dilluns, 25 de novembre del 2013

Roser Capdevila, una creadora destacada


 Els qui ens dediquem a parlar de llibres per a nois i noies no sempre hem fet justícia amb les persones que il.lustren aquests llibres.

Les il.lustracions d'un llibre per a infants tenen molt sovint tanta o més importància que el text perquè sedueixen més ràpidament els lectors i se'ls enduen
al món dels somnis i de la fantasia.

Roser Capdevila (Barcelona, 1939) dóna gràcies a la vida perquè li ha donat una professió que l'ha fet disfrutar molt.

      Se la coneix com la mare de "Les Tres Bessones" tot i que ella confessa que hi ha més coses a la meva vida. Poca gent sap que ja era internacional abans de les Tres Bessones. Roser Capdevila pertany a una família amant de la cultura i de les arts plàstiques. El seu avi, poeta, i el seu oncle-avi, pintor, sempre discutien de si a la història de la humanitat va ser primer el dibuix que la paraula. Ella somriu perquè sap que les dues coses són prou importants. Allò que és segur és que dibuixar ha estat la seva autèntica passió fins ara. I dic fins ara perquè la Roser ha hagut de deixar d'il.lustrar arran d'un accident de trànsit que va patir fa uns anys que li ha deixat la vista molt debilitada.

Les seves primeres activitats foren els estampats sobre teles, pintures a l'oli i les aquarel.les. L'any 1980, però, va abandonar totes aquestes feines i es va dedicar a escriure i, sobretot, a il.lustrar llibres infantils tot i que també ha anat treballant en el camp de la il.lustració per a adults.

Mare de tres bessones, va escriure el seu primer conte inspirat en les seves tres filles l'any 1983. Però no fou fins al 1990 que va començar a col.laborar amb la productora Cromosoma i de seguida va veure com les aventures de les Tres Bessones s'escampaven com una taca d'oli arreu del món. També ha il.lustrat molts contes sobre personatges de la història o sobre novel.les clàssiques i contes infantils.

La seva obra abarca uns quatre-cents títols i ha estat mereixedora de nombrosos premis que seria llarg enumerar aquí. És una obra reconeguda a tot el món, els originals de la qual (uns tres mil) ha llegat a la Biblioteca de Catalunya. Roser Capdevila manifesta que s'ha sentit tan estimada per la gent que havia de correspondre-hi d'alguna manera.


 Una enorme personalitat, senzilla i sàvia

Potser és arran d'aquesta seva personalitat barreja de saviesa i de senzillesa que els equips de TV3 han gravat una entrevista amb ella per al programa "Savis". En aquesta entrevista, el conductor del progrma ha sabut copsar i transmetre'ns la personalitat de la Roser, tot un referent a casa nostra. Un model de modèstia i d'intel.ligència d'una dona que allò que li plau més és divertir els nens que miren els seus dibuixos i la satisfacció de veure com s'ho passen de bé buscant-hi detalls i descobrint-hi coses. No hi ha regal més admirable -diu en aquesta entrevista- que veure com els llibres es fan vells de tan fer-los servir perquè vol dir que han treballat molt, han fet feina...


 Una exposició al Palau Robert

Una obra tan universal i atractiva mereixia una exposició per tal de poder-la observar amb detall. Això és possible de fer-ho al Palau Robert fins al mes d'abril de l'any que ve. Es tracta de l'exposició Llapis i... acció! Roser Capdevila dibuixa, que explora l'univers de Les tres bessones sense eclipsar, però, el geni de molts altres contes marcats amb el segell poètic, tendre i esquitxat d'humor de la seva autora. En aquesta exposició s'hi poden observar il.lustracions publicades fora del nostre país i que, per tant, fins ara era difícil de veure-les.

L'exposició és "un homenatge a la seva manera de ser i fer, que és la manera de ser i fer d'uns personatges lluitadors que volen canviar el món, que volen un món millor”. És l'obra d'una dona optimista de mena que ha superat moments molt difícils: ha sobreviscut a un part múltiple, a un càncer i a un atropellament. Però una dona que s'ha mostrat sempre molt positiva i sobretot molt feliç.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada