dilluns, 24 de març del 2014

El programa "Llegir per sentir", de Ràdio Vilafranca

Josep M Soler, a l'esquerra, conductor del programa, i Pere Martí, coordinador.
Foto: Jordi Morgades 

        Des del curs 1993-1994 Ràdio Vilafranca emet un programa dedicat a la literatura infantil i juvenil que es diu Llegir per sentir, un programa coordinat per l’especialista en aquesta matèria Pere Martí i Bertran i el locutor de l’emissora Josep Maria Soler, que és alhora l’entrevistador dels autors, il.lustradors i editors que van passant setmanalment per l’emissora. Quatre vegades l'any (inici de curs, Nadal, sant Jordi i final de curs) el coordinador del programa, en Pere Martí i Bertran, hi fa de convidat i parla de novetats i presenta les editorials que hi passaran al llarg d’aquell trimestre.

El programa és ben simple: un cop per setmana un convidat de qualsevol dels àmbits que conformen el món del llibre per a joves (escriptors, il.lustradors, traductors, editors...) és entrevistat arran d’una obra seva recent. Són entrevistes breus –d’uns vint minuts- durant les quals es conversa sobre el llibre en qüestió, sobre l’obra en general d’aquell autor o sobre altres aspectes ben diversos del llibre per a joves. Ràdio Vilafranca, amb una fórmula senzilla, s’ha guanyat un espai, un públic i sobretot ha mostrat un interès i una sensibilitat per un tema que normalment és considerat de segona categoria.

Els responsables del programa tenen per costum tancar l’any –o el curs escolar- amb un sopar a Cal Ton, restaurant vilafranquí que ja ha esdevingut també un còmplice més de tota la moguda. Durant el sopar, els personatges entrevistats durant el curs conversen sobre un tema d’interès que els afecta o els preocupa. La selecció dels temes –a càrrec del coordinador Pere Martí- ha tingut sempre un interès i un atractiu que ha anat més enllà del temps destinat a parlar-ne: la crítica, els mitjans de comunicació, els clàssics avui, la importància de la lectura, la il.lustració... són alguns dels temes debatuts, a vegades amb passió, durant alguns d’aquests sopars de final de curs.

Però això no és tot: des del curs 2001-2002 s’aprofita també aquest sopar per lliurar el Premi Aurora Diaz Plaja d’articles sobre literatura infantil i juvenil publicats durant l’any anterior en algun mitjà escrit. Es tracta d'un premi patrocinat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i porta el nom de qui fou crítica, escriptora i una de les primeres bibliotecàries del país, Aurora Díaz Plaja, que rep així un homenatge i un record just i merescut per tota una vida dedicada sobretot a allò que ella en deia llegir per fer llegir.

Vint anys d'un programa de ràdio dedicat a la literatura per a nois i noies.

Llegir per sentir commemora enguany el vintè aniversari i ho fa amb un seguit d’actes literaris. Un dels actes més importants serà la tarda dedicada als mitjans de comunicació i la literatura infantil i juvenil organitzat per la Secció literària de l’Agrícol que tindrà lloc el proper dissabte 29 de març, a les cinc de la tarda, a l’Agrícol (passatge d’Alcover, 2, Vilafranca del Penedès).
La tarda començarà amb la ponència “La literatura infantil i juvenil a les ràdios (escolars, de proximitat i nacionals)”, a càrrec de l’escriptor i crític literari Pere Martí i Bertran. Després d’un descans, tindrà lloc una taula rodona dedicada al tema central de la jornada, “La LIJ i els mitjans de comunicació”, amb la participació de Sílvia Cantos (bibliotecària i conductora de diversos programes radiofònics), Andreu Sotorra (crític, escriptor i director de la revista digital Cornabou), Elisenda Roca (escriptora, periodista radiofònica i televisiva), Lluís Llort (periodista del diari El Punt Avui, crític i escriptor) i Trinitat Gilbert (periodista del diari Ara, col·laboradora habitual del suplement “Criatures”). La moderarà Josep M. Soler, periodista conductor del programa Llegir per sentir i presidirà l’acte la Directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

Altres actes com un dinar a les Bodegues Torres així com explicades de contes, tallers d'il.lustració, presentacions de llibres… s'aniran fent durant tot l'any per celebrar l'aniversari del programa de ràdio.

Un programa amb una visió clara de Països Catalans

Durant aquests vint anys de programa hi han passat més de 400 persones diferents (269 autors; 61 il·lustradors; 55 editors, curadors...; 26 traductors; 1 músic; 1 crític literari), amb obra a 36 editorials de grans grups i petites, sobretot del Principat, però també d’arreu ja que el programa sempre s’ha fet amb una visió de Països Catalans i per això hi han estat convidats, i hi han passat, autors i editorials d’arreu dels territoris de parla catalana.

Des d'aquest modest blog, Mascaró de proa, felicito amb entusiasme als responsables d'una iniciativa com aquesta. L’any 2003, en el seu desè aniversari, el programa va estar guardonat amb el premi Atlàntida, que atorga el Gremi d’Editors de Catalunya, i l’any 2007 va rebre també el premi “Pàgines hertzianes” atorgat per la revista Faristol i el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

En definitiva: vint anys doncs ben aprofitats en una feina que no és motiu de cap portada a la premsa però que dignifica a tot aquell que s’hi mostra interessat i sobretot honora les persones que el fan possible. Esperem poder-ne seguir parlant i tant de bo que s’hi puguin afegir noves i similars iniciatives. De moment els de Ràdio Vilafranca en seran ja per sempre més tot un referent imprescindible.

Josep Maria Aloy


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada