dilluns, 23 de maig del 2016

"Tan petita i ja saps...", Maria-Mercè Marçal per a nois i noies



Emmarco amb quatre fustes
un pany de cel i el penjo a la paret.
(Maria-Mercè Marçal)

Tan petita i ja saps..., és una petita selecció de poemes de Maria-Mercè Marçal, adreçada als lectors més joves, publicats per l'editorial Andana i il·lustrats per Marta Altés. La tria dels poemes ha anat a càrrec de Jaume Subirana i són extrets dels llibres Cau de llunes (1977), Bruixa de dol (1979), Sal oberta (1982), La germana, L'estrangera (1985), Desglaç (1989) i Raó del cos (2000). Una breu introducció del mateix Subirana introdueix al lector dins l'obra i la personalitat de Marçal.

       Malgrat les possibles dificultats de comprensió que poden tenir per al públic infantil alguns d'aquests poemes, cal aplaudir la iniciativa de l'editorial a l'hora de crear una col·lecció amb l'objectiu d'acostar la poesia als primers lectors i a tothom en general, gràcies a uns llibres acurats on paraula, imatge i maquetació estan pensades per ser d’allò més agradables i atractives.



Avui, sabeu? les fades i les bruixes s'estimen.
Han canviat entre elles les escombres i varetes..
(Maria-Mercè Marçal)

La col·lecció "Vagó de versos", a més del títol que presentem avui, està formada per una sèrie de poemaris ben diversos dels millors poetes del nostre país. Vull destacar "L'ofici que més m'agrada" un llibre ple de la màgia i la vitalitat amb què Joan Salvat-Papasseit feia ballar la ploma i "La vida contada a un nen del veïnat" de Vicent Andrés Estellés, que amb els seus versos els lectors poden assaborir els plaers de cada dia, però també l'amor i la mort, perquè formen part de la vida.

"Tan petita  i ja saps...", de Maria-Mercè Marçal

Jaume Subirana a la introducció del poemari  ens presenta la poeta i alguns dels ingredients de la seva obra: Maria-Mercè Marçal era ben jove quan va publicar el 1977, el seu primer llibre Cau de llunes, que havia guanyat el premi Carles Riba de poesia l'any anterior, i aquells versos i els que vingueren tot seguit (Bruixa de dol és de 1079) la convertiren aviat a ella mateixa en una baula nova i ferma de la cadena de les diverses tradicions que resseguia. La seva imaginació original i potent, la gràcia amb què usava la tradició popular, el compromís amb la llengua, amb el país i amb la causa de les dones, la curiositat i el bon gust literaris van anar fent-ne no només la millor poeta catalana del segle XX, sinó un dels noms imprescindibles de la nostra literatura moderna, i alhora una autora seguida i llegida...


Subirana, per aquest llibre de Maria-Mercè Marçal, ha triat 23 poemes provinents de diversos reculls de l'autora. L'objectiu ha estat mostrar les diferents maneres poètiques de dir que tenia, i també reflectir, si fos possible, la persona vital, oberta, generosa i tenaç que va ser Marçal. Per obrir Tan petita i ja saps... ha triat una de les "divises" en què la poeta escriu el seu nom amb guix (com la canalla quan juga i quan aprèn) a sota d'un pany de cel... En un altre dels poemes escollits (el que dóna títol al recull, esplèndidament musicat per Jabier Muguruza), Marçal s'adreça a una nena (la seva filla, o ella de petita, o el record de la nena que ha estat qualsevol de les seves lectores) i li parla de la paret que de ben segur s'ha trobat al davant...


Tan petita i ja saps com és d'alta
la paret que no es deixa saltar!
(Maria-Mercè Marçal)

Aprofitem l'oferiment que ens fa l'editorial valenciana Aldana a l'hora de difondre els millors versos dels millors poetes a un públic infantil. Un públic que cal que es prengui la poesia com una eina més de coneixement i de satisfacció personal. Segons Jaume Subirana, la poesia de Maria-Mercè Marçal és avui un dels nostres arbres, i ha crescut i continua creixent i branquejant per damunt de tantes parets que ens envolten i no sempre ens defensen. Ompliu-vos-en les mans, d'aquest arbre.

Vols venir a la meva barca?
-Hi ha violetes a desdir!
anirem lluny sense recança
d'allò que haurem deixat aquí.
(Maria-Mercè Marçal)

Josep Maria Aloy


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada