principal companyia que tenen són els talps que constitueixen alhora el seu principal aliment. (Veure’n més informació).



Nelson Mandela. El camí cap a la llibertat
Antonio Lozano (Tànger, 1956)
Traducció de Maria Rosich
Edit. Kalandraka, 2018

Fa cent anys que va néixer Nelson Mandela i l’editorial Kalandraka acaba de publicar una interessant biografia novel·lada escrita per Antonio Lozano (Tànger, 1956) que glossa la personalitat d’aquest polític i lluitador, Premi Nobel de la Pau, i un dels referents més notables de la humanitat, un referent que avui, sobretot els joves, haurien no sols de conèixer sinó també de reconèixer i admirar pel seu valor i coratge en la lluita per un món millor.
Aquesta biografia acosta íntimament el lector no només al Mandela diguem-ne polític i activista sinó també al Mandela pare i amic dels seus amics. Al Mandela més humà, més solidari i compromès... (Veure’n més informació).


Coses aparentment intranscendents
Pere Calders (Barcelona, 1912.1994)
Il·lustracions d'Agustin Comotto (Buenos Aires, 1968)
Edit. Nòrdica, 2017

Pere Calders (Barcelona, 1912-1994) és un mestre del relat breu. Els seus contes tan aviat són plens de màgia com d’un realisme corprenedor. D’altra banda, l’ús de la ironia, del bon humor, de la ingenuïtat, de la tendresa i, sobretot, de la intel·ligència fan que la seva obra arrossegui els lectors, també els joves lectors, a un viatge literari ple de sorpreses, a vegades absurdes, però riques en detalls i emocions.
És per tots aquests motius que l’Editorial Nòrdica ha publicat un recull de trenta d’aquests contes, il·lustrats per Agustín Comotto. El volum esdevé un bon tast de la qualitat literària de Calders i recull els contes que l’autor va escriure i publicar entre 1955 i 1984. (Veure’n més informació).


T’ho diré cantant
Jordi Folck
Dibuixos de Leo Flores
P. A. de Montserrat, 2018

Els pares de l'Ilai s'han reunit al menjador de casa per dir-li al seu fill d’onze anys que l'amor a vegades s'acaba i que han decidit posar fi a la seva relació de parella... Quan el noi rep la notícia es queda sense veu. S'havia quedat sense alè. Només quan recordi el cant de la natura als bells estius de Finlàndia on havia estiuejat, l'Ilai s'atrevirà a obrir la boca; però tot allò que digui serà cantant...(Veure’n més informació).



Solcs
Joana Raspall (1913-2013)
Il·lustracions de Conxi Rosique
Editorial Gregal, 2018

L’obra poètica de Joana Raspall es continua difonent amb noves reedicions dels seus poemes. La seva consolidada i extensa obra, especialment la destinada als nois i a les noies, permet una difusió pregona i ben diversa i és sempre ben rebuda pels lectors per la seva qualitat, tendresa i sensibilitat. “Solcs” és un dels últims regals destinat a tots els públics que recull una cinquantena dels seus haikus, acompanyats cada un d’ells d’una il·lustració de Conxi Rosique. A una pàgina la il·lustració i a l’altra un haiku. (Veure’n més informació).

Bones festes i bones lectures per a tots!

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada