dilluns, 19 de maig del 2014

Salvador Perarnau, un poeta que cal recuperar



Salvador Perarnau va creure per damunt de tot
que la poesia és un joc, el joc d'aprendre
que les paraules estimulen el pensament
i esperonen la imaginació.

Salvador Perarnau i Canal va néixer a Súria (Bages) al barri Fusteret el 13 de desembre de 1895. Ingressà al seminari de Vic als 10 anys, però en va sortir per la necessitat de treballar. Als 23 anys, va anar a viure i a treballar a Barcelona, on connectà amb els diversos ambients literaris.

Va participar en molts certàmens literaris i en els Jocs Florals de Barcelona de l’any 1929 va guanyar l’Englantina amb el poema “L’hereu de les muntanyes”. En els de 1935 va obtenir la Flor Natural amb “Mimosa, flor de febrer”. Durant la República fou funcionari de la Generalitat de Catalunya i, acabada la Guerra Civil, s’hagué d’exiliar a França. Va retornar a Catalunya l’any 1948 i va treballar com a professor de francès, de llatí i de grec. En els Jocs Florals de la Llengua Catalana celebrats a París l’any 1965, fou premiat amb la Viola d’Or amb el poema “Oració” i, per tant, fou proclamat Mestre en Gai saber. A partir d’aleshores va viure a la seva vila nadiua on va morir a l’edat de 75 anys, el 10 de gener de 1971.

Perarnau fou un excel·lent poeta líric però es va distingir sobretot com a autor de poemes per a infants: a part del llibre El senyor Pèsol i altres plantes, escrit durant el fatídic any 1937, també és autor dels llibres: Cuques de llum (1930), Infants i fruites (1930), Ales humanes (1938) i Plantes i cuques de llum (1966). També va publicar els llibres de poesia per a adults, infinitat de contes, semblances de personatges i va col·laborar en diferents revistes de l’època. En Caps de brot, recollí en un sol volum la seva obra lírica més important, abans dispersa.

(Volum publicat per Angle Editorial el 1995, any
del centenari del naixement del poeta)

Si obrim el llibre de poemes El Senyor Pèsol i altres plantes i triem una plana a l'atzar no ens ha de sorprendre de trobar-hi uns versos com aquests:

Les tomaques al sol, pengim-penjam,
maduren fent un ram,
verdes, vermelles, virolades,
i, dintre, tenen les llavors apinyades
i un tou de carn i sang.

O bé, aquests:

       A l'hort li diuen senyora Carxofa
       perquè s'aixampla tant que hom se'n fa creus,
       i la forma folgada de la seva tofa
       és com una faldilla fins als peus.

Són, tan sols, uns fragments de dos dels vint poemes recollits en el llibre. Els altres divuit poemes es refereixen a tota la resta –o gairebé–, dels productes cultivats als horts de casa nostra. Davant d'una societat tan carregada de conflictes i d'un món tan atribolat com el que va viure Salvador Perarnau, no deixa de ser tota una lliçó que el poeta es dediqui a escriure sobre cols, bledes i tomàquets.

Junceda fou l'il.lustrador d'aquest llibre de Salvador Perarnau

¿Vol ser una resposta més aviat humorística dirigida als lectors joves, contra tanta incertesa i pretensió humanes? ¿O bé vol ser una lliçó d'humilitat i de senzillesa dedicant l'atenció a uns productes tan elementals i bàsics com són els de l'hort? És probable que hi hagi una mica de les dues coses. I, probablement, també, moltes ganes de fer l’ullet al lector, perquè és fàcil de creure que un dels principals motius d'aquesta actitud del poeta és la seva predilecció pels nens i nenes i el seu afany d'ajudar a educar-los. I si les grans reflexions i estratègies dels homes sembla que no acaben de servir per a donar una resposta als seus problemes, ¿per què no utilitzar els petits poemes dedicats al senyor pèsol i a les altres plantes?

Salvador Perarnau utilitza els seus poemes per ensenyar i presentar uns valors i unes actituds als infants, potser perquè encara són a temps d'acceptar-los com a tals i fer-se'ls seus. El nostre poeta podia ben creure que si amb els grans ja havia fet tard, no era així amb els petits i, a la manera de les faules de Lafontaine, pretén educar-los utilitzant, per exemple, un recurs tan fàcil i efectiu com la comparació. Així, parlant del cigró, escriu:

       Ningú no sap la meravella
       que té dintre la tavella
       fins que surt el gra brillant.
       Ningú no sap què duu l'infant
       dins la vida que l'espera.

Perarnau aprofita, però, també, per fer una crítica molt directa a la humanitat, quan, per exemple, tot parlant dels alls, diu:

       La vostra unió de grans
       és d'una excel·lència rara:
       vosaltres ja sou germans
       i la humanitat no encara.

Però el poeta de Súria, tot i el didactisme que professa, no abusa del to moralitzant i moltes virtuts les presenta amb gràcia i amb un encertat humor. Aquest és un diàleg, per exemple, entre el rave i l'enciam:

       (Parla el rave):
       Jo en canvi, mira quin color més fort!
       Tot això és sang que esclata.”
       I l'enciam digué: “Essent del mateix hort,
       morirem amanits a la mateixa plata.”
       I el rave, avergonyit del riure aquell,
       cada dia es tornava més vermell.

Aquest llibre, publicat el 1937, no és -ja ho he dit- el primer, ja que Salvador Perarnau l'any 1930 ja havia publicat Cuques de llum, un llibre també emblemàtic. Aquest poemari, tal com indica el títol, "ve a ser una desfilada viva de les bestioles de Nostre Senyor", com diu el pròleg d'aquella primera edició. Cada una de les bestioles "hi passa amb el seu posat, amb el seu vestit; fa el seu saltiró o la seva voladeta".

Salvador Perarnau va creure en el gènere poètic com a eina d'una forta potencialitat formativa. Però ens enganyaríem si ens quedéssim només amb això. El nostre poeta va creure per damunt de tot que la poesia és un joc, el joc d'aprendre que les paraules estimulen el pensament i esperonen la imaginació. L'obra d'aquest poeta es manté fresca com el primer dia per la seva senzillesa, simpatia i vivor. I és per això que penso que és un poeta que cal reivindicar començant per recuperar la seva obra.

Josep Maria Aloy


2 comentaris:

  1. Hola Josep Maria,
    Em dic Esther Batalla. Sóc una dona de 53 anys i el 1967 en tenia 6. Des d’aleshores he canviat un munt de vegades de casa, de lloc de residència, quasi de “vides”, ... i sempre, sempre a la meva maleta m’he endut un llibre: “Plantes i Cuques de Llum” que en Salvador Perarnau em va dedicar l’any 1967.

    Llavors tenia 6 anys, gairebé començava a llegir i escriure. Conservo una vaga imatge d’algú a qui jo no coneixia quan, acompanyada dels meus pares, em va relagar un llibre, ...i hi va escriure alguna cosa, i me’l va donar molt afectuosament.

    El llibre, però, es va quedar al prestatge. I d’un prestatge ha anat passant a l’altre, i a l’altre, ... De tant en tant recordava el llibre, ... poemes infantils pensava jo, res que fos del meu interès de present en tot aquest temps.

    Ara estic regirant coses, fent-ne neteja d’altres, ... tal com si estigués en fase de recuperar la meva “memòria històrica”, i acabo d’agafar aquest llibre del darrer prestatge on ha dormit després de dies i anys de passar-hi per davant i no fer-ne ni cas. Veritablement he tingut un cop de “llum”. He trucat al meu pare, que aquest any fa 80 anys, per preguntar-li: "Qui era Salvador Perarnau, de què el coneixíem", i m’ha contestat: “ara no ho recordo, un escriptor potser?”. Acte seguit l’he buscat a internet i he trobat la teva pàgina. Bé, només que, de tant en tant la vida et sorpren amb coses que mai haguéssis previst de fer, com ara escriure aquest comentari. I, si ara ho he fet, ha estat perquè rellegir aquella dedicatòria, després de 47 anys, m’ha colpit com feia temps que res no m’aturava 10 minuts a pensar com, una persona per a mi llavors desconeguda, ha estat profeta i precursor d’allò que més em motiva de fa uns anys, i hi lluïto activament. Avui, serà el meu llibre de tauleta de nit.

    La seva dedicatòria diu això:
    “A la xamosa i eixerida Esther Batalla Edo.
    Que aquestes “Plantes i Cuques de llum” t’ajudin a fer-te gran amb llum de conciència humana.
    Ben cordialment,
    Salvador Perarnau
    14-5-67”.

    Havia de ser una gran persona !!.

    Esther Batalla

    ResponElimina
  2. Molt bonica l'experiència que ens has comentat, Esther.
    Realment els llibres són éssers molt pacífics i esperen i esperen que arribi un dia que un lector els agafi, els toqui, se'ls miri i els llegeixi. Per a ells haurà valgut la pena esperar ni que siguin desenes d'anys. I, per al lector, una sorpresa total, com ha estat en el teu cas.
    Celebro que la cosa hagi acabat bé i el llibre del Salvador Perarnau t'hagi reconciliat amb la història.
    Salutacions cordials!!
    Josep Maria

    ResponElimina