dilluns, 25 de febrer del 2019

“Els ulls del drac”, un llibre que cal recuperar




Quan de tant en tant m’entretinc a revisar el que ha estat la literatura catalana per a nois i noies des dels anys seixanta del segle passat fins ara, m’adono de l’extraordinària riquesa de títols que s’han anat escrivint i publicant. És cert que hi ha hagut de tot però no és difícil trobar alguns títols i alguns autors, així com també editorials, que han fet aportacions valuosíssimes però que han estat dissortadament oblidats a partir d’un determinat moment. En la majoria d’aquests casos les lamentacions dels lectors han estat insuficients per ajudar a recuperar-les i homenatjar-les com hauria calgut.

Editorials que havien fet una gran feina i havien guanyat un prestigi en el món del llibre per a nois i noies van abandonar un projecte rigorós, potser per la manca d’estímuls, o d’ajuda o simplement de lectors. Em refereixo, entre d’altres, a La Magrana, a Aliorna, a  Pirene, entre d’altres. Editors com Francesc Boada, Ramon Besora, Carles Jordi Guardiola, i d’altres, van dedicar esforços importants a publicar bones col·leccions de narrativa que el jovent s’empassava sense rumiar-s’ho. Em pregunto on són avui aquests editors?

Escriptors de la talla de Miquel Rayó, Miquel Obiols, Josep-Francesc Delgado, Antoni Garcia Llorca, Pep Coll, Maria Barbal, Joan Barceló..., autors clàssics com Josep Vallverdú, Joaquim Carbó o Gabriel Janer Manila entre d’altres, han deixat d’escriure per a nois i noies, alguns en part i d’altres totalment, veient com les editorials descataloguen els seus llibres. I si els editors no reediten moltes obres, autèntiques joies, deixen d’existir.


        “Els ulls del drac”, de M. Àngels Gardella, una petita joia que caldria reeditar

       Una de les petites joies de la nostra literatura per a nois i noies, entre d’altres, és el relat de l’escriptora empordanesa M. Àngels Gardella, “Els ulls del drac”, publicat a l’editorial Pirene l’any 1988. La crítica el va esmentar com un llibre excepcional, els lectors el van aplaudir i la Generalitat li va atorgar, el 1991, el Premi Nacional al millor llibre publicat a Catalunya. D’aquesta manera, “Els ulls del drac” passava a ocupar un lloc privilegiat en el camp dels llibres de ficció per a la gent jove.
      
       M. Àngels Gardella és autora d’una vintena de narracions que constitueixen un conjunt de bellíssimes històries de gran qualitat literària i d’un alt nivell poètic. Històries plenes de sensibilitat i de tendresa. ”Els ulls del drac” és una bonica història d’amor d’un adolescent; una delicada història de gust agredolç, com la majoria d’històries d’amor. És la història d’una amistat d’aquelles que perviuen a l’oblit, “més tenaces que el temps, d’aquelles amistats que són capaces de viure al marge dels seus amos”. “Teixit amb seda hauria de presentar-se aquest llibre –diu la crítica Teresa Duran- que no és del tot una novel·la, ni una antologia de contes, ni un àlbum d’imatges, tot i les constants referències gràfiques. És ben bé com un capoll de seda. Segons qui descobreixi el capoll se’n farà un vestit de festa per a nits de pleniluni, mentre que d’altres se’n faran matèria de laboratori pel que té d’insòlit dins la narrativa catalana per a infants. I potser algú no hi sabrà veure la seda o identificarà a priori la seda amb les camàndules”. “Els ulls del drac” acaba de complir trenta anys. M. Àngels Gardella no ha escrit cap novel·la més des de l’any 1998. No sabem els motius però no deixa de ser preocupant una absència com la seva. El buit que ha deixat és difícil d’omplir i molts lectors l’enyoren perquè s’han quedat sense cap més petita joia seva.

       Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada