dimecres, 2 d’abril del 2014

Avui, Dia Internacional del Llibre Infantil

(El cartell de l'il.lustrador Niamh Sharkey)

El dia 2 d'abril se celebra a tot el món el Dia Internacional del Llibre Infantil per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen

Des de 1967, l'IBBY (The International Board on Books for Young People) promou la celebració d'aquesta diada per tal de promocionar els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves.

Cada any una secció nacional té l'oportunitat de ser la patrocinadora internacional del Dia del Llibre Infantil i selecciona dos reconeguts autors del seu país, un escriptor i un il.lustrador, perquè elaborin, d'una banda, el missatge adreçat a tots els infants i, de l'altra, el cartell que es distribueix per tot el món. Enguany la secció irlandesa ha estat escollida com a patrocinadora i ha encarregat el missatge a l'escriptora Siobhán Parkinson i el cartell a l'il.lustrador Niamh Sharkey.

MISSATGE DE SIOBHÁN PARKINSON (Irlanda)
ADREÇAT A TOTS ELS INFANTS DEL MÓN


Carta a tots els infants del món

Els lectors sovint pregunten als escriptors com escriuen les seves històries: «D’on surten les idees?» «Provenen de la meva imaginació», respon l’escriptor. «Ah, és clar», sol contestar el lector. «Però on és la teva imaginació, de què està feta? I és veritat que tothom en té una?» «Bé», respon l’escriptor.
«És dins el meu cap, és clar, i està formada d’imatges i paraules i records i rastres d’altres històries i paraules i fragments de coses i melodies i pensaments i rostres i monstres i formes i paraules i moviments i paraules i ones i arabescos i paisatges i paraules i perfums i sentiments i colors i rimes i petits espetecs i xiulets i gustos i explosions d’energia i endevinalles i brises i paraules. Tot plegat gira allí dins i canta i es comporta com un calidoscopi i flota i s’asseu i pensa i es grata el cap.»

Evidentment que tothom té imaginació: sense, no seríem capaços de somniar. No obstant això, no tota imaginació té les mateixes coses a dins. Probablement, la imaginació dels cuiners conté una majoria de gustos, de la mateixa manera que la imaginació dels artistes conté sobretot colors i formes. La imaginació dels escriptors està plena, principalment, de paraules.

Per als lectors i oients d’històries, les seves imaginacions també es nodreixen de paraules. La imaginació d’un escriptor treballa i dóna voltes i dóna formes a les idees, als sons, a les veus, als personatges i als esdeveniments fins a convertir-los en una història; aquesta història no està formada d’altra cosa que no siguin paraules, batallons de gargots que desfilen per les pàgines. Aleshores passa que, de cop i volta, arriba un lector i aquests gargots cobren vida. Segueixen sent a la pàgina, segueixen semblant gargots, però també saltironen en la imaginació del lector, i aquest dóna forma a les paraules i les fila perquè la història ara tingui lloc al seu cap, com ha tingut lloc en el cap de l’escriptor.

Aquest és el motiu pel qual el lector és tan important per a una història com l’escriptor. Només hi ha un escriptor per a cadascuna, però hi ha centenars o milers o fins i tot, a vegades, milions de lectors d’històries, que llegeixen en el mateix idioma que el de l’escriptor o que potser fins i tot llegeixen traduccions en molts altres idiomes diferents. Sense l’escriptor, el conte no neix; sense tots els milers de lectors arreu del món, el conte mai no arribarà a viure totes les vides que pot viure.

Tot lector d’una història té alguna cosa en comú amb els altres lectors d’aquesta mateixa història. Separadament, tot i que també d’alguna manera junts, ells han recreat la història en la seva pròpia imaginació, una acció que és tant privada com pública, individual com comuna, íntima com internacional. És, possiblement, el que els humans fan millor.


Fins aquí l'excel.lent i positiu missatge de l'escriptora irlandesa Siobhán Parkinson. Tant de bo, però, que no calgués dedicar una jornada al Llibre infantil. Voldria dir que el foment de la lectura s'ha convertit ja en un hàbit indiscutible. Mentre ho hàgim de celebrar un cop l'any voldrà dir que encara hi ha feina a fer i que les responsabilitats no estan assumides del tot per part de totes les parts -totes!- implicades en una tasca tan important com és la de crear lectors.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada