dimecres, 18 de juliol del 2018

“Nelson Mandela, el camí cap a la llibertat”




Després de pujar un turó,
descobreixes que hi ha molts
més turons al darrere.
(Nelson Mandela)

Fa cent anys que va néixer Nelson Mandela i l’editorial Kalandraka acaba de publicar una interessant biografia novel·lada escrita per Antonio Lozano (Tànger, 1956) que glossa la personalitat d’aquest polític i lluitador, Premi Nobel de la Pau, i un dels referents més notables de la humanitat, un referent que avui, sobretot els joves, haurien no sols de conèixer sinó també de reconèixer i admirar pel seu valor i coratge en la lluita per un món millor.

Aquesta biografia acosta íntimament el lector no només al Mandela diguem-ne polític i activista sinó també al Mandela pare i amic dels seus amics. Al Mandela més humà, més solidari i compromès. Al Mandela que va entrar a la presó amb 44 anys, el 1962, i en va sortir lliure el 1990, amb 71 anys. Al Mandela que al 1994 es convertia en President de Sud-àfrica i que un any abans havia rebut, junt amb Frederik de Klerk, el Premi Nobel de la Pau per la seva lluita a favor de la fi de l’apartheid.

Les biografies potser no estan de moda com a lectures per als joves lectors, però quan una biografia ens ensenya què és el compromís i la lluita per conceptes com el de la pau i la llibertat, hem de permetre que interpel·li i qüestioni les nostres actituds i els nostres comportaments i ser capaços de créixer com a ciutadans i, òbviament, com a persones lliures i demòcrates, siguem joves o no tant.

Deixeu que la llibertat regni. El sol no ha il·luminat
mai cap gesta humana més valuosa.
(Nelson Mandela)


(Nelson Mandela) 

El llibre “Nelson Mandela. El camí cap a la llibertat”, és una biografia novel·lada:  tot el que s’hi explica sobre Nelson Mandela respon estrictament el que van ser la seva vida i la seva obra política. Però també té part de novel·la, i per tant hi apareixen personatges de ficció que no van existir realment però que són fonamentals perquè a través seu ens arribi la història de Mandela. Aquests personatges de ficció estan encapçalats pel jove Walter, que se’ns descriu com el besnet de Mandela i que des de ben petit va mostrar la seva inquietud i interès per conèixer el seu besavi. Li ajuda el director del museu que la ciutat de Qunu va construir a la memòria de Mandela i una àvia del noi, entranyable i afectuosa, personatges que donen brillantor i contundència emotiva a la història.

Malgrat que la biografia giri a l’entorn de la personalitat del líder Mandela i en descrigui la seva vida i sobretot la seva obra, he de destacar que el pes narratiu de la història la sostenen els tres protagonistes de ficció i d’una manera molt especial el jove Walter, besnét, com he dit, de Mandela. L’autor de l’obra ha tingut l’encert de crear uns personatges excel·lents i molt atractius que arrosseguen el lector i satisfan els seus desitjos de penetrar en la vida del polític i activista sud-africà. Walter, jove universitari, s’ha proposat seguir i rememorar les efemèrides del besavi fascinat per la seva trajectòria i disposat entusiàsticament a conèixer-la i a valorar-la. Es pot dir que coneixent la vida de Mandela ell creix i madura també i emmirallant-se en ell, reconeix el seu mestratge. Aprèn d’ell i hi crea vincles d’enorme fidelitat. El lector, per la seva banda, té l’oportunitat d’engegar un procés d’identificació amb ell que li permet una nova mirada al món i una reflexió crítica sobre el seu funcionament. Per això no és agosarat recomanar aquesta biografia novel·lada als lectors joves.

Sempre sembla impossible fins que es fa.
(Nelson Mandela)

Als 85 anys, Nelson Mandela va anunciar que es retirava de la vida pública. La seva salut empitjorava i volia passar més temps amb la seva família. Mandela va morir el 5 de desembre de 2013 envoltat dels seus. Tenia 95 anys. Des d’aleshores no s’han aturat els reconeixements i homenatges a aquesta personalitat atractiva i compromesa, un home que ho va donar tot per ajudar a construir un món millor i que va ser fidel a un projecte que tenia per objectiu la llibertat definitiva. És per això que li agradava dir: “Deixeu que la llibertat regni. El sol no ha il·luminat mai cap gesta humana més valuosa”.

Si vols fer les paus amb el teu enemic,
has de treballar amb ell. Aleshores es
convertirà en el teu company.
(Nelson Mandela)


Josep Maria Aloy

A partir d’avui, aquest bloc atura la seva feina fins al setembre per tal de gaudir d’un breu descans. Bon estiu a tothom!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada