dilluns, 22 de febrer del 2016

"L'herència del vell pirata", una atractiva novel·la juvenil



Algunes de les novel·les juvenils més emotives que s'han escrit i publicat tenen com a protagonistes un avi i el seu nét i narren la relació que s'estableix entre els dos. És un tema atractiu però gens fàcil pel perill de caure en el sentimentalisme més artificial. Tampoc no és fàcil pels moments que vivim avui i que brillen, precisament, pel poc interès que desperta la memòria històrica que els avis poden transmetre i per l'excés d'estímuls que tot jove té a la seva habitació i que el manté allunyat d'una bona comunicació amb els  més ancians de la família.

Tot amb tot, és d'agrair i de felicitar l'escriptor Llorenç Capdevila perquè amb "L'herència del vell pirata", premi Gran Angular de novel·la juvenil, que acaba de ser publicada per Cruïlla, se'n surt molt bé dels obstacles esmentats i sap mantenir l'interès i la intriga fins al final, superant amb escreix els inevitables tòpics habituals del gènere.

Però "L'herència del vell pirata" no sols interessa per la bonica relació que s'estableix entre avi i nét sinó pel conjunt d'elements que acompanyen el relat entre els quals cal destacar els fets històrics derivats d'una postguerra civil, el contacte amb la mort, el descobriment de l'amor, especialment quan l'amor provoca desencís i un cúmul de qualitats més que adornen la personalitat del Met, el jove protagonista, una persona molt sensible, afectuosa i interessada en el coneixement de la història passada i encara més sensible al patiment dels qui la van viure, entre ells el seu avi i la seva gent. "L'herència del vell pirata" és una novel·la que es deixa llegir molt bé, amb ritme constant i sense estridències i amb episodis plens d'una intriga ben portada, sobretot per l'aventura que s'hi explica i que el protagonista haurà de resoldre a base d'una colla d'enigmes. És també una novel·la amb valors -tot i que avui, com ja ho he insinuat- això pugui semblar anar en contra dels tics més "moderns" de la societat actual.

És important recuperar i asumir la memòria
del que va passar, perquè no es torni a repetir.

No vull pas que se'm prengui per un exagerat si dic que la novel·la de Llorenç Capdevila no sols esdevé un compendi de la vida sinó que tota ella és una lliçó de vida. Per què? Perquè conté emocions, referències, models de com assumir la vida, de com enganxar-s'hi per créixer amb plenitud, sàviament, seguint els diversos botons de mostra dels personatges amb qui els lectors se les hauran de veure i amb qui es podran emmirallar, sobretot aquells que els permetran copsar l'enorme bagatge de mirades i d'actituds acumulades al llarg de tota una vida.

-Tots els pirates que arriben a vells conservem
el tresor que hem acumulat al llarg de tota la vida!
-li va dir el vell borni mentre acceptava emocionat
aquell regal-. El tresor de ton padrí eren els llibres
que va reunir a la biblioteca...

(Llorenç Capdevila)

Valors com el compromís polític o, si més no, el compromís responsable i solidari amb el propi país i la pròpia història, com el que mostra el jove protagonista de la novel·la i que li fa exclamar, tot referint-se a la nefasta guerra civil: És important recuperar i asumir la memòria del que va passar, perquè no es torni a repetir. Ja voldriem que aquesta fos avui l'actitud general del jovent! Quantes novel·les d'aquest estil i gènere caldria per aconseguir aquest mateix objectiu!

Però "L'herència del vell pirata" -i ja em disculparà el lector d'aquest comentari que no li expliqui l'argument- és sobretot un cant als pirates, al maquis, a la literatura, als tresors amb illa o sense, a Stevenson i a l'inefable Long John Silver. I molt especialment, és un cant a l'amistat, a la complicitat entre avi i nét i un cant a la vida. Un cant emotiu coronat per un desenllaç final frenètic i cinematogràfic descrit amb molta força per un autor que es fa respectar i que desitgem que no abandoni ni el gènere, ni la qualitat, ni la pretensió dels seus textos. Els lectors joves en sortiran molt beneficiats. Sens dubte.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada