dilluns, 20 de maig del 2013

Maria Mercè Roca publica la novel.la juvenil "Mil revolts"





"Tot costa molt i els revolts sempre són tancats
 i mai no saps què hi ha a l'altra banda."
(Mil revolts, de Maria Mercè Roca)


       L'Albert cobra la setmanada i s'acomiada del cap del taller... Aquests dies els passarà al càmping amb la Neus… Li ha comprat un braçalet i li demanarà per sortir amb ella... L'estiu comença i s'estèn com un llençol davant seu, ample i ple de promeses...

Però res no succeirà com ho havia previst i la novel.la serà una cursa desorbitada d'obstacles on "mil revolts" canviaran no sols els programes desitjats pels dos joves sinó també la seva manera d'afrontar el destí i adaptar-s'hi, sisplau per força, aprofitant, això sí, totes les possibilitats que els anirà donant l'experiència per tal de créixer i madurar.

El culpable de l'estroncament del programa, que els dos enamorats esperaven amb els ulls brillants de joia, és l'avi Genís, l'avi de l'Albert, que just el dia abans de la sortida cap al càmping, li demana que l'acompanyi i l'ajudi a buscar una noia que va conèixer quan era jove i de la que en va quedar ben enamorat. Ara, a les velleses, no vol anar-se'n d'aquest món sense saludar-la i regalar-li un braçalet que li ha comprat. Malgrat la diferència d'edat, les similituds entre els protagonistes són moltes, començant pel fogós i incandescent estat d'enamorament i seguint per la coincidència en el regal del braçalet. Un cert to irònic per part de l'autora fa que el lector s'ho prengui amb una actitud benèvola i, en més d'un moment, amb un somriure ample.

Doncs sí, ni càmping, ni braçalet, ni possibilitats de festejar amb ganes i desig. L'atzar és totalment imprevisible i marca un camí que no sempre és fàcil d'eludir. Seguir l'avi es converteix en una mena de cursa d'obstacles impertinent que els portarà a viatjar per mig Catalunya fins a intentar aconseguir un objectiu bastant il.lusori. Bé, no del tot... però no puc explicar res més per no trencar la màgia, l'emoció i la intriga d'un final excel.lent i rodó que permetrà que els tres protagonistes surtin enfortits de l'experiència. Res ja no serà igual que abans de la trucada de l'avi.

La història és atractiva i el tractament que fa l'autora de la manera de ser dels adolescents és implacable i també impecable... i les petites notes descriptives, són molt precises. També la creació del personatge avi és admirable. Un avi que es va convertint en el motor de l'aventura i que tan aviat és odiat -sobretot al principi- com estimat pels dos joves al final.

Es tracta d'una història amb valors volgudament manifestos i sense cap pretensió de dissimular-los massa. Però benvinguts siguin aquests valors en una societat d'escolars i de grups d'amics on destaca massa sovint l'individualisme i, sobretot, el poc interès i atenció cap als parents més vells de la família.

Al costat de la il.lusió de l'avi Genís per tornar a viure l'amor de la seva vida, hi trobem l'evolució dels sentiments de l'Albert, des d'un ressentiment inicial envers el seu avi fins al punt que el noi es convertirà en el més gran defensor de la seva decisió en una aventura, doncs, que tindrà mil revolts: Com la vida que sempre és curta, però sempre és envitricollada, mai no hi ha camins rectes ni túnels que tallin pel dret. Tot costa molt i els revolts sempre són tancats i mai no saps què hi ha a l'altra banda.

La novel.la, publicada per l'editorial Barcanova, va guanyar el Premi Barcanova, 2012 i mostra les possibilitats literàries de l'escriptora Maria Mercè Roca de moure's per diferents registres -en aquest cas en el de la novel.la juvenil- i excel.lir-hi perfectament.

Josep Maria Aloy

2 comentaris: