dilluns, 16 de febrer del 2015

"Córrer sense por" una novel·la colpidora



Ja sé que és molt difícil recomanar una lectura quan les ombres de la novel·la eròtica fan estralls entre, sobretot, els adolescents, però no puc evitar de fer-ho davant d'una proposta tan rica i estimulant com la novel·la Córrer sense por, una història real, atractiva, colpidora i d'una gran bellesa i sensibilitat.

       Publicada per l'editorial valenciana Sembra Llibres, Córrer sense por és la història real d'una noia somali, Samia Yusuf Omar, escrita i novel·lada amb una gran emotivitat per Giuseppe Catozzella (Milà, 1976) i traduïda al català per Anna Casassas. La novel·la ha guanyat el Premi Strega Giovani 2014 a Itàlia, i ha esdevingut tot un fenomen editorial pel que té d'història de lluita i de supervivència. La protagonista, amb una gran capacitat per córrer i aconseguir allò que es proposa, des dels vuit anys només viu per l'atletisme i només pensa a entrenar-se per tal de poder participar en els Jocs Olímpics i guanyar.

No has de dir mai que tens por, Samia meva. Mai...

Però ser atleta a Mogadiscio, un país constantment en guerra, en una família que viu en la misèria més absoluta i on les dones són tractades pitjor que les bèsties, no és gens fàcil. Samia, malgrat tot, té esperit de guanyadora i sobretot ha après a conviure en l'adversitat més aclaparadora. I el que és més important: ha perdut la por.... No has de dir mai que tens por, Samia meva. Mai. Si no, les coses que et fan por es pensaran que són grans i que et poden vèncer. Aquest és un dels molts consells que rebia del seu pare. Un pare que no sols era un puntal ferm en la carrera de la noia sinó que encara va més enllà quan li diu que un dia guiaràs l'alliberament de les dones somalis de l'esclavitud en què les han posat els homes. Seràs la seva guia, petita guerrera meva. Un pare però que mort assassinat a mans dels integristes somalis. Un pare que li havia promès unes vambes noves perquè no hagués de córrer amb les vambes velles dels seus germans, mig foradades i amb les soles gastades.

Samia Yusuf Omar

...la importància de la llibertat i el poder dels somnis.

Podria estar parlant hores i hores d'aquesta excel·lent novel·la però no vull robar protagonisme a cada un dels lectors que la llegiran, l'assaboriran i descobriran ells mateixos els valors d'una història plena de sensibilitat, d'humanitat i de denúncia. Una novel·la que és una cant a la llibertat, a la possibilitat que els somnis puguin convertir-se un dia en realitat. Una novel·la a moments poètica amb excel·lents descripcions que contrasten amb l'ambient de misèria d'un país que sotmet els seus habitants a una violència exasperant. Descripcions com la que fa del mar comparant-lo a una estesa preciosa, gegantina, com un elefant que dorm i respira profundament...

Però per damunt de tot la novel·la és un cant a la vida, a l'afany, a la passió i a l'esforç d'una noia joveníssima. La imatge de la seva tenacitat la converteix en un símbol, un referent, un model a seguir i a imitar, especialment per la gent de la seva mateixa edat, gent molt sovint poc agosarada davant de panorames molt menys difícils i complexos. Molt recomanable!

Josep Maria Aloy


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada