dilluns, 16 d’abril del 2018

"L'escarabat verd", de Mercè Canela, reeditada!




La recuperació i reedició d'una novel·la que en el seu moment va permetre que molts lectors joves s'emocionessin vivint una aventura i identificant-se amb el protagonista és un motiu d'alegria i de reconeixement per a tots aquells escriptors que fa trenta o quaranta anys van dedicar una part del seu temps a un dels oficis més agraïts però també més compromesos i generosos sobretot quan la situació del país no era aleshores la més estimulant i en uns moments en què el llibre infantil tot just es despertava d'un somni gris i molt llarg.

        La novel·la "L'escarabat verd", de Mercè Canela fou publicada per primera vegada l'any 1977 per Edicions de La Galera, a la reconeguda i mítica col·lecció d'Els Grumets, amb il·lustracions de Joan Andreu Vallvé. D'això fa ja quaranta anys. La novel·la va guanyar el Premi Josep Maria Folch i Torres l'any 1976. Després de ser reeditada diverses vegades, l'Editorial Animallibres l'ha recuperada i l'ha reeditada de nou respectant el text però canviant les il·lustracions que ara són obra de Laura de Castellet. Aplaudim des d'aquí l'excel·lent iniciativa d'aquesta editorial a l'hora d'apostar pels nostres clàssics.

La narració de Mercè Canela continua mantenint un atractiu important malgrat que els lectors d’ara siguin força ben diferents dels d’aleshores. Tenir la capacitat d’escriure un text que no perdi interès amb el pas del temps és un mèrit del que pocs escriptors i escriptores poden presumir. Un dels ingredients més sorprenents i destacables d’aquesta novel·la d'aventures –i en general de moltes de les novel·les d’aquesta mateixa època- és l’empenta que porten els seus protagonistes disposats a emprendre accions arriscades i a superar obstacles imprevistos i perillosos. I tot plegat amb una sana alegria que s’encomana fàcilment al lector. L’alegria i l’energia, en aquest cas, d'un noiet de dotze anys, un cartaginès capaç de navegar pels diversos ports de l'antiga Mediterrània a la recerca del pare del qual ha estat forçadament separat per dos sospitosos lladregots...  

(Portada de la 1ª edició)

La novel·la està escrita amb nervi i no perd el ritme en cap moment cosa que en facilita la lectura i fa que el lector mantingui la intriga tothora pel desenllaç. El llenguatge és precís i treballat, amb expressions riques per la seva expressivitat, per exemple quan se'ns diu com és una ciutat, com són els reflexos del mar o les naus que transporten els mariners... Però sobretot com són els personatges de la novel·la i quines són les seves principals qualitats, qualitats que els fan humans i que sobretot en el cas del noi protagonista transmeten una sèrie de valors positius i molt estimulants i que encomanen vitalitat alhora que desprenen una agradable energia, una energia capaç encara d’encomanar-se –m’agradaria creure-ho!- als lectors d’avui, és a dir: de quaranta anys després.

Josep Maria Aloy


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada