dilluns, 9 de desembre del 2013

Maria Carme Roca i Miquel Martí i Pol



No pots deixar la vida en un calaix
ni esborrar les petjades dels camins
que ja mai més tornaràs a recórrer.
(Miquel Martí i Pol)

L'escriptora Maria Carme Roca ha publicat un relat juvenil "Dedica'm un poema encara que sigui teu" (Barcanova, 2013) on la història d'amor de dos adolescents es presenta totalment embolcallada amb la poesia de Miquel Martí i Pol

La proposta és agosarada pel perill de caure en un petit manual sobre l'obra del poeta de Roda. Però el mesurat equilibri entre les emocions que es desprenen dels dos temes, l'amorós i el poètic, i la presència d'una besàvia que va ser amiga del poeta, fan que el resultat sigui plaent i atractiu per als lectors joves i esdevingui, alhora, un petit homenatge a Martí i Pol en el desè aniversari de la seva mort.

La Laura està empipada de debò amb l'Oriol, el noi que li agrada, perquè acaba de descobrir que els poemes que li dedica per WhatsApp no són seus, sinó del poeta Miquel Martí i Pol. Quin morro! I a sobre, la professora de literatura catalana els fa fer un treball sobre la poesia de Miquel Martí i Pol. Evidentment la Laura rebutja fer-lo amb l'Oriol. Què s'ha cregut!

Però qualsevol lector sap que les coses de l'amor són sempre imprevisibles i poden canviar com un mitjó, sobretot si vénen embolcallades per uns poemes d'enorme sensibilitat capaços de convertir la relació de la Laura amb l'Oriol en un passeig poètic agradable i emotiu. La besàvia de la noia, l'Emília, amiga íntima del poeta ajudarà sens dubte a descobrir-nos aspectes de la vida del poeta que afegiran la dosi d'intriga que necessita el relat per mantenir el lector aferrat al llibre.

Novel.la llisa i plana, sense sobresalts i on tot va encaminat cap a un final que es preveu feliç des del primer moment, com no podria ser d'altra manera tractant-se d'un viatge agradable i feliç pel món literari i personal del poeta de Roda. El seu atractiu? Una aproximació a la poesia i a la persona de Miquel Martí i Pol amb l'excusa d'un treball de classe. L'originalitat? Una proposta de relat atractiva que alhora pot derivar en un coneixement general, per part dels alumnes, d'un dels poetes més grans del país. Una idea original que serveix d'estímul perquè les lletres i la poesia entrin sense forçar res en l'àmbit de l'adolescència on no és fàcil trobar la complicitat necessària dels nois i noies. Un ingredient més? El contacte entre una besàvia i una besnéta que suposa un traspàs interessant d'informació de fets, costums i activitats d'una època passada que els adolescents desconeixen si ningú no els l'explica... I sense oblidar, com ja he dit, que tot plegat esdevé un homenatge al poeta de qui celebrem, just en aquests moments, el desè aniversari de la seva mort. Un llibre, per tant, no sols oportú sinó ben trobat.

Un vent lentíssim
converteix el silenci
en melodia.
(M.M. P.)
 Josep Maria Aloy

1 comentari: