diumenge, 14 d’abril del 2019

Hi havia una vegada...




«Hi havia una vegada...

         1. Tot nen, sense distinció de raça, d'idioma o de religió, té dret a escoltar els contes més bonics de la tradició oral dels pobles, especialment aquells que estimulin la seva imaginació i la seva capacitat crítica.

         2. Tot nen té ple dret a exigir que els seus pares li expliquin contes a qualsevol hora. Aquells pares que siguin exampats negant-se a explicar un conte al seu fill, no sols incorreran en un greu delicte d'omissió sinó que s'autocondemnaran a què els seus fills no els demanin mai més un conte.

         3. Tot aquell nen que per una raó o altra no tingui a ningú que li pugui explicar un conte, té el dret absolut a demanar-lo a l'adult de la seva predilecció, sempre i quan aquest l'expliqui amb amor i tendresa, que és com s'expliquen els contes.

         4. Tot nen té dret a escoltar contes assegut a la falda dels avis. Aquells que tinguin vius encara els quatre avis podran cedir-los a altres nens que per diverses raons no en tinguin. Per la seva banda, aquells avis que no tinguin néts a qui explicar contes tindran plena llibertat d'acudir a escoles, parcs i altres llocs de concentracions infantils on, amb tota llibertat podran explicar els contes que vulguin.


         5. Tot nen està en el seu dret de saber qui són Andersen, Dahl, Rodari i molts d'altres. Les persones grans tenen l'obligació de posar a l'abast dels nens tots els llibres, contes i poesies d'aquests autors.

         6. Tot nen gaudeix plenament del dret a conèixer les faules, els mites i les llegendes de la tradició oral del seu país.

         7. El nen també té dret a inventar i a explicar els seus propis contes, així com a modificar els existents, creant-ne la seva pròpia versió.

         8. El nen té dret a exigir contes nous. Els adults estan obligats a nodrir-se permanentment de nous relats, propis o no, amb reis o sense, curts o llargs. L'única cosa obligatòria és que siguin divertits i interessants.

         9. El nen sempre té dret a demanar un altre conte i a demanar que li expliquin un milió de vegades el mateix.


         10. Tot nen, per acabar, té dret a créixer acompanyat de les aventures més trepidants, de les històries més emotives i de les narracions més belles. Tot nen té dret a créixer acompanyat de l'entranyable «Hi havia una vegada...», una expressió màgica que obre les portes de la imaginació en la ruta cap als somnis més bonics de la infància.



«Drets del nens a escoltar contes» elaborats per l'Associació Colombiana del Llibre Infantil, publicats a la revista «Alacena», del grup editorial S.M., i traduïts directament del castellà).
  
Josep Maria Aloy

1 comentari:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Hương Lâm chuyên dịch vụ cho thuê máy photocopy màu hoặc bán máy photocopy màu uy tín, giá rẻ tại TP.HCM và giải đáp máy photocopy nào tốt nhất cũng như link download driver toshiba 456 chính xác.

    ResponElimina