dilluns, 15 de juny del 2015

Roc Casagran publica una adaptació d' "El llibre de les bèsties"



"En una plana bellíssima, per on saltironejava l'aigua,
hi havia un grup de bèsties que volien elegir rei.
Discutien amb vehemència, i al cap d'una bona estona,
la majoria va arribar a l'acord que el lleó fos declarat monarca."

Així comença aquesta nova versió del "Llibre de les bèsties", la nova "llavor" de Sembra Llibres, una versió actualitzada i alhora fidel de l'obra de Ramon Llull, a través de l'escriptor Roc Casagran, amb unes il·lustracions sòbries i elegants d'Aitana Carrasco que encapçalen cada un dels set capítols del llibre. Publicat fa molt pocs dies, és un excel·lent regal per a tota classe de lectors, joves i adults, que ens arriba com a homenatge i reconeixement del nostre i gran Ramon Llull, mort fa 700 anys.




Llibre de les bèsties per adoctrinar els humans

L'objectiu del llibre és adoctrinar sense complexes i també sense pèls a la llengua, un objectiu que avui pot semblar desmesurat i fora del temps precisament en uns moments en què els adults tenim dificultats no ja per adoctrinar sinó per assessorar i donar les nostres opinions davant d'un jovent, normalment bastant indiferent a qualsevol suggeriment, tant dels pares com dels mestres, oimés en qüestions que afecten a la moral i a l'ètica.

Però una lectura pausada, guiada i acompanyada -com hauria de ser normalment qualsevol lectura, si volem crear lectors de veritat- ens portarà sens dubte a la conclusió que, prescindint de la forma com Llull descriu el seu afany d'adoctrinament, els continguts d'aquest adoctrinament resulten tan actuals i tan universals que esdevenen irrenunciables i imprescindibles. Qualsevol lector, un cop llegit el llibre, constatarà la seva actualitat i oportunitat malgrat que hagi estat escrit fa 700 anys. Es tracta, doncs, d'un exemple claríssim d'allò que anomenem un clàssic.



El "Llibre de les bèsties" és considerat una mena de faula i sovint d'una obreta menor però d'una enorme profunditat ja que ens permet de conèixer, ni que sigui per sobre, l'organització social de l'edat mitjana, amb el seu funcionament, la seva jerarquia, els seus costums i lleis, i sobretot els comportaments típics dels humans que ens ajudaran a reflexionar sobre si realment tots plegats hem evolucionat gaire com a espècie.

La seva lectura també serà una bona ocasió per a observar tot allò que gira a l'entorn del desig de poder a qualsevol preu, dels moviments i les traïcions que es duen a terme per aconseguir-lo. Igualment, tindrem oportunitat de conèixer moltes petites històries -el llibre n'està farcit- d'altres cultures i tradicions ja que es tracta d'una obra que beu de fonts múltiples i ben diverses, com de certes faules occidentals, sumèries o índies, i també del "Roman de Renart" francès, del "Panxatantra" sànscrit o del "Calilo e Dimna".



Com molt bé diu Roc Casagran al pròleg, per damunt de tot plegat, i més enllà de motius massa especialitzats, hi ha una raó potentíssima per a llegir el "Llibre de les bèsties": ens ho passarem molt bé. I per això, ha procurat que aquesta adaptació sigui agradable de llegir, mantenint sempre la idea de no deixar de ser fidels a l'esperit de l'obra de Ramon Llull.

Recomano, doncs, llegir i fer llegir aquesta excel·lent versió del "Llibre de les bèsties" observant bé el comportament de totes elles, atenent al seu propòsit i escoltant l'enorme varietat de missatges de tota mena i condició que, atribuïts sempre a les bèsties, es dirigeixen descaradament als humans i, per tant, esdevenen un mirall on tots ens hi podrem veure reflectits d'una manera o altra. A veure si les bèsties ens fan pujar els colors a la cara! Bona lectura!

Josep Maria Aloy


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada