dilluns, 30 d’abril del 2018

"Nora, la petita campanera", de Maria Carme Roca




Nora, la petita campanera, és la protagonista d'aquest conte de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, amb text de l'escriptora Maria Carme Roca i il·lustracions de Maxi Luchini. Es tracta d'una història divertida no sols pel reguitzell d'il·lustracions rutilants i expressives que acompanyen el text sinó perquè es tracta d'una original aventura que encomana alegria i vitalitat als lectors joves a partir ja dels vuit anys.

La història, com molt bé anuncia el títol, va de campanes i la Nora n'és el personatge central, una nena que viu prop de la catedral de Barcelona i que allò que li agrada més és tocar les campanes. Es diu Honorata, com la campana de la catedral, encara que a ella tothom l'anomena Nora. El que és segur és que té molt clar que de gran voldrà ser campanera.


 El conte està construït damunt d'una història amb fons real que s'explica en una breu introducció i en un epíleg final. És, sobretot, la història de l'Honorata, una campana que fou condemnada un parell de vegades. Coses que passaven en temps antics. I és en aquest punt que arrenquen les trifulgues de la construcció de la tercera de les "Honorates" i del paper que hi va jugar la protagonista i la seva colla d'amics i companys. Fa anys, molts anys d'això i per saber què va passar, la història s'emporta els lectors cap a la meitat del segle XIX, amb una narració atractiva i explicada amb bon ritme i amb la dosi adequada de fantasia.

L'autora sap treure partit i profit d'una aventura insòlita i original que sap combinar molt bé les dosis de realisme i de ficció i permet al lector no sols conèixer un tema tan curiós sinó desenvolupar-lo amb un personatge tan vital i ple d'energia com el de la Nora. Tot plegat amb la finalitat d'arrossegar els lectors joves a un desenllaç feliç, que no comentaré, ple de la necessària complicitat de la colla d'amics i coneguts de la protagonista que no sols l'ajuden a donar la campanada sinó que participen d'una aventura, mai millor dit, de l'alçada d'un campanar. Una lectura, en definitiva, ben atractiva i estimulant.

Josep Maria Aloy



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada