dilluns, 28 de setembre del 2015

"Petits descobriments", una col·lecció atractiva per als més petits



L'editorial Baula ha publicat els deu primers títols de la col·lecció "Petits descobriments", obra del tàndem format per Marta Luna, pel que fa als textos i Ximena Maier per les il·lustracions.

La col·lecció va adreçada als primers lectors i està formada per petits llibres de coneixements destinats a la difusió de temes tan senzills com quotidians i a mostrar el procés que va d'una realitat molt propera fins a conèixer el seu origen.

       El primer dels deu títols de la col·lecció explica una idea tan senzilla com la confecció d'un jersei que l'àvia de la nena protagonista li ha fet amb unes agulles llargues i punxegudes i amb un cabdell de llana de color... La néta aprèn què és una troca i d'on surt la llana, i com es teixeix de diversos colors... Molts jerseis no es fan a casa sinó que es compren a les botigues i han estat fets amb màquines. Un cop exposades les senzilles explicacions, les autores reserven l'última pàgina per a resumir tres descobertes sobre el tema tractat. Tres descobertes senzilles que concentren la informació de forma molt planera perquè els lectors l'aprenguin i la recordin. Les il·lustracions són molt clares i senzilles perquè puguin facilitar una perfecta comprensió dels diversos textos. Alternen els dibuixos amb algunes fotos reals per aportar, si cal, encara més informació.


 La resta de títols segueix el mateix esquema del primer i aniran desfilant un darrere l'altre amb els mateixos criteris. El segon títol és "Avui farem truites" on els lectors veuen no sols com es fa una truita sinó que aprenen que, a part de les gallines, hi ha molts altres animals que també ponen ous i, per tant, són ovípars.


 "Quanta aigua!" ensenya que no només hi ha aigua líquida sinó també sòlida i dura com una pedra, com també vapor d'aigua, és a dir, formada per gotetes que no es poden agafar.


 "On són?" fa referència a les hortalisses i la seva gran varietat, destacant les que creixen cap amunt i les que ho fan cap avall, sota terra.


 Amb "Abans no hi havia mòbils" els joves lectors constaten que la vida d'abans era molt diferent de l'actual ja que no sols no hi havia mòbils sinó tampoc televisió ni altres aparells que ara són molt habituals. Però també avança que ara no hi ha alguns aparells que hi haurà d'aquí a uns anys.


 "No porto diners" permet descobrir els caixers automàtics que són els encarregats de guardar els diners de les persones que treballen i, per tant, que guanyen un sou. Però si se'n gasten molts, els diners dels caixers s'acaben.


 "L'esmorzar és a taula" toca el tema dels làctics i els seus derivats. Però també de la intolerància que tenen algunes persones a la llet.


 "Parlem de trens" té com a centre d'interès les diverses classes de trens: AVE, Bala, Cremallera... I, com no podia ser d'una altra manera, el tren més antic del país: el que anava de Barcelona a Mataró.


"Un polsim de sal" informa de la necessitat d'aquest element pel bon funcionament del cos. Un element que s'obté de l'aigua del mar i que ajuda a conservar els aliments. Però, compte, que no és bona per a les persones que tenen la pressió alta.


 "Una culleradeta de sucre", que és, ara com ara, l'últim de la col·lecció, explica que el sucre ens aporta l'energia que necessitem per moure'ns i per pensar. Però adverteix que les coses dolces també corquen les dents. I si a més de menjar coses dolces no ens movem ens engreixarem més del compte.

La col·lecció està plantejada perquè els primers lectors descobreixin una sèrie de coneixements ben senzills i molt elementals. A més, estimula la curiositat dels lectors amb un llenguatge planer i comprensible. No hi manca un toc d'humor quan convé. Es tracta, en definitiva, d'un bon exemple d'allò que alguns qüestionen tant: un estil volgudament didàctic que, ara com ara, potser és l'únic que permet que la mainada aprengui a base de ser ells mateixos els protagonistes de "petits descobriments" propers i ben quotidians.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada