divendres, 8 de març del 2019

“Un món de dones extraordinàries”




Avui, com ahir, el poder
discrimina per raó de gènere;
avui, com ahir, la reacció
patriarcal es converteix en
violència cada cop més visceral.
(Xavier Domènech)

“Un món de dones extraordinàries”, d’Eva Prada, publicat per l’editorial Animallibres és una invitació a fer un viatge pels cinc continents, a través de les diferents èpoques de la humanitat per descobrir les biografies de dones que van marcar la història. En aquest viatge podem conèixer molts noms propis que no haurien d’haver caigut mai en l’oblit ni en la invisibilitat.

Es tracta d’un llibre que fa justícia a la qüestió del reconeixement de les dones que, injustament discriminades, han estat més aviat marginades i ignorades i que ja és hora de homenatjar-les i retornar-los el reconeixement que sens dubte es mereixen.

L’àlbum, excel·lent i molt ben editat, conté les breus biografies de 82 dones extraordinàries i va destinat a lectors a partir dels vuit anys, tenint en compte que algunes biografies són més adaptades a aquesta edat que d’altres que són més científiques o tècniques. Les biografies estan distribuïdes per continents. Gràcies als mapes i les cronologies que inclou l’obra, els lectors podran ubicar fàcilment aquestes dones extraordinàries en el lloc i el moment històric en què van viure.

Ching Shih


Dones extraordinàries a cada continent

Distribuïdes, doncs, per continents, m’agradarà destacar alguns casos de dones excepcionals de tot el món, la majoria invisibles des de sempre. Espero ajudar a donar-los llum.

De l’Orient Mitjà, en el que ara són països com l’Iran, Síria o Turquia, identifiquem algunes de les arrels del nostre món actual i cada vegada sabem més de les dones que van habitar aquelles primeres civilitzacions. D’aquestes dones, l’àlbum de l’Eva Prada en destaca catorze. Catorze dones, com a mínim, importants i cèlebres. En vull destacar un parell:

Zenòbia: enmig de dos imperis poderosos, el, romà i el persa, es va convertir en la dirigent del breu imperi de Palmira. Va viure a la Síria del segle III. Fou una dona culta i dominava diverses llengües. Es va convertir en un personatge mític.

Roxelana: (Turquia, segle XVI). Fou l’esposa del sultà Soliman el Magnífic amb qui va mantenir una gran història d’amor. Va arribar a ser una de les dones més influents d’aquell segle.

El cavaller d'Oliveros

Del continent africà, l’àlbum citat tretze dones. Una mirada  atenta ens permetrà adonar-nos de la importància que tenen les dones en moltes societats africanes. També en destacaré dues:

Nefertiti: va estar casada amb Amenhotep IV. Va viure a l’Egipte del segle XV abans de Crist. Fou una llegenda mítica, una gran diplomàtica i enamorada de l’art i de la iconografia.

Hipàtia d’Alexandria: (Egipte, segle IV). Dona de gran cultura: matemàtica, astrònoma i filòsofa pagana. Fou perseguida i martiritzada fins a la mort.

Pel que fa a les terres d’Amèrica, abans de l’arribada de Colom, en aquest enorme continent s’havien desenvolupat importants civilitzacions en les quals van destacar nombroses dones, que van tenir un gran protagonisme en la lluita per la independència. A l’àlbum en trobem disset de biografiades de les quals també en destacaré dues:

Josina Muthemba

Annie Edson Taylor: Va viure als Estats Units del segle XIX. A l’inici del segle XX, quan encara no existien els esports d’aventura, aquesta dona, ja sexagenària es va convertir en la primera dona a llançar-se per les cascades del Niàgara i... va sobreviure! Valenta i agosarada.

Dèlia Akeley: va viure als Estats Units el segle XX. Fou una gran exploradora de l’Àfrica, especialment de Kènia. Va conviure amb els pigmeus de les selves africanes.

Àsia és un continent immens on existeixen, des de l’antiguitat, grans civilitzacions que han marcat la història, amb importants progressos tècnics i culturals, però també amb guerres terribles entre potències. Al continent asiàtic trobem grans noms de dones importants. Per exemple:

Fu Hao: és del segle XIII abans de Crist. Fou emperadriu, sacerdotessa i i alhora general d’un exèrcit i va emprendre campanyes militars diverses. Una guerrera famosa i mítica...

Valentina Tereixkova: Pertany a la Rússia del segle XX. Amb tan sols 26 anys es va convertir en la primera dona enviada fora de l’òrbita terrestre, el 16 de juny de 1963. Va desenvolupar una intensa carrera política.

Les germanes Touza

Som a Europa i ens toca de prop. És un continent petit amb una gran diversitat cultural amb una història plena de clarors i d’ombres, bressol de grans avenços per a la humanitat però molt sovint amb massa prejudicis contra les dones... En destacaré quatre, de les divuit que cita l’àlbum:

Agripina: alemanya del segle I. Estava vinculada a una de les seues més importants del poder imperial. Besneta de Marc Antoni, mare de l’emperador Neró i germà de Calígula. Va ser també emperadora. Va morir en estranyes circumstàncies.

Anne Bonny: irlandesa del segle XVIII: Es va casar amb un pirata i va arribar a ser una de les pirates més famoses de la història. Tenia un caràcter aguerrit. Es va haver de disfressar d’home per passar desapercebuda i ser acceptada per la tripulació.

Mata-Hari: fou l’espia més famosa de tots els temps. Holandesa del segle XX que es va traslladar a Indonèsia. Va triomfar a Europa com a ballarina. La seva figura pertany a la llegenda negra.

Nora Baker: és del Regne Unit del segle XX. Fou una heroïna britànica de la Segona Guerra Mundial.. Pertanyia a una família musulmana procedent de l’Índia. Va tenir una excel·lent formació musical i literària. Va ser traslladada al camp de concentració de Dachau i condemnada a mort.

L’àlbum que presentem avui només cita dos noms de dona quan parla d’Oceania. Són Edith Corbet (Austràlia del segle XIX, una pintora important i Nancy Wake (Nova Zelanda, segle XX).Fou una espia britànica de la Segona Guerra Mundial. Periodista i corresponsal de premsa. Buscada per la Gestapo per la seva gran activitat política.

Dones catalanes

A “Un món de dones extraordinàries”, però, no hi trobem dones catalanes i això no vol pas dir que no hi hagi hagut d’importants, a casa nostra. Per això m’atreveixo a donar alguns noms per tal de no ser injustos ni insolidaris i citar-ne algunes sabent que no hi seran totes. Cada un dels lectors pot buscar-ne i trobar-ne més per poc que investigui.

Joana Raspall

En cito algunes que han estat transcendents per a Catalunya per les seves aportacions en diversos camps, especialment de la cultura i de les arts: Víctor Català que va canviar el seu nom per passar més desapercebuda. Es tracta de l’escriptora Caterina Albert; Francesca Bonnemaison (1872-1949): va crear l’any 1909, a Barcelona, l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona; Mercè Rodoreda (1908-1983), l’escriptora catalana més important del segle XX; Joana Raspall (1913-2013), bibliotecària i poeta especialment per a lectors joves. En altres camps tenim, per exemple,  Roser Capdevila, una de les millors il·lustradores de casa nostra, creadora de les Tres Bessones; Rosa Sensat (1873-1961) divulgadora dels principis pedagògics humanístics en el camp de l’educació al nostre país; Emma de Barcelona (880-942) filla del comte de Barcelona Guifré el Pilós i abadessa de Sant Joan de les Abadesses. Lola Anglada, Muriel Casals, Montserrat Roig, Frederica Montseny, Maria Mercè Marçal Neus Català, entre moltes d’altres.

Serveixi el comentari d’aquest bloc per incidir en una problemàtica de gran actualitat que gira a l’entorn i a favor del reconeixement dels drets de les dona, justament avui que celebrem el seu Dia Internacional.

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada