dilluns, 23 de novembre del 2015

"Com un record d'infantesa", una novel·la-homenatge a Ovidi Montllor



"Com un record d'infantesa
sempre recordaré
a la Teresa,
ballant el vals."
(Ovidi Montllor)

El cantant i autor de cançons Feliu Ventura acaba de publicar a l'editorial Sembra Llibres la novel·la "Com un record d'infantesa" on debuta en la narrativa amb una reveladora novel·la il·lustrada per Daniel Olmo.

Enllaçant les lluites populars de Xile amb les de casa nostra, aquesta història de compromís i memòria té com a eix central la figura i l'obra de l'Ovidi Montllor, així com les ferides i esperances dels qui van combatre a les files militars. El resultat és un vibrant i bell homenatge al cantautor d'Alcoi.

Ovidi Montllor

       Tal com podem llegir a la contraportada del llibre, Víctor és un jove xilè dibuixant de còmics que va perdre els pares en un accident de cotxe quan era un infant. Des d'aleshores ha viscut amb el seu avi, un vell republicà exiliat. L'última voluntat d'aquest i un missatge ocult en un disc d'Ovidi Montllor el portaran al cor del País Valencià, on coneixerà Martina, una antiga revolucionària xilena, i la seua filla Violeta. Amb elles resseguirà el fil d'un secret familiar que el canviarà per sempre.
  
"...la música no es pot dissociar del seu context.
Les cançons formen part de les vivències
que evoquen a totes les persones que les escolten."


La història, explicada amb bon ritme i una bona dosi d'emoció, fa transitar el lector, de forma equilibrada entre els dos escenaris esmentats: d'una banda els carrers i barris de Xile, convulsos i agitats pels moviments politico-socials, a l'entorn sobretot del cop d'estat de Pinochet de 1973 i, de l'altra, el viatge del protagonista a Alcoi a la recerca d'una part de la història familiar molt lligada a la música i a les cançons d'un home convençut i lluitador com fou Ovidi Montllor. No passen gens desapercebuts, en aquest segon escenari, els anys nefastos del franquisme i les conseqüències de la seva política dictatorial.

"...no deixes que doblegen les teues conviccions,
aprofita la vida i gaudeix de la gent preciosa
que encara hi ha al món..." (24)

 És impossible llegir la novel·la i no sentir de fons les cançons de l'Ovidi. El component emocional que tenen les seves lletres constitueixen un acompanyament constant que a moments s'accentua i esdevé una música de fons emotiva i imprescindible. Les cançons -segons Feliu Ventura- encapçalen els capítols del llibre però també il·lustren un moment social del nostre país, que va ser el final de la dictadura i el principi de la modèlica Transició, que no deixa de ser una època paral·lela a la que vivim ara: una societat que volia fer un procés constituent cap a una realitat nova i canviar tot el que era antic.


La novel·la, al marge o no de les cançons de l'Ovidi- esdevé una reivindicació clara i una defensa de la memòria històrica com un fet molt important que ens transforma com a persones i com a societat. Xile és un lloc -diu l'autor- on molts espais de memòria ja no existeixen perquè han sigut destruïts i la memòria es reconstrueix a través d’espais simbòlics: a Villa Grimaldi hi ha un jardí de roses en record de les dones que hi van ser torturades i desaparegudes. L’art i les cançons no deixen de ser també una reconstrucció simbòlica de la memòria. Les cançons d’Ovidi i dels nostres cantautors que van començar als 60 i 70, potser sense adonar-se’n, estaven preservant una part de la història per al futur.
 Per tots aquests continguts, per la forma com està explicada la història, pel ritme creixent que va adoptant la seva lectura i per l'estímul que suposa per al lector una mirada reflexiva a la història del propi país i de la trajectòria de la pròpia família, crec que la novel·la és una lectura molt recomanable també als lectors joves. Potser per la necessitat d'explicar la història i de difondre-la perquè no es perdi i perquè no l'oblidem. Potser per la necessitat de prendre posició davant de totes les coses que ens afecten a nosaltres i als homes i les dones del món. Per tot això i més és una lectura recomanable, certament.

Josep Maria Aloy

1 comentari:

  1. Una lectura que faré ben aviat, Josep M! Cada dia descobreixo noves situacions a l'escola que em fan veure que hem d'explicar a les noves generacions tot aquest llegat. Si no, de què haurà servit tant de sofriment, tanta lluita?
    L'altre dia, a la festa de la música recordàvem moments, cantants i cançons de la nostra història més recent. Als meus alumnes els vaig ensenyar "La gallineta" de Lluís Llach, i vaig aprofitar per parlar-los de la dictadura i d'aquell senyor de nefasta memòria, però memòria necessària al capdavall.
    Els de 6è van cantar "La fera ferotge" de l'Ovidi, sobre la pròpia veu del cantant d'Alcoi. Era una mena d'enllaç entre la seva veu i la dels nois i noies que ara la tornaven a cantar. Potser així el seu record perdurarà en algun d'ells. I en el record dels que llegeixin aquest llibre que ens recomanes.
    Gràcies!!

    ResponElimina