divendres, 5 de setembre de 2014

Excel.lent "Bestiolari de Joana Raspall"Pagès Editors acaba de publicar un recull de tots els poemes de Joana Raspall que tenen com a protagonista algun animal. El llibre es presentarà divendres que ve, dia 12, a la Setmana del Llibreen en Català, a Barcelona.

La producció poètica de Joana Raspall, destinada als lectors joves, supera els sis-cents trenta poemes dels quals cent onze tenen protagonista animal. Són poemes però que es trobaven escampats en dotze llibres. Ara apareixen recollits en una edició magnífica, amb il.lustracions d'Anna Clariana, unes il.lustracions que haurien agradat i molt a Joana Raspall.

 Joana Raspall ens va deixar aviat farà un any, el quatre de desembre, poc després de complir cent anys i de veure i viure, durant tot l'any del seu Centenari, com el país s'abocava a llegir i a difondre la seva poesia, molt especialment la infantil. Un bon reguitzell d'actes, exposicions, treballs, recitacions, homenatges i reconeixements va suposar, per a ella i per als seus lectors, un degoteig d'emocions sobretot durant els dos últims cursos.

A Manresa, un col.lectiu de mestres jubilats que col.labora donant suport escolar a un grup de nois i noies, va dedicar tot el curs passat a llegir cada dia un poema de la Joana Raspall. Alguns alumnes, amb molts problemes d'aprenentatge, fins i tot el van memoritzar i recitar en públic. Toni, de nou anys, un alumne d'una d'aquesta escoles que rebien ajuda va manifestar que li agradaven els poemes de la Joana Raspall perquè els entenia i va remarcar sobretot els que es referien a animals perquè els trobava molt divertits.

En Toni no sospitava en aquells moments que estava posant la primera pedra a una possible publicació-recull del que avui ja és el "Bestiolari de Joana Raspall". Ell, que va tenir la primera idea, potser no sabrà mai la transcendència d'aquell comentari seu, però qui la va recollir sabia que, en part, gràcies a ell, l'obra de la Joana podia créixer una mica més, podia difondre's una mica més i, sobretot, podia ser "disfrutada" per molts altres nois i noies d'aquelles mateixes edats.

Els poemes d'aquest Bestiolari s'han recollit i ordenat alfabèticament. El subtítol de llibre és "Per terra, mar i aire", expressió que agrupa totes les bèsties sense haver de fer-ne classificacions. Una breu introducció a la poesia de la Joana Raspall ajudarà a presentar els poemes a les aules i a assaborir-los amb més facilitat. Per altra banda, Carme Arenas, comissària dels Actes del Centenari de la Joana, és l'autora d'un pròleg que té la missió de presentar el llibre.

És la mateixa Carme Arenas qui qualifica la poesia de Raspall d'una obra que destil·la ofici, emocions, saviesa i unes grans dosis d'observació i no és mai gratuïta, ja que sempre proposa al lector una reflexió, un dubte, una admiració... i jo hi afegiria una rialla i un bon pilot de somriures. A través d'aquest Bestiolari s'entreveuen molts valors positius com l'esforç, la senzillesa, l'alegria, la solidaritat... que són els ingredients generals de tota la poesia de Joana Raspall.Cal reconèixer que l'editorial s'hi ha lluït i que les il.lustracions a tot color d'Anna Clariana hi aporten una llum i una sensació d'amplitud que no sols haurien complagut molt a l'autora dels poemes sinó que ajudaran als joves lectors a treure tot el partit d'uns poemes que segur que els agradaran, com deia el Toni, perquè els entendran.

Com a primer responsable -o curador- d'aquesta edició celebro que la proposta hagi arribat a tan bon port. Joana Raspall s'ho mereixia!

Josep Maria Aloy


La presentació d'aquest Bestiolari, de la mà de la professora Laura Borràs i de l'actor Jordi Bosch, es durà a terme el proper divendres, dia 12 de setembre, a dos quarts de sis de la tarda, a la Plaça de l'Escriptura, a la Setmana delLlibre en Català, instal.lada a la plaça de la Catedral de Barcelona. Serà un nou homenatge a la poeta. Ens agradarà molt que hi sigueu!

3 comentaris:

 1. Enhorabona, Josep M, per aquesta edició que fa possible que l'Any Raspall perduri més enllà d'ell mateix, deixant una obra preciosa a l'abast dels infants! Gràcies per la feina que has fet!

  ResponElimina
 2. Gràcies, August.
  Tota la colla d'Amics de la Joana -i tu com el qui més- ens sentim una mica hereus de la seva obra i tenim clar que l'hem de difondre ja que és un llegat important, sobretot per a la gent jove.
  Salutacions cordials!

  ResponElimina
 3. Fins avui no he pogut llegir el blog, estava coixa d'internet, ja tenia ganes de poder-ho fer. Moltes gracies per aquest treball que porteu dia rera dia. Encara no he pogut tenir el llibre entre les mans però sé que és una meravella. Gracies altre cop per la teva aportació, les teves paraules i la teva dedicació. També a la de tants altres.
  Fins aviat.

  ResponElimina