dilluns, 19 de juny del 2017

Cinc relats destinats a fer visible el món dels gitanos



Cinc relats ens fan sentir veus i vivències gitanes.
Parem-hi bé les orelles, obrim-hi de bat a bat el cor.

Són diversos els esforços que la nostra societat està fent per integrar tothom en el seu si i tothom vol dir tothom. I, per tant, també el poble gitano, els parents pobres més oblidats i marginats del país, des de sempre. Quantes novel·les o relats juvenils o infantils existeixen al mercat que tinguin com a protagonistes els gitanos? Quina atenció els han dedicat els nostres escriptors?

L'Editorial Fil d'Aram acaba de publicar un volum amb cinc relats destinats als lectors joves que tracten el món dels gitanos. La particularitat d'aquest volum és el fet que els cinc relats que el componen es publiquin en tres idiomes: romaní, castellà i català. El projecte forma part del Pla integral del poble gitano a Catalunya. Un dels seus objectius és el de promoure estratègies per a la implementació d'actuacions d'èxit a diferents espais, com ara els centres educatius, els centres sanitaris i les universitats.

"L'escola "paia" és viscuda amb estranyesa
per part de l'alumnat gitano i les seves
famílies, en bona mesura perquè els costa
trobar marcs de referència que permetin
empatia i, sobretot, sentiment d'utilitat a
aquesta institució". (Miquel Àngel Essomba)

       El llibre que presentem avui, doncs, ha estat elaborat conjuntament per l'equip docent de l'Institut Escola del Prat, junt amb les famílies i l'alumnat. Els seus relats -un total de cinc- i les seves il·lustracions neixen precisament d'aquesta voluntat de compartir uns trets culturals que els identifiquen des d'una perspectiva positiva i enriquidora i fer del context escolar un entorn agradable i de confiança en el qual les persones gitanes puguin veure's reflectides i desitgin participar-hi més activament.

Es tracta d'un llibre d'històries gitanes, explicades per adults gitanos a infants gitanos, amb paraules pròpies gitanes al llarg de totes les seves pàgines. És una obra col·lectiva i un exemple de bona pràctica per l'educació intercultural, a Sant Cosme, al Prat de Llobregat i al conjunt del país.



Cin relats encoratjadors i molt positius

Cinc són els relats que conté el llibre. Són breus, senzills i encoratjadors. El primer es titula El ferroveller -la petita història d'un avi que es llevava molt de matí per anar a recollir ferro... El segon porta per títol Ser gitano - ser gitano és el millor del món... L'escola és el tercer relat i narra la història del José, un nen feliç però a qui no agradava anar a l'escola... La mediadora, el quart, és la història de la Rafaela, una dona gitana que viu a Sant Cosme, una dona valenta i treballadora que es va proposar estudiar per ser mediadora i és feliç ara treballant entre persones gitanes i paies. L'últim és El matrimoni -els gitanos es casen en set passos, tants com vides té un gat. I el relat explica quins són els set passos. Òbviament són relats optimistes i sempre positius que pretenen estimular els lectors, siguin gitanos o no, a entendre que entre uns i altres no hi ha tanta diferència i que tots som -o hauríem de ser-capaços de conviure i relacionar-nos de la millor manera.

El recull dels relats, la seva transcripció i traducció a les tres llengües, les il·lustracions i la maquetació i tot el que ha tingut a veure amb la idea i la planificació ha estat fruit de la participació activa de famílies, alumnat, professorat i entitats amb les quals l'Institut Escola col·labora habitualment. Un volum exemplar que hauria de tenir continuïtat.

"Esperem que us emocioneu
de la mateixa manera que ho fem
nosaltres cada vegada que obrim aquest
llibre i llegim i mirem i ens reconeixem en
tot el que hi ha." (Jaume Bosch del Rio,
Director de l'Institut Escola del Prat).


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada