dilluns, 7 de gener del 2019

La literatura per a nois i noies celebra també els seus aniversaris




La literatura mal anomenada d’adults, o Literatura amb majúscula, acostuma a publicar cada any el llistat d’obres i d’autors que celebren algun aniversari o alguna efemèride per tal de rebre el merescut homenatge dels lectors i de la societat per a la qual escriuen i treballen.

Això, tan fàcil d’organitzar, i alhora tan just, no s’acostuma a fer en el món del llibre per a nois i noies i aquesta invisibilitat ens sorprèn, oimés quan molts autors d’aquest gènere també són autors d’obres per a adults. En algun cas es dona la incoherència que d’un autor amb obres per a adults i per a nois i noies, tan sols se’n destaquen les obres per a adults, o sigui, les de Literatura amb majúscula deixant la resta com a obres incomprensiblement menors o secundàries.



       No reconèixer ni valorar la literatura per a nois i noies és no tenir en compte ni valorar les obres i els autors que pertanyen a aquest gènere. És no demostrar interès per a la formació de lectors joves que seran els qui hauran d’enfrontar-se amb la literatura d’adults en el futur, llegir-la, valorar-la i sobretot disfrutar-la. Un llegat que ens hauria de comprometre més per ser el nostre, el més genuí, el més propi.

És per això que els que apreciem la literatura per a nois i noies ens entossudim a publicar qualsevol efemèride, celebració o aniversari sobre els autors d’aquesta literatura i aquelles obres que celebren alguna data d’especial importància. Ens cal, a tots plegats, més sensibilitat cap als nostres referents literaris. Ens cal saber estimar la nostra literatura, ja des de ben petits.

Les principals celebracions i efemèrides del 2019

Aquest 2019 és un any farcit de celebracions, començant per la commemoració, el dia 1 de gener, del centenari del naixement de l’escriptor J. D. Salinger, autor d’”El vigilant en el camp de sègol”.

També celebrarem, el 6 de maig, el centenari de la mort de l’escriptor L. Frank Baum, autor del clàssic de literatura infantil i del conegudíssim “El màgic d’Oz”. Un llibre realment màgic!

El 31 de juliol serà el moment de recordar els 75 anys de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry, autor de l’excepcional “El petit príncep”.

El mes d’agost podrem homenatjar l’autor de “Moby Dick”, Herman Melville, pels 200 anys del seu naixement.

El 3 de desembre farà 125 del naixement de Robert Luis Stevenson, l’autor de “L’illa del tresor”.

A casa nostra celebren el seu 50è aniversari cinc novel·les que van fer furor l’any 1969, any de la seva publicació a Edicions de La Galera. Són “La colla dels deu”, de Joaquim Carbó; “Viatge al país dels lacets” i “Festival al barri d’en Pitus”, de Sebastià Sorribas;  “Dídac, Berta i la màquina de lligar boira”, de l’Emili Teixidor i “Rovelló” el best-seller del veterà Josep Vallverdú, escriptor que acaba de complir 95 anys en plena forma. Una efemèride col·lectiva que ens cal reconèixer i homenatjar!

Altres commemoracions que cal tenir en compte són els 45 anys de la novel·la “Mecanoscrit de segon origen” de Manuel de Pedrolo i “Foc a l’albera” d’Estamislau Torres.

També celebrarem els 40 anys de dues novel·les de l’estimat Joan Barceló i Cullerés, mort als vint-i-cinc anys. Són “Viatge enllunat” i molt especialment “Ulls de gat mesquer” una excel·lent novel·la que tant de bo algun editor s’animés a reeditar amb motiu d’aquest aniversari.

Mercè Canela celebrarà també els 40 anys de la seva divertida novel·la “Utinghami, el rei de la boira” així com Joaquim Carbó podrà fer-ho de “Calidoscopi de l’aigua i del sol”, d’“El país d’en Fullaraca” i del primer volum de la seva sèrie del detectiu Felip Marlot. Gabriel Janer Manila s’hi afegirà pels 40 de la seva bellíssima novel·la “Com si els dits m’haguessin tornat cuques de llum” i Empar de Lanuza amb “El savi rei boig i altres contes”; Robert Saladrigas amb “El viatge prodigiós d’en Ferran Pinyol” i Oriol Vergés amb la seva original novel·la “El Superfenomen”.



Una celebració insòlita

Des de fa 25 anys es duu a terme un programa setmanal, “Llegir per sentir”, a Ràdio Vilafranca, dedicat a la LIJ (Literatura Infantil i Juvenil). Es tracta d’una efemèride molt poc habitual que és possible gràcies a l’esforç i a la dedicació de persones com Josep M. Soler, com a locutor i entrevistador i el coordinador del programa, el conegut crític i escriptor, Pere Martí i Bertran.

Pel programa “Llegir per viure” hi ha passat gairebé la majoria d’autors de literatura per a nois i noies, d’il·lustradors, bibliotecaris, crírics i tots els amants del foment de la lectura i de la formació de lectors. Desitgem que el 2019 sigui un any ple de celebracions per a un aniversari tan atractiu, interessant i insòlit com aquest.

Una literatura que dona molt de sí

No ens els acabaríem pas... La nostra literatura infantil i juvenil no té res a envejar a la que ens arriba de fora ja que ha donat i continua donant molt de sí. Alguns dels seus textos són ja grans clàssics que mereixen ser reconeguts pels lectors i cal que els reivindiquem i els fem arribar allà on ham d’arribar perquè es tracta d’una literatura atractiva, positiva i sobretot enriquidora. Llegint-la, aquesta literatura, que hauria d’anar també amb majúscules, honorem i mostrarem la nostra complicitat i gratificació per les nostres lletres. Feliç 2019!

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada