dilluns, 5 d’octubre del 2015

Navegar per la vida amb #filosofia



"El dia que acomplí setze anys, vaig ser conscient que la vida no porta llibre d'instruccions, que no tenim una guia escrita per saber el que hem de fer, que davant de cada nova situació estem obligats a triar i que no tenim més remei que assumir aquesta responsabilitat."

Aquest és el missatge final del llibre El viatge d'Atena d'Enric Senabre, editat per Bromera dins d'una col.lecció, "El Nord" que pretén orientar els joves estudiants en el seu viatge personal per la vida.

"... i  també tens els nostres llibres.
Llegir-los és una altra manera de
parlar amb nosaltres, de rebre consells i
orientar-te una mica més en el teu viatge..."


Filosofia per a joves navegants de la vida

La protagonista de la història es diu Atena, gràcies a un pare a qui agrada la filosofia... La noia estudia secundària... un dia sent un vell rodamón al carrer que crida "Déu ha mort" i quan es creua amb ell li regala el llibre "Així parlà Zaratrusta"... I aquí arrenca tota la lliçó de filosofia condensada en les pàgines d'aquest manual.

Tot plegat havia obert una escletxa en la meva persona... Amb aquests pensaments vaig començar a fer-me la idea que aquest curs seria com un viatge imaginari, d'aquells que fem sense moure'ns del lloc on vivim, un viatge personal del qual hauria d'eixir diferent, però més jo.

Com ja s'espera en un llibre com aquest van desfilan tots aquells temes que tenen a veure amb l'amistat, la felicitat, l'ecologia, el consumisme... i les paraules de molts filòsofs, començant pels grecs, van sembrant d'idees el llibre... molts d'ells avui segurament utilitzarien el Twitter... Moltes idees i molts missatges sovint també per boca de gent molt humil, com la d'un rodamón que pensa que la vida no consisteix a obtenir tot allò que desitgem, sinó a desitjar tot allò que tenim...

El professor de filosofia tracta de demostrar als seus alumnes que la majorioa de temes que han tractat els filòsofs al llarg de la història, són temes ben actuals encara avui... I els mites demostren que això és així. Per exemple el mite de l'anell de Giges com també el mite de la caverna, de Plató...

Els temes no s'acaben i donarien per a un altre volum: des del marxisme -qui parla de Marx, avui, a les aules?- passant pels interessos que hi ha al darrere de les investigacions mèdiques i farmacològiques, els productes transgènics... En alguns temes el professor d'ètica o la professora de biologia aprofiten per deixar anar algun interrogant perquè els alumnes rumiïn i hi diguin la seva: Vosaltres penseu que en el tema dels avanços científics podríem afirmar que "tot allò que es pot fer, s'ha de fer?"

De fet, novel·lar aquest aiguabarreig de filosofia, valors, jovent, sexe, divorci, amor... és una mena de proesa de la que l'autor en surt amb nota... La narració, els diàlegs entre els alumnes amb els mestres i amb els pares són sucosos. A l'entorn d'aquestes lliçons de filosofia, la vida dels protagonistes es va desenvolupant amb tota la seva diversitat d'actituds i d'opinions oferint un retrat de quins són els temes que avui acompanyen la seva quotidianitat.

Atena ha après moltes coses i s'ha esforçat per fer campanya de molts d'aquests valors. Ella sap que la seva vida només depèn d'ella i només l'elegeix ella i ara ja té l'espurna del pensament al seu interior... i no li cal continuar tenint el suport del professor ja que la funció d'aquest ha acabat. Ara ha de continuar ella sola el seu viatge. Tots els consells rebuts en forma de sentències, li han de servir de brúixola en aquest viatge per la vida. Un viatge que els lectors del llibre estan convidats també a fer.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada