diumenge, 19 de juny del 2016

Et seguim llegint, Emili, i et seguim recordant!



Avui fa 4 anys que l'Emili Teixidor ens va deixar.
Era un 19 de juny. La seva mort, entre altres iniciatives, va estimular la creació d'aquest "Mascaró de proa" sobre literatura infantil i juvenil i des del primer comentari vaig prometre que, malgrat la seva absència, el seguiríem recordant i sobretot el seguiríem llegint. I és el que he fet cada 19 de juny. I és el que seguiré fent fins on pugui.

(L'Emili amb Josep Vallverdú i Joaquim Carbó)

L'Emili, sobretot per als lectors joves, fou un referent important, un escriptor fonamental, com ho han estat Josep Vallverdú, Joaquim Carbó o Sebastià Sorribas. Alguns encara ben actius i a qui devem un merescut reconeixement per la seva tasca de fornir de lectures en una època difícil en què la mainada no sols no en tenia sinó que escriure-les en català era gairebé impossible.


 Les seves lúcides opinions a favor de la lectura fan que avui vulgui recordar l'Emili amb 20 frases seves que constitueixen part del seu pensament vital sobre aquests temes. Són frases extretes del seu llibre "La lectura i la vida" (Columna, 2007):


1. Els llibres són la memòria del món.

2. Els llibres ens porten a mons imaginaris, inventats, fantàstics que només existeixen gràcies a les paraules.

3. La gent que llegeix viu més: viu la seva vida i la dels llibres que llegeix.

4. Llegir no omple el meu temps, llegir omple i afegeix valor a la meva vida!

5. Llegir requereix temps, silenci i una certa disposició interior. També requereix un lloc i una postura adequades. L’escola ha de facilitar tots aquests requeriments.

6. S’ha de tornar a potenciar la lectura en veu alta diàriament. Entre els textos que es llegeixen en veu alta ha de tenir un lloc preeminent la poesia.

7. No es tracta de llegir només el que és políticament correcte,
s’ha de procurar llegir el que és literàriament correcte.

8. S’ha de deixar llibertat per abandonar un llibre si l’alumne s’ha equivocat en l’elecció. No es pot menysprear mai l’elecció que hagi fet un noi o una noia.

9. Hi ha molts lectors adults que són lectors juvenils. Són lectors que no accepten l’esforç a accedir a nivells més alts de lectura.

10. Molts llibres estan escrits des de la nostàlgia que senten els adults cap a la infantesa. Cal un gènere sense nostàlgies.

11. Wystan Hugh Auden deia que un bon llibre per a nens no és mai un llibre només per a nens. L’accent està en la qualitat.

12. Totes les matèries escolars es dirigeixen a la raó. L’única que s’ocupa de les emocions i la seva expressió adequada és la literatura.

13. L’atracció literària és un compromís íntim, cada lector té una reacció única perquè cada persona llegeix a la seva manera.

14. Un clàssic es defineix a si mateix per la supervivència: sobreviu a la pitjor barbàrie, als crítics constants i la lectura de moltes generacions.

15. No s’ha de pressionar al públic perquè llegeixi molt; és millor ajudar-lo perquè llegeixi bé.

16. Una societat que es distanciï de l’escriptura i de la lectura es convertirà en més manipulable i més inhumana. Lectura és la condició imprescindible per a la participació activa en el sistema democràtic.

17. El paper de l’escola és proporcionar als alumnes els instruments intel·lectuals i morals perquè pugui enfrontar-se a la vida, a la vida professional, emocional, social, en igualtat de condicions per fer-se un camí i aconseguir els seus propòsits de felicitat.

18. Els mitjans de comunicació cada cop ajuden menys a crear persones crítiques i plurals perquè el model que transmeten no va en aquesta línia.

19. Ni la família sola, ni l’escola sola, eduquen. Educa la societat, que inclou la família i l’escola.

20. Encara que sabem que el tresor dels llibres mai no és real i no és essencial per sobreviure, tots els lectors busquen als llibres la metàfora de la felicitat.


 Recordem l'Emili perquè era entranyable.
El seguim llegint perquè era un savi.
L'homenatgem perquè l'estimem.


Josep Maria Aloy

1 comentari:

  1. M'ha agradat recordar l'Emili Teixidor ,i m'ha transportat en el record d'un dels lectors dels meus fills.

    ResponElimina