dilluns, 14 de gener del 2013

"Mots Vius" una col.lecció on el centre d'interès són les paraules




L'editorial Barcanova està publicant una col.lecció de llibrets anomenada "Mots vius" que té la particularitat de centrar tots els seus continguts a l'entorn de les paraules: Paraules entremaliades, Paraules amagades, Paraules sonores... i així fins a la dotzena de títols, ara com ara.

El primer títol, Paraules entremaliades, escrit i il.lustrat per la veterana Montse Ginesta, va aparèixer l'any 2009 i és un recull de poemes humorístics per riure i memoritzar paraules amb alguna dificultat. El segon volum, Paraules amagades, amb text també de Montse Ginesta, però amb il.lustracions de Carole Ede són endevinalles inèdites de tota mena d'objectes quotidians... i així continua la col.lecció amb Paraules figurades (de Núria Pradas i Eva Sans); Paraules sonores (amb text d'Anna Gasol i Teresa Blanch i dibuixos de Teresa Herrero); Paraules bessones, de Pere Martí i Bertran i Núria Feijoó); Paraules sàvies (per Estel Marín i Susana del Baño); Paraules embarbussades (Carme Alcoverro i Mercè Canals); Paraules amb cap i peus (Salvador Comelles i Mariona Cabassa); Paraules nadalenques (Montse Ginesta i Marta Monteñà); Paraules de teatre (Maria Espluga) i Paraules per dir com són (Carme Alcoverro i Òscar Julve).



Es tracta d'uns llibrets originals que estimulen al lector a jugar amb els mots i, per tant, la presència dels aspectes lúdics és constant així com les ganes dels lectors a participar en les diverses propostes que els presenta cada títol. Així, el volum desè dedicat al teatre és un recull de vocabulari del món de la faràndula, que permet aprendre l'argot específic que ve servit amb textos poètics suggeridors, com ara aquest: "L'estrena": Està fet uns sac de nervis / el debutant. / Avui s'estrena! / I si queda en blanc? Per la seva banda, el volum cinquè, Les paraules bessones, recull textos breus per comprovar com un sol so o una sola lletra en poden fer canviar totalment el significat. Per exemple: Una vaca tenia una taca molt maca... L'elefant va caure a la trampa i amb un cop de trompa la va esmicolar...

L'últim títol, ara com ara, és el dotzè, Paraules per endevinar, que, segons consta a la contraportada, es tracta d'un endevinari d'animals amb trenta-un poemes breus per rumiar, passar-s'ho bé i gaudir amb les il.lustracions. L'autor de les endevinalles en forma de poema és l'escriptor Josep-Francesc Delgado i les il.lustracions són obra de Lola Roig.

El llibret de Delgado està presentat també com un joc: el lector no pot passar a la pàgina següent fins que no ha imaginat l'animal de l'endevinalla. Un cop imaginat l'animal pot passar de pàgina i trobarà l'animal dibuixat. Sabrà aleshores si l'ha encertat. Val a dir que Delgado vol fer rumiar. Les endevinalles no són fàcils i cal una bona dosi d'imaginació. Si més no, un botó de mostra: Si em mesures les orelles, / em donaràs un deu per llargarut. / Si em mesures la matèria grisa / que s'estèn d'orella a orella, / ho tinc fumut, fumut, fumut...



La col.lecció permet ser utilitzada a l'aula com a eina per construir frases enginyoses, rodolins, jocs de paraules i, sobretot, fruir del llenguatge de forma senzilla i divertida. Una bona iniciativa de l'editorial Barcanova que facilita, d'aquesta manera, que les paraules omplin les aules i ajudin així a formar lectors.

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada