dilluns, 15 de gener del 2018

Jaume Cabré publica un nou conte infantil !



La Mariona, la Berta, la Menjanits, dos Gats, una Garsa i un Roure són els protagonistes de l'àlbum "La Mariona i la Menjanits", escrit per Jaume Cabré, il·lustrat per Romina Martí i publicat per l'editorial Estrella Polar. Es tracta d'un conte molt atractiu destinat sobretot als primers lectors.

És una sort per a tots els lectors joves que Jaume Cabré sigui avi ja que així tenen també el privilegi de poder gaudir dels contes que l'autor ha regalat als seus nets. En aquest mateix bloc ja vaig comentar el conte que va dedicar al Pere, el seu primer net, i que porta per títol "En Pere i el bosc". Ara li toca a la Mariona. I es veu que no serà l'últim. "És una manera de deixar un llegat, discret i humil, als meus nets, deia l'escriptor en una entrevista. Un llegat que és un regal molt atractiu per a tots, és clar. I que en vinguin més!


       La història gira al voltant d’una nena, la Mariona, que, acompanyada del seu gatet, es fica dins d’un conte en què un ésser entremaliat, la Menjanits, no permet que es faci mai de nit. La Mariona i el seu gatet troben la Berta, també acompanyada del seu gat i viuen una aventura fantàstica intentant descobrir, amb l'ajuda del Roure quin és el motiu perquè no es faci mai de nit.

Una mena de fada anomenada Menjanits n'és la responsable i la seva feina haurà de ser la de retornar les coses al seu lloc. I no dono més pistes per tal que els lectors joves vagin vivint i fruint del desenvolupament de la història. Una història fantàstica que toca suaument el tema de l'amistat i de la solidaritat entre els nens, el respecte pels animals i que ens ve a dir que amb l'esforç conjunt és com es solucionen molts obstacles imprevistos.

La fantasia apareix arreu i li permet a l'autor, per exemple, que els protagonistes puguin entrar dins d'un conte i viure la història des de dins. O bé, també, que els animals parlin i s'entenguin. "En el món de la literatura infantil pots fer realitat somnis sense demanar permís a ningú", diu l'escriptor. Això no vol dir que hom pugui fer tot el que vulgui i de la manera que vulgui. Tot ha de tenir una versemblança i Cabré la sap mantenir fins al final.


Les il·lustracions són de Romina Martí. No li ha estat fàcil dibuixar els dos escenaris -el real i el fantàstic-, com no li ha estat fàcil tampoc dibuixar aquesta mena de fada o bruixa anomenada Menjanits. Tot un repte que Romina descriu amb gust i amb una presentació molt atractiva. I el conte, és clar, acaba com acaben els contes: "I vet aquí una nena, una gata i un gat... i aquest conte s'ha acabat!"


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada