dilluns, 9 de març del 2015

La lectura no ens fa més bones persones...



Ni més bones ni més dolentes... Ho deia la Sílvia Cantos en el seu interessant bloc "Us recomano", en un article titulat "El meu fill no llegeix". Hi estic totalment d'acord: no és cert que la lectura ens faci més bones persones. Siguem sincers. Ni segurament no ens fa tampoc necessàriament més feliços.

No enganyem els joves dient-los coses que no són veritat perquè ells saben prou bé que exagerem i, per tant, desconfiaran totalment de nosaltres. Ells més aviat pensen que si realment llegir ens convertís en més bones persones serien ells qui ens recomanarien, a pares i mestres, que llegíssim molt. I si creguessin que llegir ens fa més feliços serien ells els primers a devorar llibres. Qui no vol ser feliç a la vida? I qui no vol tenir uns pares i uns mestres molt més que bones persones?

Els nostres fills i els nostres alumnes no s'acaben de creure el que els diem sobre la lectura. Més aviat creuen que també poden ser feliços sense llegir ni un llibre. Més, encara: la majoria creu que hi ha moltes coses per a ells molt més interessants que llegir i consideren que llegir més aviat és un "pal" que es poden estalviar. I tenen prou raons per creure-ho, sobretot quan miren al seu entorn i no veuen pas que el llibre i la lectura ocupin un lloc de preferència en els gustos de la població. Com poden creure que és important la lectura si la major part dels adults que els predica aquestes idees té la barra de no predicar-les amb l'exemple?

Deia Antoni Bassas fa pocs dies, en un dels seus esplèndids editorials, que "avui passem més estona amb el mòbil que amb res més ni amb ningú més". Davant d'un panorama com aquest, em pregunto quants pares o mares que diuen que la lectura és tan important i necessària estan disposats a buscar un espai i un moment tranquil per parlar de les seves lectures amb els seus fills? Quants s'interessen per les lectures dels seus fills? Quants són capaços de compartir amb ells allò que llegeixen? Quants intenten seduir-los perquè s'encomanin del cuquet de la lectura?

Llegir no ens fa més bones persones ni més feliços, certament, però segur que llegir ens pot fer més rics en sentiments i emocions, més savis en experiències, més cultes en l'art de parlar i d'escriure. Llegir és buscar i trobar complicitats, és moure's en escenaris insòlits, és entrar en contacte amb personatges que probablement arribarem a estimar i patirem de valent quan els hàgim d'abandonar.

Si la lectura esdevé una experiència agradable i atractiva la gent jove llegirà i llegirà molt i no sols en gaudirà sinó que aplaudirà que els recomanem llibres i agrairà que la vida els ofereixi un regal cada vegada que obrin el llibre adequat i topin de nas amb una història potent, que els interpel·li, que els "atrapi", que els emocioni. Perquè no hi ha ningú més procliu a emocionar-se que un adolescent.

Els qui es pregunten per què molts joves no llegeixen haurien de començar a afinar una mica més i preguntar-se allò que ens hauríem de preguntar tots plegats. I allò que ens hauríem de preguntar no és ja, probablement, per què no llegeixen els joves sinó per què, malgrat tot, encara n'hi ha que llegeixen.

Josep Maria Aloy



3 comentaris:

  1. Caram, Josep M! Darrerament et veig sense pèls a la llengua.. Bé, segur que no els hi has tingut mai, però és que aquestes darreres setmanes vas directe a la jugular.
    Et responc amb les mateixes paraules que vaig respondre a la Sílvia al seu comentari "El meu fill no llegeix". Tot i estar d'acord en general en les afirmacions que ella feia -i que tu fas també avui- volia matisar-ho així:

    Lamento dissentir de la primera afirmació. Llegir sí que ens fa més bones persones -com tantes altres activitats, esclar- si allò que llegim ens fa rumiar, emocionar-nos, si provoca dins nostre petits canvis que, al capdavall, s'afegeixen als molts petits canvis que experimentem cada dia si estem disposats a fer-ho. Llegir no és garantia de res per si mateix, però sí que augmenta les possibilitats d'enriquir la teva vida. D'entrada és una activitat silenciosa, serena, pacient, entusiasta, culta -en el sentit més ampli de la paraula-, activa, que demana un esforç personal… Podria seguir però a tu, precisament, no t'he de convèncer de res, oi?

    De fet, Josep M. tu mateix t'hi apuntes cap al final quan dius que al lectura ens fa més ric en sentiments i emocions, etc. Entenc, però el teu plantejament general, i el comparteixo: deixem d'enredar als joves amb aquestes proclames ensucrades que l'únic que fan és convèncer-los que ja fan bé sense llegir. Com sempre la clau està en fer menys discursos i mostrar més amb l'exemple. I compartir-lo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, August:
      és evident que tot ajuda a ser bona persona i fins i tot a ser una mica feliç. Jo el que vull manifestar és que donem massa sovint per fet que els joves que llegeixen són els bons i els altres són uns "trastos". Cal trencar amb aquesta forma de veure les coses. Es pot ser molt bona persona sense haver llegit un llibre i es pot ser no tan bona persona havent-ne llegit molts. Ja ens entenem perquè ho hem parlat molt sovint tu i jo i opinem de forma molt similar en aquest tema de la lectura. Com m'agradaria no haver de fer articles com aquest i donar per fet que la lectura no és cap problema en una societat lectora. Però ja saps que no és així.
      Que consti que si el jovent no llegeix o llegeix poc no és exactament per culpa seva.
      Salutacions cordials!

      Elimina
  2. És difícil que quelcom t'agradi si t'obliguen a fer-ho. Si només hagués llegit els llibres que em feien llegir al Batxillerat, no m'agradaria la lectura :) Felicitats pel blog, moltes gràcies! em resulta molt útil per posar-me al dia en LIJ (més aviat LJ, no crec que sigui convenient mesclar-ho; són perfils diferents amb necessitats i capacitats diferents). Salut!

    ResponElimina