dilluns, 15 de desembre del 2014

Nadal amb llibres? I doncs?



Si aconseguim
transmetre als nostres
fills la passió lectora,
els estarem deixant
en herència un univers
infinit de sensacions
i coneixement, i obrint-los
portes a un futur
més ric, autònom i ple
d’oportunitats.
(Joan Carles Girbés)

Les festes de Nadal són festes molt adequades per conviure, per relacionar-se, per viure experiències noves i diferents de les habituals. I, per tant, són festes molt adequades per agafar un llibre i endur-te'l en un racó ben íntim per devorar-lo sense fer soroll, amb emoció i passió.

Pares i mestres: regalant llibres no sols fomentem la lectura i fem créixer els joves, sinó que homenatgem alhora els nostres escriptors, un patrimoni excepcional que hem de preservar.

       Hi ha llibres que són una mina pel que fa a les emocions. D'altres transporten el lector per camins insospitats. Alguns tenen l'habilitat de transmetre valors i sentiments que són molt ben rebuts.... És difícil d'entendre per què ens costa tant decidir-nos a recomanar llibres, a comprar-los, a regalar-los, a llegir-los i a comentar-los en la tranquil.litat de la llar. No ens estem perdent un espai i una activitat declaradament beneficiosa per a tots? No estem deixant de banda una possibilitat màgica de disfrutar de la vida? Cada llibre que no fem arribar a la mainada és una porta que li tanquem a un futur més ric. Quin univers deixarem en herència als nostres joves? -com molt bé s'expressa Joan Carles Girbés.

Petita selecció de lectures per aquestes festes

Bestiolari de Joana Raspall
Amb il.lustracions d'Anna Clariana
Pagès Editors, 2014
(Per a petits i grans)

No puc evitar la temptació de començar recomanant uns dels llibres de més impacte en aquests últims mesos.
La producció poètica de Joana Raspall, destinada als lectors joves, supera els sis-cents trenta poemes dels quals cent onze tenen protagonista animal. Són poemes però que es trobaven escampats en dotze llibres. Ara apareixen recollits en aquesta magnífica edició, amb il.lustracions d'Anna Clariana, unes il.lustracions que haurien agradat i molt a Joana Raspall... (Més informació)


Tots els petons del món
Montse Paneo
Il.lustracions de Mercè Galí
(Inclou DVD)
El Cep i la Nansa, 2013
(Per als més petits)

Aquest conte, amb text de Montse Panero, il.lustrat per Mercè Galí, va dirigit a un públic jove a partir ja dels tres anys. Un conte ple de petons. Petons afectuosos per donar i per vendre. No us el perdeu! (Més informació)

La rateta i el gat burleta
Marc Donat
Il.lustracions de Pedro Rodríguez
Cruïlla, 2013
(A partir dels set anys)

Armada amb pala i escombra, / a l'escala del jardí, / la rateta presumida / feineja de bon matí... Així comença aquest conte en vers de la rateta que escombrava l'escaleta, escrit per Marc Donat i il.lustrat per Pedro Rodríguez. Un inici ben normal d'una història que coneix tothom, petits i grans. Però aquesta rateta té un grapat de pretendents inimaginable... (Mésinformació)

La llentia viatgera
Vicenç Pagès Jordà
Il.lustracions de Joan Riera Calabús
Estrella Polar, 2013
(A partir dels set anys)


L'Editoral Estrella Polar ha publicat "La llentia viatgera" un conte infantil de l'escriptor Vicenç Pagès Jordà, una divertida història sobre la necessitat d'acceptar allò que tens i allò que t'ha tocat, explicada amb un llenguatge ric, una ironia fina i una... (Mésinformació)





L'illa més ràpida del món
Josep M. Fonalleras
Il.lustracions de Susana del Baño
La meva Arcàdia, 2014
(A partir dels vuit anys)

En David i la Izan tenen un secret molt ben guardat i, per molt que la Júlia i les seves amigues els burxin i insisteixin una vegada i una altra, no els el pensen revelar... L'editorial La nova Arcàdia acaba de publicar "L'illa més ràpida del món", un conte infantil que Josep M. Fonalleras dedica a la seva neboda Júlia i a, través d'ella, a tots els lectors joves del país... (Més informació)


La nena de l'arbre
Rubèn Montañà
Il.lustracions de Mercè López
Edicions La Galera, 2014
Premi J.M. Folch i Torres, 2013
(A partir dels 11 anys)


Excel.lent història d'una nena especial que ens explica que --Vaig pujar dalt d'un arbre perquè no m'agrada la vida de peus a terra. Dalt d'un arbre no et pots fer mai vell. Ens assemblem més del que et penses, els arbres i les persones. Una històrica poètica amb regust de baró rampant. (Més informació)





El petó de Lili Marleen
Pep Molist
Barcanova, 2014 ("Sopa de Llibres", 207
(A partir dels deu anys)

Es tracta d'una història ben narrada i amb una excel.lent dosi de sensibilitat. El lector observa amb atenció la relació que s'estableix entre el protagonista, en Pere, un nen espantadís i insegur, i un fotògraf ja gran, el Sr. Salom, un home reservat que poca gent coneix... (Mésinformació)





La balada del funicular miner
Pau Joan Hernàndez 
Edició: Cruïlla, 2013 ("Gran Angular")
(A partir de 14 anys)
Premi Gran Angular, 2013

La balada del funicular miner és una novel.la d'intriga que explica com es pot afrontar la vida després d'haver passat per un daltabaix molt gran. L'Alda arriba com a professora de matemàtiques a Tamasca, un poble d'alta muntanya. Arrossega un passat enigmàtic que li ha deixat com a seqüela una greu coixesa... (Més informació)





Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any
Joana Raspall
Mediterrània, 2013
(Per a petits i grans)

He començat recomanant un llibre de Joana Raspall i acabo recomanant el que ella estava a punt de publicar quan ara fa un any ens va deixar. L'obra de la veterana poeta s'ha anat engrandint tot i que ella ja no és entre nosaltres. Quan un escriptor desapareix sempre ens queda la seva obra. Disfrutem-la i donem-la a conèixer... (Més informació)


Que tingueu unes bones festes i no escatimeu els bons llibres. Els joves lectors potser us ho agrairan algun dia.

Josep Maria Aloy

1 comentari:

  1. Gràcies, Josep M, per les teves recomanacions que, com sempre són plenes de sensibilitat, intel·ligència i bon gust literari. Les tindrem en compte!

    ResponElimina