dilluns, 20 de juliol del 2015

Ni vacances càlides, ni lectures refrescantsEls qui ens dediquem al difícil ofici de recomanar lectures segurament ens fem pesats cada estiu amb titulars com: "Lectures refrescants en temps de calor", "Les vacances, el millor moment per llegir"... etc. etc. En cap branca de l'activitat humana no entendríem invitacions o incitacions tan insistents: ningú ens pressiona que durant les vacances fem esport o viatgem o fem una dieta determinada o bevem orxata...

Per què en el camp de la lectura ens entossudim tant a pressionar el personal? Per què aquestes ganes de convèncer tothom? Cada vegada més penso que qui no vulgui llegir, que no llegeixi. No fa mal a ningú i ell s'ho perd. I només aquells lectors que en tenen ganes però els falta una orientació, un petit guiatge, una empenta per acabar de trobar el llibre que busquen, aquí trobaran alguns títols selectes.

La resta? Que siguin feliços i que estiguin tranquils que no els empiparem pas. Si a hores d'ara no han descobert el cuquet de la lectura probablement serà perquè les persones més properes a ells els ha mancat sensibilitat a l'hora d'oferir-los un regal tan preuat com un bon llibre. Sempre hi són a temps, però.


Una selecció de lectures:


 A mi no m'agraden els llibres!
Joan Portell Rifà
Dibuixos d'Oriol Hernández
Animallibres, 2010 (2ª edició)
(Per a primers lectors)

Al Joanet no li agraden els llibres perquè, d'entrada, potser és normal que a ningú no li agradin els llibres. A sant de què t'ha d'agradar més un llibre que una pilota? I com passa amb totes les coses, els llibres no agraden fins que un estímul te'ls fa agradables. (Més informació)


El meu llibre dels mesos de l'any
Ramon Besora
Il·lustracions d'Anna Clariana
Baula, 2014
(Per a primers lectors)

Amb els tres protagonistes del llibre, la Mar, en Pol i el seu amic inseparable, l'esquirol Tap, el jove lector anirà descobrint els mesos de l'any amb poemes, amb endevinalles, amb jocs i un munt de refranys que de ben segur el sorprendran, com també el sorprendran la màgia, els secrets i les curiositats que s'amaguen darrere de cadascun dels mesos i també com canvien els paisatges i la vida dels animals durant l'any. (Més informació).


Això és un secret que només jo sé
Eulàlia Canal
Dibuixos de Zuzanna Celej
Animallibres, 2014
(A partir dels vuit anys)

"Arribo a l'escola i trobo la porta oberta... La Dèlia no és al seu lloc al costat de la porta com sempre. Damunt de la taula hi ha el cafè amb llet sense tastar. Miro cap a les escales i, aleshores, la descobreixo estirada a terra. Al seu costat, hi ha un botó amb el gravat d'una serp, me'l poso a la butxaca i penso, no em pregunteu per què, que sóc a l'escenari d'un assassinat."

Aquest és el text de la contracoberta d' "Això és un secret que només sé jo", un relat excel·lent d'Eulàlia Canal (Granollers, 1963) il·lustrat per Zuzanna Celej i publicat el 2014 per Animallibres. (Més informació).


La botiga de Mascotes extraordinàries
Rubèn Montañá
Il·lustracions de Marta Montañá
Barcanova, 2015
(13è Premi Barcanova de Lit. Infantil)
(A partir dels 9 anys)

"La botiga de Mascotes Extraordinàries", de Rubèn Montañá, amb il·lustracions de Marta Montañá i publicat per Barcanova, és un d'aquells relats nascuts per fer petar de riure i per escampar el bon humor entre els lectors joves. L'autor, Rubèn Montañá ja va treure el cap en aquest blog per una altra història ben diferent. En aquell cas es tractava de "La nena de l'arbre", una història molt atractiva publicada per La Galera el 2014. Si aquesta fou guanyadora del Premi Josep Maria Folch i Torres, la de les mascotes que presentem avui ho ha estat del 13è Premi Barcanova. Són unes obres i uns premis que honoren l'autor i insinuen ja una trajectòria literària que farà parlar els crítics i seduirà els lectors joves. (Més informació)


Em deia Simbad
Francisco Castro
Il·lustracions  de Bartomeu Seguí
Tàndem edicions, 2015
(A partir dels 10 anys)

Qui més qui menys té -o pot tenir- un avi amb alzheimer a casa... qui més qui menys comença rient-li les gràcies... qui més qui menys s'ho va prenent seriosament... Qui més qui menys l'entén i entra en el seu joc esbojarrat... i intenta complaure'l i fer-lo feliç... i se l'estima més que mai... com li ha passat al Paulo, de deu anys, a qui l'avi anomena "Simbad el mariner". (Més informació).


Cartes d'amor de 0 a 10
Susie Morgenstein (Nova York, 1945)
Trad. Jordi Vidal
Nandibú, Pagès editors, 2014
(A partir dels 10 anys)

"Cartes d'amor de 0 a 10 anys", de Susie Morgenstern (Nova York, 1945), publicada el 2014 per Nandibú, el nou segell de Pagès editors, i traduïda per Jordi Vidal, és la història de l'Ernest, de deu anys. Deu anys de buidor, ja que la seva mare va morir el dia que ell va néixer, i el seu pare va desaparèixer de cop. Deu anys d'avorriment. La vida amb la seva àvia, de nom Precieuse, no té cap al·licient: escola, dinar, deures, sopar. Ni telèfon ni televisió. (Més informació).


 Llibre de les bèsties
Ramon Llull
(A través de Roc Casagran)
Il·lustracions d'Aitana Carrasco
Sembra Llibres, 2015
(A partir dels 10 anys)

"En una plana bellíssima, per on saltironejava l'aigua, hi havia un grup de bèsties que volien elegir rei. Discutien amb vehemència, i al cap d'una bona estona, la majoria va arribar a l'acord que el lleó fos declarat monarca."

Així comença aquesta nova versió del "Llibre de les bèsties", la nova "llavor" de Sembra Llibres, una versió actualitzada i alhora fidel de l'obra de Ramon Llull, a través de l'escriptor Roc Casagran, amb unes il·lustracions sòbries i elegants d'Aitana Carrasco que encapçalen cada un dels set capítols del llibre. Publicat fa molt pocs dies, és un excel·lent regal per a tota classe de lectors, joves i adults, que ens arriba com a homenatge i reconeixement del nostre i gran Ramon Llull, mort fa 700 anys. (Més informació)


Diumenge al matí al peu del salze
Dolors Garcia i Cornellà
Barcanova, 2015
13è Premi Barcanova de Literatura Juvenil
(A partir dels 11 anys)

Durant unes colònies escolars el mestre proposa a la trentena d'alumnes que acaben la primària que posin en un sobre un objecte que simbolitzés la infantesa que començaven a deixar enrere, un objecte que representés el futur que volien i, escrit en una paper, alguna cosa que volguessin fer desaparèixer per sempre, com ara una nosa, algun temor o alguna experiència negativa... Tot plegat ho enterraran al peu del salze de la casa de colònies... I d'aquí a cinc anys tornarem a desenterrar-ho. (Més informació).


La merla blava
(La primera novel.la sobre el 1715)
Maria Carme Roca
La Galera, 2015
(A partir dels 12 anys)

"La Merla Blava", publicada per La Galera és -segons el subtítol de la portada- "la primera novel·la sobre el 1715" que segons la seva autora -especialista destacada en novel·les de caire històric- és l'any d'una repressió absoluta sobre els vençuts de la guerra de Successió del 1714 en què Barcelona intentava sobreviure a la barbàrie i les imposicions, mentre la misèria i la destrucció campaven arreu. (Més informació)


 Balau, l'heroi del riu
Josep Vallverdú
Pagès editors, 2015
(A partir dels 13 anys)

En una societat totalment col·lapsada pels enginys electrònics i tota classe d'estímuls audiovisuals, Josep Vallverdú recorre a la prehistòria, un dels seus temes preferits, per descriure l'evolució dels humans, l'origen de la civilització, la invenció de les eines, del foc, de la vida en comunitat... Un clar missatge a favor del progrés però també de la comunicació, de la solidaritat, de l'esforç... (Més informació)


Bones vacances!
Bones lectures!
I fins al setembre!!


Josep Maria Aloy

2 comentaris:

  1. Gràcies, Josep M per les teves propostes! Refrescants o no, segur que són de qualitat. Les tindré en compte.
    Bon estiu!!!

    ResponElimina
  2. Ei Josep M. quin requitzell de recomenacions. I que fàcil ens ho poses als que tenim nets per fer algún regal.
    Bon i refrescant estiu

    ResponElimina