dijous, 14 de juny del 2018

Els deures, si són divertits, no són deures!




L’editorial Librooks ha engegat una interessant col·lecció de llibres dedicats a diversos temes d’interès per a joves lectors. Millor dit: per a lectors curiosos. Temes que responen a les preguntes més habituals que els humans de totes les edats ens hem fet diverses vegades, com ara: Per què els peixos no s’ofeguen? Per què l’art és ple de gent despullada? I dos llibres més, amb títols com: Aquest llibre pensa que ets un geni de les Mates i Aquest llibre pensa que ets científic.

Són llibres amb una voluntat d’aclarir dubtes i alguns enigmes dels coneixements més diversos, però de forma planera i divertida amb l’objectiu de satisfer la curiositat dels joves aprenents sense que tot plegat tingui cap similitud amb un plec de deures imposats sisplau per força. I és que els deures deixen de ser deures quan l’estímul és trobar respostes a aquelles qüestions que s’han plantejat des de sempre, aparentment molt simples, però de resposta dubtosa o desencertada molt sovint.

Què creus que menjaria aquest dinosaure per dinar?


Així, doncs, el primer d’aquests volums, que porta per títol: Per què els peixos no s’ofeguen?, intenta respondre a preguntes com ara: Què significa Bub-Bub? Per què els animals no es raspallen les dents? On van anar a parar els dinosaures? Per què no puc volar com un ocell? I, com aquestes, en trobarem una vintena sobre aspectes molt habituals que fan referència als animals i que sovint els humans –especialment els nois i les noies- segur que s’han plantejat en diverses ocasions i que no sempre hauran descobert les diverses i variades respostes. El llibre proposa preguntes clares i directes sobre el regne animal i explora molts aspectes que desconeixem dels animals petits i grans i tot plegat esdevé una sana i atractiva invitació a descobrir-ne els secrets i les curiositats que amaguen.

Qui va decidir munyir les vaques?


Altres títols de la col·lecció “Imagina” de l’editorial Librooks

A part d’aquest primer volum dedicat als animals, la mateixa editorial Librooks, a la seva col·lecció “Imagina” ofereix també altres títols que tracten més temes de forma semblant amb preguntes curioses, atractives i sobretot amb respostes clares i precises que satisfan la curiositat dels lectors ja sigui en el camp de la ciència, de l’art o de les Matemàtiques... Alguns dels títols són els següents:

Per què l’art és ple de gent despullada?,
de Susie Hodge, amb il·lustracions de Claire Globe.
Els artistes es fan preguntes quan creen obres d’art. I nosaltres, grans i menuts, ens fem preguntes quan les contemplem. L’art ens incita a observar i ens provoca sensacions.

Aquest llibre pensa que ets un geni de les Mates,
de Georgia Amson-Bradsham i il·lustracions de Harriet Russell.
Recull de problemes matemàtics de tota mena que no s’assemblen gens ni mica a res del que es fa a les classes de Mates de l’escola.

Aquest llibre pensa que ets científic,
amb il·lustracions de Harriet Russell.
Aquest llibre ensenya a pensar com un científic i ajudarà a entendre el món que ens envolta experimentant de manera divertida.

No necessiten mapes els animals?

Totes les respostes i explicacions, així com els comentaris sobre els diversos temes plantejats, tenen la gràcia no sols d’anar ben acompanyades d’il·lustracions riques en detalls, sinó també redactades perquè els lectors ja a partir d’edats ben tendres entenguin per què les coses són com són i quina és l’explicació més exacta a cada un dels possibles interrogants que els llibres plantegen. I és un mèrit de la col·lecció saber-ho fer amb coherència i rigor oimés quan la forma aparentment senzilla va acompanyada sempre d’una bona dosi d’amenitat i de senzillesa.

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada