dilluns, 25 de gener del 2016

"Les petites (i grans) emocions de la vida", de Montse Gisbert





Avui es parla molt de les emocions, i especialment en el món dels infants i joves. I amb el temps ha anat creixent la seva importància en el camp de l'educació i intentem que la mainada les conegui i les reconegui per tal de viure i créixer amb un bagatge potent de tot allò que els ajudarà a viure amb més plenitud.

Has notat la màgia d'una abraçada quan fas les paus amb un amic? Algun cop has volgut amagar-te mentre notaves que t'envermellies més i més? Qui no ha plorat de ràbia després d'una decepció? La por, la tendresa, la gelosia, la felicitat... són algunes de Les petites (i grans) emocions de la vida. De vegades no són agradables, de vegades esdevenen meravelloses, però sempre fan que la vida sigui emocionant i pagui la pena viure-la.

       Tàndem edicions ja va publicar aquest àlbum l'any 2003. Llavors tot just comencàvem a conèixer la importància de les emocions. Avui ja és un tema tan habitual que ha permès que l'editorial Animallibres edités de nou aquest excel·lent àlbum il·lustrat. Tant el text com les les il·lustracions són de Montse Gisbert. Es tracta gairebé d'un diccionari de sentiments i sensacions que val la pena compartir amb els més petits

L'àlbum s'inicia amb la Felicitat que l'autora compara amb el xipolleig dins d'una banyera d'aigua calenteta o amb no tenir preocupacions... i que voldríem que durés per sempre. I acaba amb l'amor que és descrit com l'acció de mirar-se els ulls, agafar-se de les mans, compartir penes i alegries i no voler separar-se de la persona estimada.

Entre l'un i l'altre hi trobem la por -els calfreds que ens fan petar les dents-, el consol, la valentia -caminar sols... plantar ara...-, la tendresa, la gelosia, l'alegria, l'orgull, la vergonya -quan ens equivoquem o ens sentim observats-, la decepció -quan el nostre somni no por fer-se realitat-, la impaciència, l'egoisme -que ens fa sentir sols envoltats de joguines-, la timidesa -que ens fa suar i posar-nos vermells com un pebrot-, la maldat, la tristesa, la reconciliació, la recança, la inferioritat, la còlera -quan cridem, diem paraulotes, clavem puntades de peu...-, l'expulsió, l'amistat -sentir pels amics un afecte profund i poder confiar-hi- , la tossuderia, l'autoritat, la complicitat -quan ens ajudem l'un a l'altre i gairebé podríem llegir-nos el pensament-, la curiositat -les ganes d'obrir portes tancades amb clau-, la separació -sentir el buit que deixa la persona estimada-, la soledat -a vegades volem estar sols per escoltar-nos el cor i els pensament-, la bondat -quan deixem parlar el nostre cor-, l'aprensió -quan no ens atrevim a llançar-nos a la piscina-, el dubte -que ens paralitza el pensament o també pot fer-nos pensar més-, la fanfarroneria -creure's Tarzan o Superman sense ni gota de modèstia-, el pudor i la diferència -a mesura que creixem ens sentim diferents, però no indiferents.

Una trentena llarga d'estats emocionals amb els que qualsevol lector s'identificarà i fàcilment reconeixerà. Un manual d'ús bastant complet de les emocions que viurà qualsevol humà al llarg de la seva vida i que, entomant-les amb naturalitat i fermesa des de ben jove l'ajudaran a vèncer situacions poc sanes i a superar alguns dels molts obstacles que la vida li posarà al davant. Un manual de supervivència, com ha dit algú o una desfilada per les emocions de la vida. El llenguatge visual que proporcionen les il·lustracions, amb dibuixos desmanegats i un pèl grotescs, però amb tons suaus i relaxants, ajuden també a comprendre les sensacions que es desprenen de cada una de les emocions comentades.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada