dilluns, 20 de juny del 2016

"El Tatano" compleix 10 anys



Poques vegades una revista suscita als seus lectors un interès i una alegria tan evidents com la que desperta cada mes "El Tatano", el "Cavall Fort dels petits", que el maig passat va complir els seus primers 10 anys de vida amb la publicació de l'exemplar número 125.

La família "Cavall Fort", doncs, està de festa. El pare, nascut el desembre de 1961, està a punt de complir 55 anys, amb 1293 números que han anat omplint i enriquint quinzenalment les biblioteques personals de moltes famílies. "Cavall Fort", que va néixer com un repte d'uns quants promotors culturals i pedagogs, ha esdevingut una icona incomensurable i imprescindible, i "El Tatano" ha crescut deu anys al seu costat, fidel al pare i seguint el seu genuí mestratge i compromís.


       El Tatano, que va començar a publicar-se el 1990 com un suplement de "Cavall Fort", es va convertir, el 2006, en la que és ara, una revista independent, mensual, amb més pàgines i destinada definitivament al públic més jove. Per celebrar aquest desè aniversari l'equip de redacció del Tatano ha confeccionat un número extraordinari, amb més aventures i amb una gran diversitat de temes, amb algunes sorpreses i sobretot amb molta alegria i moltes ganes de festejar l'efemèride.

Un conte de la directora de la revista, un reportatge sobre alguns dels animals més rars de Madagascar, un apartat destinat a l'escriptor gal·lès Roald Dahl amb motiu del centenari del seu naixement, són alguns dels temes tractats en aquest especial. També un taller adreçat als lectors per ambientar i adornar l'escenari d'una celebració com ara la del desè aniversari. No hi podia faltar, a l'apartat "cuina", l'elaboració del Pastís del Tatano a base de molta xocolata i, és clar, amb les deu espelmes. Finalment, les habituals recomanacions de llibres i contes.

Tot l'exemplar respira diversió i jovialitat. Una mostra més d'aquesta alegria i frescor característiques d'El Tatano és la presència, en aquest número especial, d'uns personatges nous i molt entremaliats que es diuen Pitinaps. Són uns éssers molt petits que no paren mai quiets i han omplert la revista de nyaps. S'han ficat dins del Tatano i l'han tacat, trepitjat, embrutat i capgirat. Els lectors aniran descobrint les malifetes i es divertiran veient tot el que han estat capaços de fer aquests Pitinaps. Un estímul més per passar-s'ho bé.

Per tancar la celebració d'aquest aniversari, la revista ha creat un joc interactiu que està penjat al web (www.cavallfort.cat). Es tracta d'un joc d'observació "Quina festassa" per poder-hi jugar des de qualsevol dispositiu mòbil o ordinador.


 Les principals qualitats de l'equip redactor de la revista i, per tant, dels seus continguts són, segons el meu parer, la capacitat d'encomanar alegria i entusiasme als lectors, la permanent actitud positiva i l'habilitat per estimular a llegir-la a "disfrutar-la". No hi falta una evident i permanent complicitat amb els lectors, tinguin l'edat que tinguin, una complicitat destinada sobretot a arrencar somriures arreu. Ingredients, tots ells, indispensables perquè la revista mantingui el seu interès i el seu atractiu de forma continuada.

No sé si la gent del nostre país -tan positiva per a segons què- té la suficient capacitat per valorar aquest bé de Déu de materials, com també la generositat d'agrair l'esforç i l'entusiasme dels seus responsables. Cinquanta-cinc anys de "Cavall Fort" i deu del "Tatano" es mereixen, sens dubte, el més sincer homenatge i reconeixement per part de tots plegats. És a dir, de tot el país.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada