dilluns, 16 de novembre del 2015

Faules de sempre per als lectors joves d'avui


 Eumo Editorial acaba de publicar "Faules de sempre i altres contes d'animals", un recull de nou relats adaptats als lectors joves d'avui per les professores M. Carme Bernal i Carme Rubio, especialistes en literatura per a infants. El volum ha estat bellament il·lustrat per Laura Reixach.

No sé si avui les faules passen per uns moments crítics davant d'una societat que no està massa predisposada a rebre ni a donar consells ni doctrines moralistes. Avui molts mestres i pares rebutgen qualsevol mena d'exhortació a les generacions joves que és l'objectiu principal d'una faula.

El que és ben cert, però, és constatar amb quina facilitat els lectors joves accepten i es diverteixen amb la majoria dels protagonistes animals de les faules i observen i s'adonen de com arriben a ser-ne, de murris, alguns i de desconfiats i falsos els altres i com el més llest sempre surt victoriós de les seves trifulgues amb la resta del bestiar.

"La cua del ratolí"

       El recull de "Faules de sempre" està format per nou relats, protagonitzats tots ells per animals de tota mena on, com és propi de les faules, permeten exhibir les seves millors qualitats -la murrieria, la intel·ligència, l'esforç...- o bé, contràriament la seva habilitat per enganyar, fins i tot per mentir sense escrúpols. Qualitats i defectes que, malgrat que són escenificats per animals, van destinades a criticar directament les conductes dels humans.

Les faules, ha dit algú, són històries fictícies que diuen la veritat. Totes elles adopten el recurs d'un desenllaç més o menys moralista però que no sempre és allò que preval després de la lectura. El lectors joves valoren per damunt de tot com es mouen els diversos animals que les protagonitzen i quines són les estratègies que s'inventen per sortir guanyadors dels seus embolics. Normalment allò que aconsegueix la seva lectura -més que una lliçó moralista- és el somriure sincer i espontani del lector que durant la lectura del text ha mostrat la seva simpatia amb algun dels animals i arriba a identificar-se amb ells. I és que per això es van inventar les faules. I les que presentem avui tenen aquestes característiques i aquesta finalitat. Literàriament són textos correctíssims, ben treballats i presentats amb elegància, il·lustrats amb precisió i detallisme i buscant sempre la complicitat amb els lectors, que tots sabem com és de fàcil seduir-los quan els presentem històries senzilles, divertides i especialment protagonitzades per animals.

"El lleó i l'home"

Els nou relats de "Faules de sempre"... tenen l'atractiu suficient per empènyer els lectors joves cap a territoris ficticis però plens de bonhomia, de sorpreses, de propostes interessades formulades per alguns individus de la nostra fauna més propera. L'objectiu: fomentar la lectura de forma divertida, sense rebaixar-ne la qualitat literària i permetent que els lectors observin i revisin algunes conductes animals i els seves conseqüències i, si volen o si s'escau, se les apliquin. Per què no? Algunes són ben senzilles i, tanmateix, ben ingènues, com la petita lliçó que es desprèn de la faula búlgara L'ós que es va clavar un osset a la gola, i que fa així:

Si quan et fan un favor
no saps que l'has d'agrair,
pot passar-te com a l'ós
que es va haver de penedir
de no haver estat generós,
i va acabar menjant flors.



Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada