dimecres, 20 de juny del 2012

360 alumnes del Bages homenatgen a Joana Raspall




A punt de complir 99 anys la veterana poetessa Joana Raspall ha estat centre d'interès i d'estudi, durant tot el curs, de 360 nois i noies d'escoles de Manresa i el Bages que l'han homenatjada en un acte multitudinari a l'Auditori Agustí Soler Mas de Navarcles.

El programa "Coneguem els nostres escriptors", que coordina el Centre de Recursos Pedagògics, ha programat la quarta convocatòria proposant l'escriptora Joana Raspall com a centre d'interès a aquelles escoles que han volgut participar en l'experiència.

El curs passat aquest mateix programa es va dedicar al poeta Miquel Desclot i en els dos anys anteriors els protagonistes foren els escriptors Josep Vallverdú i Joaquim Carbó.

Als 99 anys de la Joana Raspall

L'acte final d'aquest treball dels escolars sobre la poesia de la Joana Raspall va tenir lloc el passat 27 d'abril amb un acte multitudinari a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles. Fou un acte atractiu i molt emotiu al qual havia d'assistir la mateixa homenatjada. Uns dies abans, però, va avisar que li sabia molt greu però que el metge li havia aconsellat descans. Als seus 99 anys la poetessa, comprensiblement, no va poder viure en directe l'homenatge però en va estar informada i se li ha fet arribar una gravació de l'acte.

Joana Raspall i la passió per les paraules

Els poemes infantils de Joana Raspall tenen uns ingredients que els fan molt atractius i que pretenen sempre implicar el lector. En primer lloc, s’hi observa unes ganes enormes d’escriure per als infants i una gran passió per les paraules. La seva obra poètica, formada per una dotzena de llibres, ofereix una visió personal, candorosa i amb espurnes d’il.lusió sobre moments i fets de la quotidianitat i del món que ens envolta. Molts dels poemes tenen un regust de cançó tradicional i destil.len alegria i bon humor. Normalment tracten sobre temes i sensacions ben païdes i mesurades i, per tant, plenes de saviesa i d’experiència vital. Escrits tots amb molta delicadesa i amb un vocabulari cuidat i precís... Són petites experiències vitals, talment com si l’autora s’aturés en determinats moments màgics de la seva vida i els fotografiés amb els seus versos, no sense una bona dosi d’ironia. Una de les característiques principals de tota la poètica de Raspall és, doncs, la plenitud vital que desprenen. En ella tot és vida i bonhomia.

El treball creatiu dels escolars

A partir dels llibres de poesia de la Joana, els nois i noies de les diverses escoles que han seguit el Programa han treballat diversos aspectes que han anat des de la recitació i recreació de poemes, la creació de poemes propis, seguint el model de la poetessa, fins a la composició musical d'alguns d'aquests poemes. Tot plegat un treball creatiu excel.lent i de gran qualitat. Tot el conjunt d'aquests treballs mostren la sensibilitat que són capaços de manifestar els escolars davant d'un projecte estimulant.

L'Escola Catalunya de Navarcles va ensenyar un video on es podia veure la confecció d'un mural en una paret de la seva escola, sobre elements de la poesia de Raspall. Un mural gegant que van realitzar els mateixos alumnes i mestres amb la col.laboracioó i assessorament de la il.lustradora Roser Rojas.

Els alumnes de La Serreta de Santpedor, per la seva banda, van elaborar un conte a partir de tres poemes de Joana Raspall. Un d'aquests contes el van musicar i cantar davant la resta d'escoles.

L'Agrupació Sant Jordi de Fonollosa va treballar sobretot la complicitat entre la música i la cançó amb poemes de la Joana i alguns de propis, tot plegat acompanyat per un conjunt instrumental de la mateixa escola. En aquest cas hi va participar tota l'escola en bloc.

Finalment, l'Espill de Manresa va recrear un conjunt de poemes acompanyats de suggerents il.lustracions realitzades pels mateixos alumnes i es van proposar fer un regal a la Joana Raspall: un poema escrit col.lectivament i dedicat a la ella.



Preguntes dels escolars i respostes de la poetessa

Davant la impossibilitat per part de la poetessa de desplaçar-se a Navarcles, els responsables del Programa "Coneguem els nostres escriptors" van visitar, uns dies abans, la poetessa per tal de gravar les respostes a les preguntes que li tenien preparades els alumnes de les diverses escoles. D'aquesta manera, els 360 alumnes van poder veure a la pantalla la Joana i escoltar la seva veu i les respostes a cada una de les preguntes formulades.

Dues cançons amb el text de dos poemes

Ricard Reguant, professor de música de l'Escola de Fonollosa va proposar musicar dos poemes de la Joana i preparar-los pel dia de l'homenatge. Les quatre escoles s'hi van afegir i, al final de l'acte, els 360 nens i nenes, dirigits pel Ricard, van fer realitat la proposta amb molta emoció.

Homenatge final

Abans d'acabar l'acte, quatre alumnes -un per escola- van pujar a l'escenari per agrair a la Joana Raspall les bones estones que durant el curs han passat llegint i recitant els seus poemes i que, malgrat que ella no hi fos, l'havien tingut present durant tot l'acte.

Mentre els escolars sortien ja de la sala, al mig de l'escenari, presidit per una fotografia de la Joana, quedaven tan sols per recollir els treballs de totes les escoles, treballs destinats a la poetessa. Alguns embolicats amb delicadesa. D'altres amb una dedicatòria: Per a la Joana Raspall, la poetessa més gran.

Els tècnics van apagar els focus i la sala va quedar finalment buida i silenciosa. Es respirava encara un ambient carregat d'olors ben diverses. Però predominava sobretot la calidesa feta poesia. I el record de dos versos de la Joana:

Vull deixar amor i somnis i paraules
que durin més que jo, al cor dels altres.


Josep Maria Aloy
(Article publicat a la revista manresana "El Pou de la Gallina", juny 2012)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada