dilluns, 18 de desembre del 2017

Un Nadal amb llibres pot ser un Nadal molt viuNo cauré en el tòpic de dir que per les vacances de Nadal és un bon moment per llegir més. Tampoc diré que la lectura ens farà més feliços i més bons. Finalment, fins i tot m'atreveixo a dir que hi ha moltes altres coses a fer tan importants com la lectura.

Però allò que és cert és que la lectura ens pot arribar a emocionar i emocionar-se és vital perquè ens permet no sols passar una bona estona sinó a més establir complicitats diverses amb personatges que no coneixíem d'entrada però amb els quals hem establert enormes complicitats. D'aquí que presenti, avui, una selecció de lectures per a totes les edats.

Una selecció de lectures diverses i emocionants


 El llarg viatge de Nanuq
Toni Cabo
Animallibres, 2017
I Premi Internacional Enric Solbes d'Àlbum Il·lustrat
(Per a primers lectors)

Les editorials Bromera i Animallibres publiquen l'obra guanyadora del I Premi Enric Solbes d'Àlbum Il·lustrat, un guardó que es va incloure el 2016 per primera vegada en la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Toni Cabo (València, 1965) és l'autor tant del text com de les il·lustracions d'"El llarg viatge de Nanuq" un conte emotiu i vibrant, ple de valors, que esdevé un autèntic regal per als lectors més joves que tot just comencen a llegir, (Veure'n més informació)


El conillet que volia pa de pessic
Ramon Besora
Il·lustracions de Zuzanna Celej
Editorial Edebé, 2017
(Per a primers lectors)

"El conillet que volia pa de pessic" ve a ser una mena de breu bestiolari i com tots els bestiolaris té un to agraït, bonhomiós i molt atractiu. Seria difícil trobar un lector jove que no s'ho passés bé llegint versos o rodolins amb les bestioles com a protagonistes i Ramon Besora, l'autor del text, ho sap prou bé i hi posa una bona dosi de gràcia i de fantasia que convida el lector a passar-s'ho bé i a sentir-se'n també protagonista. (Veure'nmés informació)

Mama, vull que siguis com un elefant
Cinta Aransa (Tortosa, 1978)
Il·lustracions de Marta Montañá
Edit. Animallibres, 2017
(Per a primers lectors)

 Qualsevol tema de la vida quotidiana dels infants avui és un motiu per escriure'n un relat. I ara li toca el torn a la mare que sempre va de bòlit i no té mai temps. En Ferran, el seu fill, no entén per què sempre ha de córrer tant per tot i està preocupat perquè quan el porta a l'escola no pot ni saludar els veïns i no li permet aturar-se a recollir un briox acabat de fer a la fleca de la senyora Clementina, o bé a fer una carantoina al Gínjol, el gos del senyor Narcís... Aquest és l'argument del conte de Cinta Arasa Mama, vull que siguis com un elefant, il·lustrat per Marta Montañá i publicat per l'Editorial Animallibres. (Veure'n més informació)


Els mitjons de l'ogre
Maria Carme Roca
Il·lustracions d'Eva Sans
Editorial Jollibre, 2016
(Per a primers lectors)

Hi ha ogres i ogres. I en Maties, l'ogre de la Maria Carme Roca, era petit i rabassut. No feia gens ni mica de por, perquè era molt amistós. Això sí, feia molta pudor, sobretot de peus, que els tenia molt grossos. Tampoc no li agradava devorar criatures. Era un ogre tranquil i força eixerit. Ah, i el més important de tot: col·leccionava mitjons. El conte, publicat per Jollibre/Grup Promotor i il·lustrat amb imatges fresques i lluminoses per Eva Sans, explica amb un llenguatge molt amè i accessible als primers lectors, la petita i simpàtica aventura d'aquest ogre carregat de mitjons que un dia s'adona que els va perdent, avui un i demà un altre... (Veure'n més informació)


Petits poemes per a nois i noies
Joana Raspall
Il·lustracions de Núria Feijoó
Editorial Barcanova, 2017
(A partir del vuit anys)

"Petits poemes per a nois i noies" és el primer llibre de poesia per a nois i noies que la poeta Joana Raspall va escriure i que Daimon va publicar l'any 1981, amb il·lustracions d'Andreu Vallvé, i que ara reedita, i per tant recupera, l'Editorial Barcanova en una edició de luxe que és un autèntic regal que no ens cansarem de recomanar. El llibre és il·lustrat, en aquesta ocasió, magníficament, per Núria Feijoó. (Veure'n més informació)Un llop com cal
Joaquim Carbó
Il·lustracions de Pedro Rodríguez Rodríguez
Pagès editors/Nandibú, 2017
(A partir dels vuit anys)

El llop és una de les bèsties més presents en els contes infantils. Hi són descrits de les més variades maneres i amb tota mena de característiques atenent al grau de ferotgia, de bondat, de complicitat i de generositat que manifesten. I també del grau d'humor de l'autor. N'hi ha per a tots els gustos i sensacions, per a totes les conductes i emocions. La història l'ha tractat de tot, sovint injustament.
El llop del veterà escriptor Joaquim Carbó, publicat per Nandibú i il·lustrat per Pedro Rodríguez Rodríguez, és  "Un llop com cal". (Veure'n més informació)


Àvia, ja sé que has oblidat el meu nom
Jaume Cela
Il·lustrat per Jordi Vila Delclòs
Editorial Animallibres, 2017
(A partir dels deu anys)

"Àvia, ja sé que has oblidat el meu nom", ha estat publicat per Animallibres, on, evidentment, el tema central és la malaltia de l'Alzheimer de l'àvia del protagonista jove i l'intent per part del noi d'assumir-la, d'entendre-la i d'acceptar els fets que se'n deriven.
El conte, molt detalladament il·lustrat per Jordi Vila Delclòs, és un llarg monòleg d'un noiet de deu anys dirigit a la seva àvia sabent que ella no l'entendrà ni el contestarà ja que la seva malaltia es troba en un estat avançat. Un relat colpidor exposat amb sensibilitat i realisme. Amb l'adquisició del conte, cal esmentar-ho, es col·labora amb la Fundació Pas. (Veure'n més informació).


Les enigmàtiques fotos del senyor Clarissa
Pep Molist
Il·lustracions de Núria Feijoó
Animallibres, 2017
(A partir dels deu anys)

"Les enigmàtiques fotos del senyor Clarissa", de l'escriptor i bibliotecari Pep Molist, editat per Animallibres i il·lustrat per Núria Feijóo, és la història de dos germans molt joves que, encuriosits per una foto, se senten motivats per esbrinar qui era aquell fotògraf famós capaç de transmetre sentiments profunds com la por i l'angoixa a través de les seves fotos però que ja ningú no coneix i, per tant, mai ningú li haurà retut cap homenatge ni a la seva persona ni a la seva obra. Una narració emotiva amb un interès gran per a la recuperació de la memòria històrica. (Veure'n mésinformació)


I si fos un ocell?
Anna Manso
Il·lustracions de Susanna Campillo
La meva Arcàdia, 2017
(A partir dels deu anys)

 "I si fos un ocell?" és un conte especial, basat en fets reals escrit per Anna Manso i il·lustrat per Susanna Campillo, que acaba de publicar l'Editorial Arcàdia, i que explica una història emotiva que esdevé un cant al coratge i a la perseverança com a eines per recuperar l'estabilitat no sols de la protagonista del relat sinó de tots els que conformen el seu entorn. El missatge que transmeten els mots del filòsof Joan-Carles Mèlich a la contracoberta del llibre i que reprodueixo al final d'aquest comentari, parla precisament del fet de perseverar, la idea que guiarà en tot moment la lectura que en facin els lectors sobretot joves. (Veure'n més informació)


 Ales negres
Laura Gallego
Traducció de Ferran Gibert
Editorial Bromera
(A partir dels dotze anys)

Laura Gallego (Quart de Poblet, 1977) ha conreat un gran èxit en el món de la literatura juvenil amb les seves històries fantàstiques. A Bromera ha publicat "L'Emperadriu dels Imperis", "Mandràgora" i "Ales de foc", la primera part d'un món fantàstic on conviuen àngels i éssers humans. Ara acaba de publicar la segona part, "Ales negres"  que Ferran Gibert ha traduït al català. Gallego sap crear una atmosfera, un "món" de situacions diverses amb els seus conflictes i els seus personatges amb entitat pròpia. Un món fantàstic, original, diferent i molt atractiu. (Veure'n més informació)

Bones vacances i bones lectures!


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada