dilluns, 20 d’abril del 2015

"El meu llibre dels mesos de l'any", de Ramon Besora



"El meu llibre dels mesos de l'any", del polifacètic Ramon Besora, il·lustrat per Anna Clariana i editat per Baula, és una mena de riquíssim manual d'ús per conèixer costums i tradicions propis de cada estació. I no sols de les estacions sinó de cada un dels mesos de l'any.

       Amb els tres protagonistes del llibre, la Mar, en Pol i el seu amic inseparable, l'esquirol Tap, el jove lector anirà descobrint els mesos de l'any amb poemes, amb endevinalles, amb jocs i un munt de refranys que de ben segur el sorprendran, com també el sorprendran la màgia, els secrets i les curiositats que s'amaguen darrere de cadascun dels mesos i també com canvien els paisatges i la vida dels animals durant l'any.

Preguntes com ¿trobem aliments diferents al mercat segons el mes? ¿Hi ha la mateixa roba al nostre armari segons l'època de l'any? I referent a la natura, ¿canvien els animals i la vegetació al llarg dels mesos? A "El meu llibre del mesos de l'any" podem trobar resposta a moltes d'aquestes preguntes.

El llibre comença amb un conte original i atractiu sobre els mesos de l'any i les coses positives que ens aporta cada un d'ells. Cada capítol porta per títol el nom d'un mes de l'any i arrenca sempre amb uns refranys i unes endevinalles sobre aquell mes. Molts d'ells contenen també un poema i també els fruits i verdures que es poden trobar al mercat en aquell mes concret. Hi ha capítols que plantegen algun joc i molts d'altres fan referència a una festa tradicional com poden ser la Revetlla de Sant Joan, el pessebre, l'home dels nassos...

És un llibre que fa pensar, i molt, en el llibre de Joaquim Carbó precisament titulat "L’home dels nassos", il·lustrat per Fina Rifà i publicat per La Galera l'any 1977. Un llibre que ja no es troba i és una llàstima que una editorial com La Galera no l'hagi reeditat. Com el llibre de Besora, el de Joaquim Carbó és també un recull de poemes, de dites populars, de cançons... agrupats segons els centres d'interès de cada mes de l'any. Durant molt de temps fou un llibre molt útil a les escoles i llegit i comentat en família.

 "El meu llibre dels mesos de l'any" és també un bon calaix de sastre per ser llegit i gaudit en família i per ser treballat a l'aula. Les riques informacions que conté ajuden i estimulen a la gent jove a conèixer les nostres tradicions, els refranys, les característiques del temps i el pas de les estacions... una informació i uns coneixements que si no els vetllem s'aniran perdent dissortadament. Llibres com aquest ajuden, sens dubte, a mantenir i a difondre una cultura genuïnament popular que és patrimoni de tots.


Josep Maria Aloy

1 comentari:

  1. No el coneixia, Josep M! Mirarem d'aconseguir-lo per a la biblioteca de l'escola.
    Gràcies per fer-nos-el descobrir!
    Una abraçada.

    ResponElimina